3.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Zaključne tekme lige prvakov: Povsem bleda in neprepoznavna Barcelona

Piše: Samo Vidovič

V osmini finala lige prvakov sta bili včeraj na sporedu dve tekmi. V Barceloni sta se pomerila Barcelona in Paris SG, v Lepzigu RB Leipzig in Liverpool.
Več pozornosti je pritegnila tekma na Nou Campu. Tako Barcelona kot Paris SG v letošnjem domačem prvenstvu ne briljirata. Barcelona ima že kar velik zaostanek osmih točk za Atleticom iz Madrida, za katerega brani naš Jan Oblak. Paris SG je v francoskem prvenstvu v nekoliko boljšem položaju, za vodilnim Lilleom zaostaja za točko.
Vseeno sta obe ekipi pred današnjo tekmo sodili v ožji krog favoritov letošnje Lige prvakov. To je Paris SG z današnjo predstavo potrdil, Barcelona ne.
Že od začetka smo videli željo obeh ekip za dosego zadetka. Gostje so Barcelono napadli visoko, po celi širini igrišča, onemogočili so jim bočne napade iz druge linije. Igrali so zelo strnjeno in gibljivo v formaciji. Tudi domači so morali v fazi obrambe veliko delati, njihovi ofenzivni igralci so veliko pomagali obrambnim igralcem.
Gostje so prvi zapretili že na začetku, vratar Ter Stegen je slabo izbil žogo, tega niso izkoristili.
V 13. minuti prva priložnost za domače. Griezman je nekoliko slabše sprejel žogo, njegov strel s strani je bil preslab za gostujočega vratarja Navasa.  V 18. minuti je Mbape lepo podal Icardiju, gostujoči napadalec je streljal prerahlo, Pedri je žogo uspel izbiti iz praznega gola.
Barcelona je povedla v 28 minuti. Bočni branilec gostov Kurzawa je bolj iz nerodnosti kot iz namere spotaknil De Jonga, enajstmetrovko je Messi zanesljivo izkoristil.
Izenačenje je prišlo hitro, že čez pet minut. Mbape je na malem prostoru zavrtel Lengleta in žogo iz bližine poslal pod prečko Ter Stegna. Do konca polčasa smo videli še po eno priložnost na vsaki strani. Strel Kurzawe je Ter Stegen s konico prstov leve roke obranil, Griezman je streljal mimo leve vratnice Navasa. Drugi polčas so bili gostje konkretnejši, v zadnji tretjini tekme so popolnoma deklasirali Barcelono. Najprej se je dvakrat izkazal Ter Stegen, po strelih Mbapeja in Keana.
V 65. minuti pa so gostje po predložku Florenzija z desne strani in slabem izbijanju Piqueta preko Mbapeja povedli. Tri minute kasneje bi isti igralec lahko dosegel hat trick, Ter Stegen je spet rešil domače. V 70. minuti pa tretji zadetek za Paris SG. Prosti strel Paredesa s strani je vnovčil Kean in z glavo neubranljivo zadel. Izkoristil je slabo postavitev in pokrivanje domače obrambe. V 85. minuti je v protinapad odlično potegnil rezervist Draxler, njegovo asistenco je Mbape z diagonalnim strelom pretvoril v četrti zadetek gostov.
Tekma je pokazala vse slabosti Barcelone, ki je daleč od ekipe izpred nekaj let. Messi počasi izgublja nogometno moč, njegovi soigralci niso na ravni tistih, ki so še nedolgo tega igrali z njim. V taki ekipi mu ni lahko igrati. Pri domačih je bil še najboljši vratar Ter Stegen, kar pove vse.
Na drugi strani je blestel Mbape, bil je konstantna nevarnost za gol, gotovo je prvo ime tekme. Celotna ekipa je odlično delovala, puščala malo priložnosti domačim. Ob tem je treba povedati, da so gostje igrali brez enega najboljših igralcev Neymarja.
Bolj ali manj je jasno, da je ta dvoboj odločen. Barcelono v Parizu lahko reši le čudež. Vseeno pa bo potrebno počakati do konca povratne tekme.
V drugi včerajšnji tekmi je Liverpool premagal RB Leipzig z 2:0 in si prav tako priigral lepo prednost pred povratno tekmo. Dve tekmi osmine finala bosta odigrani danes, preostale štiri pa naslednji teden.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine