6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Žagar 10. v Varšavi, zmaga Madsnu

Najboljši slovenski speedwayjist Matej Žagar je na prvi od desetih dirk sezone grand prix, velike nagrade Poljske, osvojil deseto mesto. Zmagal je Danec Leon Madsen. Žagar je zbral sedem točk za seštevek svetovnega prvenstva.

 

Varšavski Narodni stadion je bil prizorišče otvoritvene dirke serije Speedway Grand Prix v tej sezoni. Preizkušnjo, ki je štela za VN Poljske, je pred več kot 55.000 gledalci dobil povratnik v SGP seriji Madsen, sicer tudi Žagarjev klubski kolega na Poljskem. V finalu je sicer že vodil Šved Fredrik Lindgren, ki pa je naredil napako in Madsen je odbrzel mimo. Lindgren je na koncu le osvojil drugo mesto, tretje domačin Patryk Dudek, brez stopničk pa je v finalu ostal Danec Niels Kristian Iversen.

Žagar je nase najprej opozoril že na treningu, ko je pisal zgodovino. Odslej so petkovi treningi precej bolj pomembni kot so bili doslej, saj se po novem merijo časi, ki odločajo o izbiri startnega mesta na dirki. Vozniki imajo po prostem treningu na voljo še eno kvalifikacijsko minuto, v kateri morajo odpeljati najhitrejši krog. To je tokrat uspelo prav Žagarju, ki je za 12 stotink prekašal nekdanjega svetovnega prvaka Jasona Doyla in tako smel prvi izbrati štartno številko za dirko. Izbral je petko, kar je pomenilo, da je imel v rednem delu dirke dvakrat start iz povsem notranje pozicije.

V prvih dveh vožnjah večera pa mu to ni kaj prida pomagalo, saj je po slabih startih osvojil vsega točko. Prebudil se je šele v tretjem nastopu, ko je premagal prav Doyla, Madsena in aktualnega svetovnega prvaka, Britanca Taia Woffindna. Tako se je na najboljši možen način vrnil v dirko.

Ko je v naslednjem nastopu uspel po borbeni vožnji iz neugodne zunanje startne pozicije doseči novi dve točki, je potreboval dober nastop še v svoji peti vožnji, ko je ponovno startal iz navidezno ugodne notranje pozicije. Iz starta se je pognal kot drugi, nato pa se je začel boj za prepotrebno drugo mesto s Švedom Antoniom Lindbaeckom. Žagar je že suvereno vozil na drugem mestu, ko je na zavoju odpeljal na zunanjo, sicer hitrejšo linijo, kjer bi lahko celo napadel vodilnega Dudka, kar pa se je izkazalo za napako. Mimo Dudka ni šlo, Lindbaeck pa je izkoristil napako in se prebil na drugo mesto, ki si ga Žagar kljub napadom na Šveda z brazilskimi koreninami ni uspel več priboriti.

Tako je za vsega točko zgrešil polfinalne vožnje.

Naslednja dirka bo 1. junija v Krškem. Glavni motošportni spektakel v Sloveniji bo na stadionu Matije Gubca tudi 99. dirka za VN v karieri Mateja Žagarja. Ob njem bo kot voznik s posebnim povabilom nastopil voznik AMD Krško, Matic Ivačič, stezni rezervi pa bosta Nick Škorja ter Denis Štojs.

* Rezultati in točke po prvi dirki od desetih:
1. Leon Madsen (Dan) 13 točk, 2. Fredrik Lindgren (Šve) 15, 3. Patryk Dudek (Pol) 16, 4. Niels Kristian Iversen (Dan) 14, 5. Bartosz Smektala, 6. Bartosz Zmarzlik (oba Pol), 7. Antonio Lindbaeck (Šve) vsi 10, 8. Robert Lambert (VBr) 8, 9. Martin Vaculik (Slk), 10. Matej Žagar (Slo) oba 7 točk …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine