10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Začetek spomladanskega dela nogometne lige: igrišča polna vode, Domžalčani zapravili zmago

Piše: Samo Vidovič

Danes se je začel spomladanski del državnega nogometnega prvenstva v prvi ligi. Najprej sta se v Ljubljani pomerila Bravo in Gorica. Razmere za igro so bile težke, saj je bilo igrišče na nekaterih delih natopljeno z vodo. To je seveda onemogočalo kvalitetnejšo predstavo obeh ekip, tekma je bila predvsem borbena, dokaj povprečna. 

V prvem polčasu je bila za odtenek boljša Gorica, kateri so bile tri točke nujne za priključek devetemu mestu. Bravo je bil, tako kot v soboto proti Taboru, v tem delu igre dokaj rezerviran, brez strela v okvir vrat.

Edino priložnost za domače je imel Maružin, ki se ni znašel, ko je bil sam pred gostujočim vratarjem Marjanovićem. Nato pa je Velikonja vse storil kot je treba, lepo je preigral nasprotnega igralca,vendar je domači vratar Vekić njegov strel ubranil.

Ob koncu polčasa je Velikonja iz pol voleja streljal čez gol.

Drugi polčas so domači odigrali bolje. Maružin je bil v 61 minuti spet premalo odločen, minuto zatem je Žinko z lepim strelom z 18 metrov zadel levo vratnico. Na nasprotni strani je v 77 minuti strel Mevlje z glavo Vekić obranil.

Remi je realen glede na potek tekme. Napadalci Brava so bili tokrat nerazpoloženi, Gorica si je točko zaslužila.

V Domžalah so domači pričakali prvouvrščeni Maribor. Pogoji za igro so bili podobni kot v Ljubljani, igrišče razmočeno. Domžalčani so začeli konkretneje, v 14 minuti je po strelu Husmanija z razdalje Kronaveter nespretno z glavo premagal svojega vratarja Juga.

Pet minut kasneje napaka domačega vratarja Sorčana pri podaji, Cretu je z 18 metrov lepo zadel njegov dolgi kot za izenačenje.

V 24 minuti je Kolmanič podrl Žiniča v 16 meterskem prostoru, Ibričić je s strelom z bele točke popeljal Domžale v vodstvo.

Na nasprotni strani je dvakrat poskušal  Cretu, ki je bil najnevarnejši igralec gostov v prvem delu.

V 44 minuti pa velika napaka v obrambi Maribora. Branilec Koblar je po poskusu Svetlina žogo pred praznim golom slabo odbil, zadel je Kolobarića, od katerega se je žoga odbila v mrežo za povišanje vodstva domačih.

Drugi polčas je Maribor začel bolje. Domžale bi sicer po protinapadu preko Ibričića lahko povišale vodstvo, vratar Jug je njegov strel obranil.

Potem pa je Camoranesi v 65 minuti z dvema menjavama spremenil sistem igre, kar se je, poleg drugih momentov na tekmi, izkazalo za odločilno.

V 67 minuti je najprej Požeg Vancaš s strelom z glavo znižal, tri minute kasneje pa je Cretu po veliki napaka Sorčana izenačil. Slednjemu je žoga med rokama ušla v mrežo.

V 80 minuti je Husmani po podaji Ibričića streljal z roba 16 meterskega prostora, a je za las zgrešil.

S točko so lahko bolj zadovoljni gostje, ki so bili že skoraj v izgubljenem položaju. Vendar z igro, predvsem v prvem polčasu, ne morejo biti ravno zadovoljni. Še posebej v obrambi so delovali slabo.

Domžale so si pripravile več zrelih priložnosti, prelahko in prehitro so zapravile vodstvo dveh zadetkov, ko se jim je zmaga že nasmihala.

Zvečer sta v Kopru igrala še Koper in Olimpija, pogoji za igro so bili veliko boljši kot v Ljubljani in Domžalah.

Ljubljančani so bili v prvem polčasu boljši, konkretnejši. Žoga jim je hitreje in bolj natančno potovala po igrišču. Razpoložena sta bila predvsem Ivanović in Elšnik, slednji si je v 28 minuti lepo pripravil strel in s kakšnih 18 metrov neobranljivo zadel za vodstvo gostov.

Domači se v tem delu igre niso znašli. Bili so nekako neambiciozni, s preveč napakami pri oddaji žog. Težko so prihajali pred gol gostov, razmerje v strelih 10:1 za Olimpijo pove vse. Edino priložnost za Koper je zapravil Mulahusejnović, ki ni izkoristil napake Finka pri vračanju žoge vratarju Frelihu. Streljal je mimo gola.

Ob polčasu je trener domačih Srebrnič napravil dvojno menjavo, vstopila sta Barišić in Caimacov.

Domačini so zaigrali pogumneje, Guberac bi lahko že v prvi minuti nadaljevanja izenačil.

V 50 minuti pa je po lepi akciji Vilerja in Guberca Palčič z diagonalnim strelom po tleh zadel malo mrežico Frelihovih vrat za izenačenje.

Ko se je zdelo, da je Koper prevzel pobudo, pa je Olimpija v 57 minuti preko Perovića spet povedla. Njegov strel z 12 metrov je vratarja Kopra Vargića ujel na “krivi nogi”. Gol je nogometaše Kopra “presekal”, ko so bili v naletu. Olimpija je bila potem nekako bližja tretjemu golu kot Koper izenačenju. V izdihljajih tekme pa je rezervist domačih Spinelli s petih metrov zgrešil nemogoče. Najlepša priložnost Kopra na tekmi je “splavala po vodi”.

Z zasluženo zmago se je Olimpija približala Mariboru na točko. Koper ostaja na četrtem mestu.

Jutri sta še tekmi med Muro in Taborom ter Aluminijem in Celjem, ki pa situacije na vrhu in dnu lestvice ne moreta spremeniti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine