13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Za začetek slovenski neuspeh, svetovna prvaka brez golov

Novoustanovljeno prvenstvo, Uefina liga narodov, ki je bila ustanovljena z namenom nadomestiti prijateljske tekme, se je v četrtek začela s precej nespektakularnimi uvodnimi tekmami. Slovenska nogometna reprezentanca je doživela neuspešno premiero. Na tekmi brez golov sta se razšli reprezentanci Nemčije in Francije.

Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi lige narodov v Stožicah izgubila proti Bolgariji z 1:2 (1:1).

Največje pozornosti je bil deležen veliki sosedski derbi med Nemčijo in Francijo, a je pustil ljubitelje nogometa nekoliko nepotešene, saj sta se nogometni velesili, nekdanji in aktualni svetovni prvak, razšli z izidom 0:0. Derbi si je ogledalo prek 70.000 gledalcev na razprodanem stadionu, domačem stadionu münchenskega Bayerna Allianz Areni.

Nemški nogometni analitiki so bili sicer enotni, da je domača vrsta prikazala bolj povezano predstavo, vsekakor pa bolj dinamično in zavzeto igro v primerjavi z bledimi nemškimi predstavami na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Svetovni prvaki Francozi, ki so zaigrali prvič po veliki zmagi nad Hrvaško v finalu mundiala, so skušali nemško obrambo presenetiti prek Antoina Griezmanna, a neuspešno, saj je bil kapetan nemške reprezentance Manuel Neuer na mestu. Reprezentančni krst je z odliko opravil francoski vratar Alphons Areola, ki je vstopil namesto poškodovanega Huga Llorisa, ter je kot za stavo ustavljal poskuse Thomasa Müllerja, Marca Reusa, Matsa Hummelsa in Matthiasa Ginterja.

Po odsotnosti v Rusiji je za elf znova zaigral napadalec Leroy Sane (Manchester City), ki pa v sedmih minutah, kolikor mu je nemški selektor Joachim Löw odredil minutaže v drugem polčasu, ni spremenil izida.

“Mislim, da smo se dobro odrezali. Lahko bi svetovnim prvakom dali vsaj enega, če ne celo dva gola. Najbolj pomembno je bilo, da smo bili čvrsti v obrambi, kompaktni ter preprečevali, da bi nasprotnik prihajal do priložnosti iz protinapadov. Mislim, da je to dober temelj za naprej,” je varovance pohvalil Löw, ki pa je hkrati dodal, da bi bilo naivno pričakovati, da bi kar tako na eni tekmi pozabili svetovno prvenstvo.

“Mi smo bili dobri nekaj časa, oni so bili dobri nekaj časa, na tekmi, na kateri ni bilo prav veliko pravih priložnosti za gol. Takšen rezultat je za nas zelo dober, čeprav smo seveda merili na zmago. Nemci so poleti veliko pretrpeli, zato se je videlo, da so bili na tej tekmi na posebni misiji in da so skušali dati vse od sebe,” je dejal trener trikolorov Didier Deschamps.

Francozi bodo v nedeljo v skupini 1 lige A gostili Nizozemce, ki bodo tekmo z Nemci v okviru lige narodov odigrali 13. oktobra.

V skupini 4 lige B je Wales s kar 4:1 premagal Irsko, Ukrajina pa je bila v skupini 1 lige B z 2:1 boljša od Češke.

V slovenski skupini 3 lige C je Norveška z 2:0 odpravila Ciper, ki bo v nedeljo gostil izbrance slovenskega selektorja Tomaža Kavčiča, ki so bili v Ljubljani premalo zbrani za kaj več.

V skupini 1 lige D je Kazahstan izgubil proti Gruziji z 0:2, Latvija pa se je z Andora razšla z 0:0. V skupini 4 lige D je Armenija z 2:1 ugnala Liechtenstein, Gibraltar pa je klonil proti Makedoniji z 0:2.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine