7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Za našo reprezentanco so bili ruski medvedi premočni

Piše: Samo Vidovič

V drugi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2022 je Slovenija v Sočiju igrala z Rusijo. Pričakovanja po zmagi nad Hrvaško so bila velika. Z morebitno novo zmago ali s točko bi prišli v res ugoden položaj na tablici. Žal se to ni zgodilo.

Naši so v peti minuti prvi zapretili. Mevlja je po kotu streljal z glavo,  ni bil natančen. Podobno tudi Dzyuba na nasprotni strani po predložku z leve strani.

V deveti minuti se je prvič izkazal tudi naš vratar Oblak. Po podaji s kota je z leve strani močno streljal Dzhykija, Oblak je ubranil njegov strel v bližnji kot. Naši branilci so bili pri tej situaciji preveč pasivni, predaleč od igralca.

V 20. minuti lepa priložnost za Fernandesa, po kotu in povratni podaji je s petih metrov streljal z glavo čez gol.

Naši so v teh minutah uspeli nekajkrat prebiti ruska boka, vendar so bile te podaje neizkoriščene, premalo naših  igralcev je sodelovalo v zaključku.

V 26. minuti so Rusi povedli. Dzyuba in Kuzyaev sta izigrala našo obrambo, slednji je povratno žogo plasiral v desni kot nemočnega Oblaka. Štirje naši obrambni igralci kombinacije dveh ruskih niso uspeli preprečiti.

Dve minuti kasneje lep prodor Stojanovića in strel s kakih petnajstih metrov, vendar je za las zgrešil daljši kot vratarja Šunina.

V 32. minuti je Lovrić odvzel žogo in jo podal Iličiću, njegov strel z 18 metrov ni bil natančen. Podobno tudi strel Lovrića naslednjo minuto s podobne razdalje.

V 35 . minuti 2:0 za Ruse. Strel Golovina je zaustavila prečka. Odbito žogo je visoki Dzyuba ob branilcih Blažiču in Mevlji sprejel na prsa in jo z levo nogo poslal v isti kot pri prvem. Izkoristil je svojo višino in fizično premoč nad našima branilcema.

Že v naslednji minuti znižanje rezultata. Zajc je podal polvisoko globinsko žogo Iličiću, ki je diagonalno vtekel in z levico iz polvoleja močno udaril po žogi. Šunin se je “stegnil” kolikor je mogel, a zadetka ni mogel preprečiti. Velemojstrski gol Iličića.

V 42 . minuti je nekaj centimetrov zmanjkalo do izenačenja. Stojanović je vrhunsko podal z desne strani, Šporar je bil za las prekratek. Tudi v naslednji minuti  Šporar po podaji Iličića ni prišel do strela.

V drugem polčasu je najprej s strelom z razdalje neuspešno poskušal Žirkov.

Rusi so pretili po bokih, kjer sta oba bočna Žirkov in Fernandes igrala dokaj visoko. Zdelo se je, da naši popuščajo.  Kek je reagiral, v 60. minuti je poskušal z dvema menjavama dvigniti ritem igre naših.

V 67. minuti lepa kombinacija Kurtića in Ilicić, ki pa povratne žoge ni najbolje zadel in je streljal prerahlo, točno v Šunina. Velika priložnost za izenačenje.

V 70. minuti napaka Skubica, Karavayev je streljal z leve strani, Oblak je uspel žogo izbiti v kot.

V 79. minuti predložek Lovrića in slabo izbijanje žoge Šunina, Bohar je na žalost zadel samo blok dveh ruskih igralcev.

V zaključnih minutah pritisk naših. Nekajkrat je bilo vroče v ruskem kazenskem prostoru, vendar ni bilo pravega strelca, udarca na gol.

Na koncu 2:1 za Ruse.

Tekmo je odločil Dzyuba. Gre za netipičnega, visokega napadalca, ki se odlično znajde v kazenskem prostoru. Dovolj mu je samo trenutek nepazljivosti nasprotne obrambe, kar je najboljše prikazal danes. Fizično je izjemno močen, težko ga je pokrivati. Nekajkrat je dobesedno “pometel” z našo obrambo.

Našim z izjemo nekaj napak v obrambi nimamo veliko kaj očitati. Pošteno so se borili proti močnemu nasprotniku. Tri dni regeneracije po težki tekmi s Hrvaško je bilo malo. Vseeno bi lahko danes dobili točko, zmanjkalo je samo malo natančnosti, predvidevanja pri nekaterih situacijah, ko bi lahko dali drugi gol.

Časa za žalovanje ni, že v torek čaka naše nova tekma, v Nikoziji proti Cipru. Lepo bi bilo, če bi s tega gostovanja prinesli vsaj točko. Kar se, glede na prikazano v prvih dveh tekmah, gotovo lahko zgodi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine