7.8 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Za bojkotom tekem NBA stoji nekdanji ameriški predsednik Obama

V prejšnjem tednu so se igralci lige NBA odločili za bojkot tekem v končnici. Za stavko so se odločili zaradi nedavnih dogodkov, ki so v zvezni državi Wisconsin povzročili ne tako zelo mirne proteste in divjanje nekaterih pripadnikov gibanja BLM. Za nasvet kako naprej, je skupina košarkašev prosila Baracka Obamo.

 

Spomnimo, v mestu Kenosha že nekaj dni potekajo protesti, za katere povod je bilo streljanje policista na temnopoltega Jacoba Blakea. Blake, ki ima že od prej obsežno kriminalno kartoteko, naj bi se upiral aretaciji, na kar je policist odgovoril s sedmimi streli v hrbet.

 

Barack Obama je vodil konferenčni klic, ki sta se ga udeležila tudi LeBron James in igralec ekipe Oklahoma Thunder Chris Paul. Poročajo, da se je prav Paul obrnil na Obamo, ki slovi po tem, da je že v preteklosti svetoval igralcem, ki so se vpletli v primere povezane s socialnimi krivicami. Igralci NBA naj bi Obamo vprašali za nasvet glede poteka oziroma nadaljevanja bojkota, kar je potrdila tudi predstavnica Obame. Bojkot se je sicer končal že po enem dnevu, tudi zato, ker so premožnejši igralci opozorili, da bi daljši bojkot lahko finančno prizadel mlajše igralce.

Obama podprl igralce NBA
Predstavnica Obame Katie Hill je za CNN povedala, da je nekdanji predsednik veliki oboževalec košarke in da se je z velikim veseljem odzval na prošnjo za nasvet. Manjša skupina igralcev NBA se je s svojo stavko odzvala na streljanje policista na temnopoltega kriminalca, ki je po zadnjih podatkih grozil tudi z nožem. Obama je košarkaše pri stavki podprl in se z njimi pogovoril o ustanovitvi odbora za socialno pravičnost. Komite bi med drugim tudi zagotovil, da bi dejanja košarkašev v tem tednu vodila do uravnotežene vključitve v spreminjanje kazenskega pravosodja in reform na področju delovanja policije.

Ponekod so bile stavke tudi nasilne
Stavka je sicer ustavila dve tekmi v končnici, v sredo in v petek, ko se igralci ekipe Milwaukee Bucks niso hoteli podati na parket. V soboto so s tekmami ponovno nadaljevali. Tudi sicer pa so mnogi posamezniki po državi v zadnjem času opozarjali in protestirali zaradi rasnih krivic, ki so jih deležni pripadniki afro-ameriške skupnosti. Nekateri so protestirali mirno, medtem ko so nekateri drugi svoj protest izražali tudi na precej neciviliziran način. Poročali so namreč tudi o občasnih požigih, napadih in krajah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine