11.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

[Video] Levičarski Le Monde kritičen do ameriške ženske nogometne ekipe, ki je “večinsko bela” – sami so navajeni, da nogometna reprezentanca izgleda bolj “zagorelo”

Francoski levičarski dnevnik Le Monde je vzel v zobe ameriško žensko nogometno ekipo, ki je na letošnjem ženskem svetovnem prvenstvu v Franciji v finalu ugnala Nizozemsko z 2:0. Po negodovanju Le Monda je preveč ameriških reprezentantk belih in premalo črnih.

Pri Le Mondu jih žalosti, da je nogometna ekipa, ki je “v ZDA postala simbol obrambe seksualnih manjšin in enakih pravic za moške in ženske”, premalo raznolika.

Avtorica članka, Stéphanie Le Bars meni, da navkljub temu, da je delež nogometnih igralk, ki so “afroameriškega ali mešanega” porekla razmeroma visok, je večina igralk v prvi postavi belih. Quelle horreur!

Bolj kot šport jih zanima “plačna neenakost”
Nasplošno Le Barsova hitro pokaže svoje barve. Bolj kot nogomet jo tako zanima vse ostalo, kar nima veze z najbolj priljubljenim športom na svetu. Tako ima polna usta hvale za ameriško “homoseksualno zvezdo Megan Rapinoe“, ki je javnosti postregla s trditvijo, da “ne moreš zmagati brez homoseksualcev v svoji ekipi”.

Ravno tako je hvalila prizadevanja ameriške ženske nogometne ekipe, ki se bori “za enako plačilo” kot ga prejmejo igralci moške nogometne ekipe, čeprav so nogometašice plačane večji odstotek od nogometašev.

Dejstvo je, da je moški nogomet daleč bolj priljubljen od ženskega. Posledično je več sponzorjev in zaradi tega tudi več denarja. Svetovno nogometno prvenstvo 2018, ki se je odvijalo v Franciji, je beležilo 3,6 milijarde gledalcev po svetu. FIFA je tako zaslužila kar 6 milijard dolarjev. Za primerjavo, žensko svetovno prvenstvo leta 2015, je beležilo borih 764 milijonov gledalcev.

Moški zaslužijo več, ker ustvarijo več dobička
Pogoj za enako plačilo je enako delo. Ženski nogomet je o profitu daleč za moškim. Medtem ko so moški na svetovnem prvenstvu v JAR 2010 pridelali štiri milijarde dobička, so ženske komaj 73 milijonov. Iz tega vidika je seveda smiselno, da bodo nagrade za moške občutno višje od nagrad za ženske.

O sami “zastopanosti” v športu pa lahko rečemo, da je to zgolj postala zadnja rana v kulturnih vojnah, ki jih bijejo razni politični, kulturni in družbeni komentatorji. Ob tem se v imenu tolerance, raznolikosti in odpravljanja zgodovinskih krivic pozablja, da je npr. v ZDA večina vrhunskih košarkarjev črnih, kakor tudi večina igralcev ameriškega nogometa. Če bi bilo tudi tam poskrbljeno za “reprezentanco”, bi to pomenilo, da bi dobršen del črnih igralcev končal s svojo športno kariero, saj belci še vedno predstavljajo večino v ZDA.

Po tej logiki, bi bilo edino primerno, da so enako zastopani tudi v vseh športih. A temu, bodo levičarji rekli “rasizem”, novodobni greh 21. stoletja, ki so ga lahko po njihovem mnenju krivi izključno belci.

Video https://www.youtube.com/watch?v=KfDynQFUHys

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine