5.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Noro veselje: Roglič in Pogačar prvi in drugi v boju za rumeno majico

Ubežnik, Kolumbijec Daniel Martinez (EF Pro Cycling), je zmagovalec zahtevne 13. etape dirke po Franciji, boj za rumeno majico pa je potekal več minut zadaj. V njem sta znova najbolje kolesarila Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki sta strla tekmece in zdaj zasedata prvo in drugo mesto v boju za rumeno majico.

V cilj sta sicer prišla šest minut in pet sekund za zmagovalcem etape, a pomembnejši so bili zaostanki do ostalih favoritov. Roglič je v skupnem seštevku še povišal prednost in ima sedaj 44 sekund prednosti pred svojim mlajšim rojakom, s katerim sta napadla dobra dva kilometra pred ciljem in se počasi, a zanesljivo odpeljala ostalim kolesarjem.

“Zadnji vzpon sem odpeljal prvič, je lep, a strm. Ko sem ga videl od spodaj, se mi je zdelo ‘uf’, potem pa še ta ozka cesta. Zahtevno je bilo priti do vrha,” je zadnji klanec za organizatorja Toura dejal Roglič, ki je bil seveda zadovoljen, da je pridobil nove sekunde v primerjavi s tekmeci.

“Bilo je lepo, zares dober dober in zelo sem vesel. Definitivno sem zadovoljen tudi z razliko. Saj vedno, ko lahko pridobiš sekunde, pravzaprav vsako sekundo, je to dobro in prednost zame,” je še dejal 30-letni Kisovčan, ki znova ni pozabil pohvaliti svojih moštvenih kolegov v nizozemskem moštvu, ki so opravili ogromno dela v etapi.

Nizozemci so sicer na začetku etape od Chatel-Guyona do ugaslega vulkana Puy Mary oziroma prelaza Peyrol najprej nadzorovali prednost ubežnikov, nato pa jim je dovolila pobeg in boj za etapno zmago, s čimer so se izognili kaosu v boju za bonifikacijske sekunde na predzadnjem in zadnjem, ciljnem vzponu.

Kolesarji so si pred etapo, v kateri so morali premagati kar 4400 višinskih metrov, označili predvsem zadnjih 15 kilometrov poganjanja pedal po Centralnem masivu. Prelaz Neronne in Peyrol sta namreč zelo strma, posebej v zadnjih nekaj kilometrih, zaradi česar so bili napadi favoritov pričakovani.

Pred zaključkom etape je večino časa ritem narekovala ekipa Jumbo-Visme, nato pa je čelo skupine favoritov prevzelo moštvo Ineos Grenadiers, ki je narekovalo močan tempo, zaradi katerega sta popustila načeti Francoz Guillaume Martin (Cofidis) in njegov načeti rojak Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), ki sta v skupnem seštevku izgubila tretje in četrto mesto ter zdrsnila iz prve deseterice.

Skupina se je na vzponu na Neronne močno razredčila, v ospredju pa sta bila ves čas Roglič in Pogačar tudi na zadnjem vzponu. Na najbolj strmem delu tega je najprej mlajši Slovenec prvi napadel, sledil pa je protinapad nekdanjega smučarskega skakalca.

Slovenca sta se počasi odpeljala ostalim in na cilj na prelazu Peyrol prišla 13 sekund pred Avstralcem Richiejem Portom in Špancem Mikelom Lando. Lanski zmagovalec Kolumbijec Egan Bernal je zaostal 38 sekund in v skupni razvrstitvi zaostaja 59 sekund. S tem pa je belo majico najboljšega mladega kolesarja prevzel Pogačar.

Na Touru sta sicer danes potekali dve dirki v enem. Za etapno zmago in bonifikacijske sekunde so se udarili ubežniki. Skupina 17 kolesarjev si je pred glavnino nabrala tudi slabih 12 minut prednosti.

V zadnjem delu etape je prvi napadel Američan Powless, sledil pa mu je Schachmann, ki se je nato odpeljal Američanu. Kasneje pa sta se mu priključila še Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in Martinez, ki sta na koncu obračunala za etapno zmago, močnejši pa je bil Kolumbijec.

“Zelo sem zadovoljen, obožujem gorske etape, tako v Alpah kot tudi tukaj. Menim, da sem opravil zares dobro delo. Vesel sem, da sem zadržal dobro formo iz Dauphineja,” je dejal Martinez, zmagovalec zadnje pripravljalne dirke pred Tourom. Toda padec ga je morda stal boja z najboljšimi v skupnem seštevku.

“Za mano je zahteven Tour, saj po padcu nikakor nisem mogel priti v pravo formo. Toda vsak dan se počutim bolje, tudi psihološko. Dobiti etapo je res izjemno. Nekje pet kilometrov do cilja sem menil, da imam priložnost, da se spopadem za etapno zmago. Pri teh stvareh sicer nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Ampak imel sem še dovolj moči, da sem premagal Kämno,” je še dejal Kolumbijec.

Danes je znova prišlo do neljubega dogodka, saj je zaradi padca odstopil Nizozemec Bauke Mollema (Trek-Segafredo). V istem padcu sta bila vpletena tudi Bardet in Kolumbijec Nairo Quintana (Arkea Samsic). Težje je bilo v nadaljevanju etape nato Bardetu, ki je zdrsnil na 11. mesto, medtem ko je Quintana ostal peti, a povišal zaostanek za Rogličem.

V soboto bo na sporedu 14. etapa, ki bo kolesarje vodila od Clermont-Ferranda do Lyona (194 km). V njej pa kljub razgibanem terenu ni pričakovati premikov med favoriti v boju za rumeno in belo majico, ki sta sedaj na prsih obeh slovenskih zvezdnikov.

 

primož in tadej

Roglič: Pred Tourom sem pričakoval, da bo Pogačar močan

Čeprav v 13. etapi kolesarske dirke po Franciji slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar nista slavila dvojne zmage, je današnji dosežek 30-letnika in devet let mlajšega konkurenta širše gledano še bolj odmeven. Roglič je namreč obdržal rumeno majico, Pogačar pa je oblekel belo in zdaj zaseda drugo mesto v skupnem seštevku.

V njem ima Roglič 44 sekund prednosti pred Pogačarjem, ki je zdaj prvi in morda edini konkurent 30-letnemu Kisovčanu v boju za rumeno majico. Slovenca sta na zadnjem vzponu na prelaz Peyrol napadla dobra dva kilometra pred koncem, ko se je cesta “postavila pokonci” s povprečnim naklonom nad 11,5 odstotka.

V cilj sta prišla pred ostalimi favoriti, lanskemu zmagovalcu Toura, Kolumbijcu Eganu Bernalu pa sta odščipnila kar 38 sekund. Poleg tega je član Ineos Grenadiers doživel še psihološki udarec, potem ko je njegovo moštvo dolgo časa narekovalo ritem, da bi strlo nizozemski vlak in oba slovenska kolesarja. A neuspešno.

Roglič se je tako v pogovoru za organizatorje Toura navezal tudi na razliko, ki jo je uspel pridobiti v primerjavi s tekmeci. “Definitivno sem zadovoljen z razliko. Saj vedno, ko lahko pridobiš sekunde, pravzaprav vsako sekundo, je to dobro in prednost zame,” je priznal Kisovčan, ki je prvič odpeljal zadnji prelaz tik pod vrhom ugaslega vulkana Puy Mary.

“Zadnji vzpon sem odpeljal prvič, je lep, a strm. Ko sem ga videl od spodaj, se mi je zdelo ‘uf’, potem pa še ta ozka cesta. Zahtevno je bilo priti do vrha,” je dejal Roglič, ki je nato dobil tudi vprašanje o največjem konkurentu na dirki, Tadeju Pogačarju.

“Iskreno sem že pred začetkom Toura pričakoval, da bo Pogačar zelo močan. Videl sem to že na državnem prvenstvu, tudi lani smo videli, da lahko ustvari velike stvari na Vuelti, zato zame to ni nikakršno presenečenje. Je pa lepo videti dva Slovenca na vrhu,” se je pod masko smejalo nekdanjemu smučarskemu skakalcu. Kot vedno je bil prvi, ki je pohvalil dobro delo ekipe, ki ga je pripeljala v dober položaj pred zadnjimi 15 kilometri etape.

“Seveda v tem nisem sam, saj razumete. Jaz sicer nosim rumeno majico, ampak tu je celotna ekipa. Vsak za zdaj opravlja svoje delo, trenutno nam gre na tej dirki odlično,” je še zaključil Roglič.

Pred mikrofon je po etapi kot nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja prišel tudi 21-letni Pogačar. Kolesar s Klanca pri Komendi je bil jasno zadovoljen z doseženim. Prav tako z nasmeškom pod masko z logotipom ekipe UAE Team Emirates.

“Po tem dnevu sem zelo zadovoljen, za nami je dober dan in spet sem v beli majici. Sledil sem Rogliču in skupaj sva opravila s tem vzponom. To je bila izjemna izkušnja. Podobno je bilo že v lanski, prav tako 13. etapi na Vuelti, ko smo se povzpeli na Machuchos. Občutek je res izjemen,” je obračun oziroma skupno delo z Rogličem pokomentiral mladi zvezdnik kolesarstva.

S sedmega mesta je napredoval na drugo, za Rogličem pa zaostaja 44 sekund. “Pridobil sem čas v primerjavi z vsemi, seveda z izjemo Rogliča. Vesel sem. Moštvo je opravilo dobro delo, zato bi se mu zahvalil, tudi David De La Cruz je bil v pobegu, zaradi česar je bil to dober dan za nas.”

Tudi njega so postavili pred dejstvo, da je zdaj on najbližji konkurent rumeni majici, ki jo nosi njegov starejši rojak. “S Primožem je vedno težka borba. V zadnjih dveh kilometrih nisva bila ravno prijatelja, saj sva si le želela priti do vrha. Zagotovo bomo videli še več napadov v naslednjih dneh in tednu, ki prihaja,” je zaključil Pogačar, ki navdušuje z napadalnim pristopom na dirki vseh dirk v kolesarstvu.

Ta se bo v soboto nadaljevala z novo zahtevno preizkušnjo od Clermont-Ferranda do Lyona. Vseeno pa ni pričakovati večjih premikov med favoriti, saj sta najbolj zahtevna klanca na vrsti v prvi polovici 14. etape, dolge 194 kilometrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine