9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

V Londonu bo do konca meseca znan šahovski svetovni prvak

Danec Magnus Carlsen, svetovni prvak v šahu od leta 2013, se bo z izzivalcem Fabianom Caruano, Američanom italijanskega rodu, za šahovsko krono pomeril v Londonu. Dvanajst partij je predvidenih med 9. in 28. novembrom. Favorizirani Carlsen je naslov prvaka ubranil v letih 2014 in 2016.

 

Sedemindvajsetletni Carlsen je zadnjič naslov ubranil pred dvema letoma, dobrega pol leta mlajši Caruano pa je zmagal na letošnjem turnirjev kandidatov za izzivalca prvaka. Turnir za svetovni naslov na kolidžu Holborn v britanski prestolnici bo organizirala podjetje Agon, partnerica Mednarodne šahovske zveze (Fide).

Caruana je 27. marca osvojil turnir kandidatov za izzivalca v Berlinu, potem ko je v zadnji, 14. partiji premagal Rusa Aleksandra Griščuka. Osvojil je devet točk, drugouvrščena Azerbajdžanec Šahrijar Memedžarov in Rus Sergej Karjakin pa po osem. Leta 2016 je turnir izzivalcev dobil Karjakin, Carlsen pa ga je nato v dvoboju za prvaka premagal šele v dodatnih partijah.

Omenjeni dvoboj je bil novembra 2016 v New Yorku, ko sta šahista po neodločenem izidu 6:6 in po 12 partijah igrala še partije po pospešenem tempu, v katerih je Carlsen premagal Karjakina s 3:1. Carlsen si je naslov prvič priigral leta 2013 proti Indijcu Viswanathanu Anandu, ta je bil pred tem prvak od leta 2007. Norvežan je nato novembra 2014 v ruskem Sočiju Ananda vnovič premagal, v New Yorku pa je še tretjič v nizu ohranil naslov prvaka.

Globoko v senci moškega SP bo do 23. novembra v ruskem Hanti Mansisku potekal turnir za naslov svetovne prvakinje, na katerem bo nastopilo 64 igralk iz 28 držav in bo potekal na izpadanje. Prvi nosilki sta branilka naslova Ju Wenjun iz Kitajske in nekdanja svetovna prvakinja Aleksandra Kostenjuk iz Rusije.

Novi predsednik Fide Rus Arkadij Dvorkovič, ki je 3. oktobra funkcijo prevzel od rojaka Kiršana Iljumžinova, ki je zvezo vodil 20 let, je medtem že napovedal, da bodo skušali dvigniti nagradna sklada za oba naslova svetovnega prvaka v šahu in s tem povečati prestižnost obeh tekmovanj; moški je trenutno na ravni milijona evrov, ženski pa na 400.000 evrih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine