16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Uvodna ženska tekma v slalomu brez večjih posebnosti: Shiffrinova znova na vrhu, to je njena 33. zmaga; najboljša Slovenka Meta Horvat

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagovalka uvodnega ženskega slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Leviju. Slovakinja Petra Vlhova je bila druga. Avstrijka Bernadette Schild je pridobila kar devet mest za stopničke. Točke sta osvojili obe slovenski finalistki Meta Hrovat z 12. mestom in Maruša Ferk, ki je bila 22.

 

Prva smučarka zadnjih dveh sezon Shiffrinova je v Božičkovi deželi osvojila 33. karierno slalomsko zmago v svetovnem pokalu. Le dve več ima rekorderka Avstrijka Marlies Reich (Schild). V Leviju je še tretjič, po letih 2013 in 2016, stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra ter se izenačila z Nemko Mario Höfl-Riesch. Skupno ima že 44. zmag v svetovnem pokalu.

V minuli sezoni je 23-letna Američanka osvojila sedem od devetih slalomov za svoj še peti slalomski kristalni globus za zmagoslavje v posebnem seštevku discipline. Le en slalomski globus več ima rekorderka med ženskami Švicarka Vreni Schneider. Lani jo je v Leviju premagala Vlhova, tokrat pa je Američanka prevzela vodstvo že na prvi progi, na drugi pa je s prednostjo 58 stotink sekunde dobila boj za severnega jelena.

“To je prvi slalom sezone, zato je vedno na startu prisotne nekaj negotovosti in nervoze, ampak je tudi to del doživetja. Vse smo bile na istem, nobena ni vedela, kako hitra je. Ta tekma na tem hribu tukaj mi vedno predstavlja poseben izziv,” je bila zadovoljna Američanka, ki je po Rudolphu in Svenu dobila še tretjega severnega jelena, ki mu je dala ime Mr. Gru, po junaku iz animiranega filma Jaz, baraba. Olimpijska prvakinja Švedinja Frida Hansdotter, ki je na prvi progi zaostajala pičlih 14 stotink, je v finalu padla na četrto mesto.

Hrovatova je v prvi vožnji poskrbela za eno večjih presenečenj. S startno številko 33 je vpisala sedmi čas. Z napadom iz ozadja je bila v zgornjem delu za desetinko hitrejša tudi od vodilne Shiffrinove.

Dvajsetletnica iz Kranjske Gore je v finalu v zgornjem delu zapravila štiri desetinke ter bila ob prihodu v cilj šesta za takrat vodilno. Nobena od preostalih šestih finalist ni odstopila in mlada Gorenjka je pristala na 12. mestu. To je še vedno njen najboljši dosežek v Leviju ter najboljši slalomski dosežek v svetovnem pokalu v karieri za slalomsko mladinsko svetovno prvakinjo. Na ledeniški veleslalomski uverturi v sezono v Söldnu je bila edina Slovenka v točkah z 18. mestom.

“Prva vožnja mi je zelo dobro uspela, na progi sem se počutila res dobro. Nikoli še nisem bila v slalomu v tako dobrem izhodišču po prvi vožnji in moram priznati, da sem bila malo nervozna. A to so izkušnje za naprej. V slalomu napredujem, to se je začenjalo kazati tudi na rezultatih, kar me zelo veseli in z dobrimi občutki grem v Killington,” je po tekmi povedala Hrovatova.

V skladu s tradicijo zmagovalka (in zmagovalec) preizkušnje postane lastnica severnega jelena, s katerim se fotografira in ga poimenuje. Severni jeleni ostanejo na Laponskem na farmi Ounaskievari.

Leta 2014 je v Leviju slavila Slovenka Tina Maze, ki je svojemu severnemu jelenu nadela ime Viktor. Ana Bucik, ki je bila lani z devetim mestom najboljša Slovenka, je imela s s startno številko 20 najboljše izhodišče, vendar ga ni izkoristila. Za desetinko sekunde je zgrešila finale, za katerim je zaostala tudi Klara Livk.

V nedeljo bo na sporedu še moški slalom, po odpadlem Söldnu prva moška preizkušnja sezone, z dvema Slovencema na startu Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.

Smučarke so prvo vožnjo začele s 45-minutno zamudo in z rezervnega starta. Zaradi močnega vetra ni obratovala gondola, tekmovalke pa so na start vozili kar s kombiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine