9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Uefa zaradi afer odslovila Slavišo Kokezo in Damirja Vrbanovića, dva vplivna nogometna prijatelja Aleksandra Čeferina

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Afere v balkanskem nogometu dobivajo epilog. Najnovejši aferi iz hrvaškega in srbskega nogometa sta dosegli tudi vrh Uefe. Z vplivnih funkcij sta se morala z vrha evropske zveze posloviti nekdanji srbski predsednik nogometne zveze (FSS) Slaviša Kokeza in nekdanji predsednik hrvaške nogometne zveze in direktor zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Damir Vrbanović.

Redno smo poročali o aferah sedaj že nekdanjega predsednika FSS Slaviše Kokeze. Razkrili smo, da je bil eden najožjih sodelavcev predsednika UEFE Aleksandra Čeferina. Poleg Kokeze smo večkrat omenili tudi predsednika hrvaške nogometne zveze Davorja Šukerja, še enega vplivnega funkcionarja na Uefi. Na Hrvaškem se v teh dneh razpleta afera o alfi in omegi hrvaškega nogometnega kluba Dinamo, Zdravku Mamiću. Vrhovno sodišče na Hrvaškem je v njegovem primeru potrdilo obsodilno sodbo. Tako so bili zaradi preprodaje igralcev in s tem oškodovanja kluba Dinamo v višini 15,3 milijona evrov obsojeni Zdravko in Zoran Mamić ter nekdanji predsednik hrvaške zveze, sedaj direktor zveze in član upravnega odbora FC Dinamo Zagreb Damir Vrbanović.

Vse bolj kaže, da je balkanski temperament zajel tudi sodelavce predsednika UEFE Aleksandra Čeferina. Vplivni funkcionarji slovenskega nogometa so bili v preteklosti močno povezani z nogometnimi zvezami bivših republik Jugoslavije. Slavišo Kokezo so razkrili, da je bil močno povezan z kriminalcem Veljo Nevoljo, ki je ugrabil navijaško skupino nogometnega kluba Partizan, Grobari, in jo spremenil v kriminalno združbo. V vse skupaj so bili poleg Kokeza in Nevolje vpleteni še del srbske policije in zaposleni na notranjem ministrstvu. “Fuzbalski frend” Čeferina pa je med drugim srbski proračun, samo s tihotapljenjem cigaret, oškodoval za 630 milijonov evrov.

Ali se je v Bosni in Hercegovini Aleksander Čeferin srečal z obsojenim kriminalcem Zdravko Mamićem?
Aleksander Čeferin se v zadnjem obdobju sooča z mnogimi kritikami. Del nogometne javnosti trenutnega predsednika Uefe obtožuje, da želi z novim formatom enega najbolj popularnih športnih produktov, Ligo prvakov spremeniti v t. i. zakonito tekmovanje Superlige, kjer bo tekmovalo več klubov iz najmočnejših lig iz Španije, Nemčije, Anglije, Francije in Italije.

V hrvaškem mediju Index so Čeferina obtožili, da velja za novodobnega Chamberlaina, ki je podpisal pakt s Hitlerjem. Za dodatno Čeferinovo nejevoljo so poskrbeli gostitelji EURO 2021, ki bodo zaradi praznih dvoran izgubili gostovanja najboljših nogometašev s stare celine. Z njim niso zadovoljni tudi Nemci, ki so že pred meseci povedali, da se evropsko prvenstvo letos zaradi epidemioloških razmer ne bi smelo izvesti.

Veliko bolj, Slovenca na eni najprestižnejših svetovnih funkcij skrbi razplet afere Mamić. Slovenski mediji so pisali, da si je Zdravko Mamić srčno želel, da bi sedanji selektor slovenske nogometne reprezentance, Matjaž Kek postal trener zagrebškega Dinama. V pogovorih naj bi poleg bratov Mamić sodelovali še predsednik NZS Radenko Mijatović, predsednik Rijeke Damir Miškovič in sam Čeferin.

Vse to se je dogajalo lanskega junija. Zdravko Mamić pa je bil tedaj že obsojen na šest in pol let zapora. Informacija, ki je še posebej zanimiva pa je, da naj bi Čeferin v Bosni in Hercegovini osebno srečal Mamića, tja je namreč boter hrvaškega nogometa pobegnil pred hrvaškimi oblastmi. Kdo ve, morda ga je Mamić prosil za brezplačen nasvet? Afera Mamić pa se bo, vse kaže, dotaknila tudi vrhov hrvaške države.

Damir Vrbanović bil “stric” iz ozadja predsednika hrvaške nogometne zveze Davorja Šukerja
Sedaj se je v težavah znašel še Damir Vrbanović, nekdanji direktor zagrebškega nogometnega kluba. Pred tem je zasedal mesto predsednika hrvaške nogometne zveze, a se je umaknil na pozicijo direktorja zveze. Velja za strica iz ozadja hrvaškega nogometa. Vrbanović se je pred leti umaknil na pozicijo direktorja HNS. S te pozicije pa je dejansko vodil hrvaški nogomet, trenutni predsednik HNS Davor Šuker pa je bil le izvajalec Vrbanovićevih in Mamićevih ukazov.

To sta oba hitro izkoristila in si izbrala prijetne funkcije na Uefi. Šuker je član upravnega odbora Uefe, medtem ko je Vrbanović deloval v eni izmed njihovih komisij. Čeferin je med dopustom na Hrvaškem lani obiskal tudi Davorja Šukerja z nekdanjim varnostnikom Janeza Drnovška, Željkom Pavlico. Kratek pregled hrvaških medijev pokaže, da je Aleksander Čeferin zelo blizu hrvaškemu klubu Dinamo. Razplet afere Mamić bo zelo zanimivo spremljati tudi v prihodnje.

Balkanske nogometne afere so oplazile tudi UEFO. Zelo dobro se ve, da so prav bližnji nogometni prijatelji Čeferina, prav z območja Balkana. Z njimi naj bi stkal močne poslovne vezi. Morda se bo v kratkem razkrilo, da je imel Čeferin v primerih Mamić in Kokeza veliko pomembnejšo vlogo, kot se jo prikazuje v slovenski javnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine