4.4 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Uefa še ni sprejela odločitve o selitvi finala lige prvakov iz St. Petersburga; evropski poslanci pozivajo k ukrepanju

Piše: C. R., STA

Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo kot predsednik vodi Slovenec Aleksander Čeferin, se pripravlja na prestavitev finala lige prvakov iz ruskega Sankt Peterburga, poroča angleška agencija PA, ki jo povzema tudi nemška tiskovna agencija dpa. Takšno zahtevo so na Uefo naslovili tudi evropski poslanci.

Finalni obračun je sicer še vedno predviden 28. maja na stadionu Gazprom Arena v Sankt Peterburgu, ki sprejme 68.000 gledalcev. Ruski energetski velikan Gazprom je sicer eden glavnih pokroviteljev lige prvakov. Zaradi ruske invazije na Ukrajino pa se lahko zgodi, da bo finale največjega klubskega tekmovanja prestavljen še tretje leto zaporedoma. Leta 2020 in 2021 se je to zgodilo zaradi pandemije novega koronavirusa.

Predsednik Uefe Čeferin je za petek ob 10. uri po srednjeevropskem času sklical izredno sejo izvršnega odbora, “na kateri bomo preučili razmere in sprejeli vse potrebne odločitve,” je objavila Uefa prek Twitterja. Uefa uradnega stališča o napadu Rusije na Ukrajino za zdaj še ni objavila, pred dvema dnevoma pa je pojasnila, da o spremembi prizorišča ne razmišlja, a pozorno spremlja dogajanje.

V zadnjem času in posebej danes pa se vrstijo pozivi, naj Uefa finale prestavi v drugo državo. Za to se je v posebnem pismu zavzela tudi skupina evropskih poslancev. Med podpisniki pisma je tudi evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc. V pismu so opozorili, da sedaj ni čas za cincanje, ampak mora Uefa sprejeti odločne ukrepe, saj bi v nasprotnem primeru dala legitimacijo režimu, ki je napadel Ukrajino.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine