2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

UEFA pod Čeferinom izgublja ugled in se politizira – bodo sledili ukrepi?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

UEFA je s predsednikom Aleksandrom Čeferinom zaključila dolgoletni običaj, tradicijo nevmešavanja v notranjo politiko držav. Čeferin se je v slovenske politične zadeve vmešaval že v času Janševe vlade in epidemije, z javno podporo predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar pa je dokončno prebil dno. Tako smo postali prava balkanska država, kjer edino moralno omejitev predstavljajo rodbinske in prijateljske vezi. 

Po svoje je težko razumljivo, da se nek mogočnež, kot je šef UEFE – Aleksander Čeferin, neprenehoma vmešava v notranjepolitične zadeve miniaturne Slovenije. Mu res ne zadostujejo vse tiste evropske zelenice, na stotisoče navijačev, ugled in denar, kar pač funkcija prinaša? Očitno res ne. Zadnje poteze Čeferina, ko je javno izkazal podporo kandidaturi svoje nekdanje sošolke in dolgoletne kolegice Nataši Pirc Musar daje slutiti, da smo zares mafijska država, kjer se koristi in interese posameznika zadovoljuje po krvnih (klanskih) in prijateljskih linijah.

Ob tem je treba posebej poudariti, da UEFA velja za apolitično organizacijo, ki naj bi bila posvečena predvsem športu in ohranjala videz nepristranskosti ter se ne vmešavala v notranjepolitične zadeve. Toda ker njen predsednik, kot kaže, ravna v dobrih starih manirah Balkana in evropskega vzhoda (v preteklosti sta ga javno podpirala Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin), je tudi tovrstna zloraba pozicije moči očitno sprejemljiva. Prvak SDS Janez Janša je ob tem zapisal: “Gre namreč za eklatantno zlorabo pravil in denarja te nepolitične institucije.”

Kriminalec Radoje Zvicer je od srbskega mafijca Veljka Belivuka prejemal čevapčiče iz človeškega mesa, jih pekel na ražnju in z njimi hranil pse. Čevapčiče, narejene iz največjih “krvnih sovražnikov”, pa je užival sam z gorčico in veliko čebule. (Foto: Kurir)

Spomnimo še na tesno prijateljevanje z bivšim predsednikom srbske nogometne zveze (FSS) Slavišo Kokezo, sicer povezanim z ljudožersko mafijo, ki je sovražnike zverinsko mučila s kladivi in sekirami, igrala nogomet z njihovimi glavami, iz človeškega mesa pa mlela in pekla čevapčiče ter jih metala psom – tukaj in tukaj. Tako dobi celotna zgodba posebej žlahten, aromatičen pridih. Na UEFO pa smo se obrnili z novinarskim vprašanjem. Zanimalo nas je, “kako komentirajo javno podporo kandidatki za predsednico republike Slovenije in njegovo nezadržno vmešavanje v notranjepolitične zadeve ter kako nameravajo ukrepati”.

Na UEFO smo zaradi jasne kršitve lastnih predpisov in to s strani njenega predsednika, poslali novinarska vprašanja. Zanimalo nas je, kako bo UEFA ukrepala. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine