7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Tudi v novem mandatu bo svetovno nogometno zvezo vodil Gianni Infantino, sicer naslednik kontraverznega Seffa Blatterja

Predstavniki 211 nacionalnih nogometnih zvez so na današnjem kongresu Mednarodne nogometne zveze z aplavzom potrdili nov mandat predsedniku Gianniju Infantinu. Švicar, edini kandidat za predsedniško mesto, zato ni bilo potrebno izvesti glasovanja, bo na čelu Fife vsaj do leta 2023.

 

“Organizacija se je v zadnjih letih iz svojega zastrupljenega, skorajda kriminalnega okolja, spremenila v takšno stanje, kot mora biti. Fifa zdaj spet skrbi za nogomet,” je v svojem govoru poudaril Infantino, ki je na vrhu krovne organizacije pred skoraj tremi leti in pol po korupcijski aferi zamenjal rojaka Seppa Blatterja.

Tudi Infantino, nekoč sekretar Evropske nogometne zveze, je odkrito priznal nekatere napake Fife v zadnjem obdobju. “Vem, da sem tudi sam delal napake, a skušal sem popravljati smer Fife in sebe. Pomembno je, da danes nihče več ne govori o krizi, škandalih in korupciji.”

Predsednik prav tako ni pozabil na pozitiven razvoj poslovanja, za katerega poudarja, da je končno postalo tudi transparentno. “Številk ni več možno skrivati in početi nekorektnih stvari. Za vsak dolar vemo od kod prihaja in kam gre. Prostora za nečedne posle ni več.”

Da se je stanje res izboljšalo, pa je bilo jasno tudi iz volilnega kongresa, kjer so delegati Infantina kot predsednika potrdili z aklamacijo. Ustrezno spremembo statuta so delegati z vsega tremi glasovi proti sprejeli tik pred izvolitvijo.

Kritikov pa nikoli ne zmanjka. Ti Infantinu očitajo avtokratsko vodenje Fife, kjer naj ne bi bilo posluha za druge ideje in zahteve.

Eden tovrstnih projektov je tudi razširitev klubskega svetovnega prvenstva na 24 klubov, pri čemer so pred časom evropski klubi napovedali bojkot, če do tega pride. Infantino to zavrača.

“Seveda se bodo Evropejci pridružili. Imajo osem mest in nekateri klubi so že rekli, da se bodo udeležili,” je dejal Infantino. Pogovori z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) in združenjem evropskih klubov (Eca) se bodo nadaljevali glede priprav na prvo klubsko SP s 24 ekipami, ki je napovedano za leto 2021. Letos in naslednje leto bo to še po starem sistemu s sedmimi ekipi, eno evropsko.

Bayern München in Real Madrid sta se pozitivno izrazila o prenovljenem klubskem SP. Kljub temu je Eca konec marca nazadnje ponovila svojo grožnjo za bojkot. “Trenutno nismo pripravljeni sodelovati v tem tekmovanju,” je takrat dejal predsednik Ece Andrea Agnelli.

S ponudbo neimenovanih vlagateljev, ki naj bi klubsko SP podprli s 25 milijardami dolarjev, je Infantino pri evropskih članih sveta Fife povzročil precejšnje kritike. Te ponudba za zdaj ni na mizi. Infantino je poudaril, da je samo “predlagal nekaj za razpravo”. “Ko gre za trženje, upam, da bomo vzeli 50 milijard in ne samo 25. Ne vem pa, če je to mogoče,” je še dodal prvi mož Fife.

Ta se je kritično odzval tudi na načrtovano reformo lige prvakov, ki je pod okriljem Uefe. “Drugi morajo odločiti, kaj je dobro in slabo za Uefo. Seveda pa mora predsednik Fife stvar pogledati in potem včasih moraš posredovati,” pravi Infantino in poudarja “filozofijo odprtosti”.

Uefa in Eca namreč spodbujata novo obliko lige prvakov, po kateri bi le štirje od 32 klubov dobili pravico igranja na podlagi dosežkov v nacionalnih ligah. V četrtek in petek se bodo člani Ece na Malti sestali na posebni seji, na kateri bodo razpravljali o nadaljnjih reformah.

“Naša strategija ni ustvarjanje elite,” je dejal Infantino in poudaril, da je njegov cilj, da bo v prihodnje na mednarodnih tekmovanjih več kandidatov za naslov. “Hočem ne le deset, ampak 50 ekip, ki lahko postanejo svetovni prvaki.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine