13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Tri Slovenke med dvajsetimi najboljšimi v Sapporu

Petintridesetletna avstrijska veteranka Daniela Iraschko-Stolz je zmagovalka tekme svetovne pokala v smučarskih skokih v japonskem Sapporu. Druga je bila Nemka Juliane Seyfarth, tretja Norvežanka Maren Lundby, aktualna skupna zmagovalka. Tri Slovenke, Nika Križnar, Jerneja Brecl in Urša Bogataj, so tekmo končale v najboljši dvajseterici.

 

Iraschko-Stolzeva, ki je slavila z vsega pol točke prednosti pred drugouvrščeno, je imela na koncu na svojem seznamu 200,4 točke, s skokoma dolgima 127 metrov in 121,5 metra. To je bila njena prva zmaga v sezoni, sicer pa štirinajsta v karieri, s čimer se je zavihtela na drugo mesto najuspešnejših športnih skakalk. Več jih ima le Japonka Sara Takanashi, 55.

Avstrijka je po številu zmag v svetovnem pokalu za sabo pustila tako Lundbyjevo kot Američanko Sarah Hendrickson, ki jih imata po trinajst.

V finalu se je zelo dobro odrezala Lundbyjeva, ki je na tretje mesto skočila s sedmega mesta po prvi seriji in z ženskim rekordom skakalnice, 135 metri. Vodilna v skupnem seštevku, Katharina Althaus je bila s 190,8 točkami četrta.

Najboljša Slovenka je bila Nika Križnar na 14. mestu (143 točk) in je tudi na šesti tekmi letošnje sezone končala med najboljšo petnajsterico, Jerneja Brecl (132,4) je bila 16., Urša Bogataj (131,9) 17. Med dobitnice točk svetovnega pokala se je s 30. mestom uvrstila tudi Špela Rogelj (97,9).

Smučarke skakalke so novo leto tradicionalno s tekmami svetovnega pokala začele na Japonskem, tokrat prvič na veliki skakalnici v Sapporu.

Najboljša Slovenka danes Križnarjeva je povedala: “Za nami je težka tekma. Pojavljale so se kar velike napake, tudi tiste, ki jih nisem pričakovala. Veliko rezerv je v letu, nove težave pa so se pojavljale v samem odskoku, na mizi. Tega na treningu nisem počela. To mi je vzelo kar nekaj mest. Bilo je tudi kar nizko zaletišče, kar je za punce malo težko. Pogoji so bili zelo slabi in skupek vsega je potem tak rezultat.”

Po tekmi ni bil pretirano dobre volje niti glavni trener Zoran Zupančič: “Punce so prvič nastopile na veliki skakalnici v Sapporu. Z izkupičkom nismo zadovoljni. Lovili smo se že na samem treningu, tudi na tekmi nam ni steklo. Izpostavil bi samo mlado Jernejo Brecl, ki je pokazala svoje znanje na veliki skakalnici. V prvem skoku bolje kot v drugem, a vseeno je bil to na koncu letos njen najboljši rezultat. Razmere so bile, kakršne so bile, cela paleta snežnih razmer, tudi vetrovne spremembe. Videti je bilo, da je skozi celotno tekmo vladal vzgonski veter. Seštevki tako pokažejo, veliko tekmovalk pa je dobilo slabe razmere z odskočne mize, kar seveda onemogoči dober let v drugem delu, tudi če so tam razmere dobre. A ne krivimo samih razmer, tudi punce niso bile prave, skoki niso bili tehnično v redu.”

V Sapporu bo v nedeljo še druga tekma, tokrat ob 2. uri po slovenskem času.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine