5.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Tim Gajser na zadnjo dirko sezone

Piše: C.R., STA

Slovenska motokrosista Tima Gajserja in Jana Pancarja v nedeljo v turškem Afyonkarahisarju čaka še zadnja preizkušnja sezone svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2. Naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu je že osvojil Gajser, v razredu MX2 pa prvak še ni znan.

Letošnje zadnje dejanje svetovnega prvenstva v motokrosu se bo odvijalo v Turčiji. Na 1725 metrov dolgi progi Afyonkarahisar bo Gajser (Honda) vnovič vozil z zlato številko svetovnega prvaka.

V skupnem seštevku je namreč že pred časom zbral neulovljivo prednost, trenutno pa je pri 721 točkah, s 615 si je drugo mesto že zagotovil Švicar Jeremy Seewer (Yamaha), za tretje mesto pa bo potekal troboj med Špancem Jorgejem Pradom (GasGas, 557), Nizozemcem Glennom Coldenhoffom (Yamaha, 553) in Francozom Maximom Renauxom (Yamaha, 540).

Petindvajsetletni Gajser je na zadnjo preizkušnjo sezone odpotoval sproščen in brez pritiska, ki bi ga morda zaviral v lovu na čim boljšo uvrstitev. Peti naslov prvaka, od tega četrti med elito, je osvojil že pred slabima dvema tednoma na Finskem in ga nato v Franciji na VN Charente Maritima potrdil z zmago.

“Izteka se še ena izjemna sezona in želim si jo končati visoko. Nazadnje v Franciji se mi je vse izšlo perfektno. Vsem sem dokazal, da spet lahko zmagujem po vseh dirkah, v katerih sem pred tem čutil pritisk, saj sem lovil skupno zmago v svetovnem prvenstvu. Proga v Turčiji mi je všeč in je zelo lepo mesto za zaključek sezone,” je v izjavi za svoje moštvo slovenski zvezdnik.

Lani je v Turčiji zasedel skupno tretje mesto, dobil pa je drugo vožnjo. Pred njim sta bila le letos celotno sezono odsotni Nizozemec Jeffrey Herlings in njegov tedanji moštveni kolega pri KTM Prado.

Drugi slovenski voznik v Afyonkarahisarju bo Jan Pancar, ki se bo boril za čim višjo uvrstitev v razredu MX2 in skušal postaviti piko na i najuspešnejši sezoni v karieri.

V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvi se nahaja na 11. mestu in je zbral 257 točk. V intervjuju za Š1 je pred časom dejal, da bo tudi v prihodnjem letu po vsej verjetnosti dirkal z dosedanjo ekipo, pridobiti pa bo skušal dovolj sponzorskih sredstev, da bo prihodnjo sezono dirkal tudi na preizkušnjah zunaj Evrope.

Nenazadnje je Pancar brez dvoma med tistimi, ki so v tej sezoni naredili velik korak naprej, kar zagotovo ni ostalo neopaženo. Vnovič bo veliko odvisno od startov, podlago zanje pa si bosta morala Pancar in Gajser pripraviti že v sobotnih kvalifikacijah.

Obeta se tudi zelo zanimiv boj za naslov svetovnega prvaka, saj Belgijca Jaga Geertsa in Francoza Toma Vialla v razredu MX2 ločita le dve točki (710:708) v skupnem seštevku, kar zagotavlja napetost do zadnjega zavoja v sezoni.

Prva vožnja VN Turčije v razredu MXGP bo v nedeljo ob 13.15, druga pa ob 16.10. V MX2 bodo dirkali uro prej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine