11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Težko delo za slovenske klube

Piše: Samo Vidovič

Včeraj so tri naše ekipe odigrale prve tekme tretjega predkroga evropskih tekmovanj. Domžale in Olimpija za Konferenčno, Mura pa za Evropsko ligo oziroma Ligo Evropa, kot se ta liga tudi imenuje.

Prve so na zelenico stopili igralci Domžal, ki so se v norveškem Trondheimu pomerili z domačim Rosenborgom. Domžalčani so doživeli visok poraz. Rosenborg jih je premagal s 6:1. Dogajanje na igrišču je še najbolje opisal trener Domžal Dejan Djuranović, ki je po tekmi za domžalsko fb stran izjavil: “Težko je bilo. Naleteli smo na zelo razpoloženega nasprotnika in spoznali njihovo veličino. Izredno kvalitetna ekipa je bila enostavno prehitra za nas. Kaznovali so vsako napako, ponujenih priložnosti na drugi strani pa nismo izkoristili.”

Domači so že ob polčasu vodili s 4:1. Povedli so v 6 minuti, z bližine je zadel Andersson. Na 2:0 je v 23 minuti povišal Islamović, ki je na drugi vratnici s pol metra žogo preusmeril v prazen gol. Isti igralec je dal dobrih deset minut kasneje tretji gol za domače. Potem ko je najprej vratar Mulalić odbil strel, je žogo poslal v nebranjen del mreže. V 40 minuti je Reitan z natančnim strelom v dolgi kot še povišal vodstvo domačih. V 44 minuti je Alić po samostojni akciji presenetil domačega vratarja in z lepim golom postavil izid polčasa.

Že v prvi minuti nadaljevanja je Islamović s strelom s šestnajstih metrov dal že svoj tretji gol. Štiri minute pred koncem pa je Holm postavil končnih 6:1.

Možnosti Domžal za napredovanje so po tem porazu praktično nične. Za njih bo v povratni tekmi predvsem važno to, da poskušajo presenetiti Rosenborg in se z morebitno zmago častno poslovijo od evropskega tekmovanja.

Mura se je v Fazaneriji  z litovskim prvakom Žalgirisom razšla brez zadetkov, 0:0.

Tekma je bila dokaj izenačena, tako po strelih na gol kot posesti žoge.

Mura je bila najbližje zadetku v 24 minuti. Takrat je Kous podal, Cipot pa je z ugodnega položaja streljal z glavo,a je zadel le vratnico.

Kljub neodločnem rezultatu na domačem igrišču ima Mura še vedno aktiven rezultat in vse možnosti, da izloči Žalgiris. Gostje so se danes predstavili v dokaj dobri luči, vendar so premagljivi v povratni tekmi, ki bo odigrana naslednji četrtek.

Ekipa, ki bo v tem dvoboju uspešnejša, bo v 4.predkrogu igrala z avstrijskim Sturmom. Poražena ekipa pa se bo preselila v Konferenčno ligo, kjer bo igrala s poražencem dvoboja Priština-Bodö Glimt.

Ljubljanska Olimpija pa je gostovala na portugalskem otočju Azori, kjer jo je pričakala šestouvrščena ekipa preteklega prvenstva Santa Clara.

Tekma je potekala v dominaciji domačih, ki so diktirali ritem igre. Olimpija se je bolj ali manj branila.

Domači so prvi gol dali v 14 minuti. Z bližine je zadel Carlos. Vodstvo so povečali v zadnji minuti prvega polčasa, ko je po kotu z desne strani s treh metrov z glavo zadel Mansur. Obramba Olimpije je v obeh primerih slabo posredovala, bila je preveč statična.

Na začetku drugega polčasa je imel Carlos priložnost za povišanje vodstva. V 58 minuti pa je po globinski žogi Kurež v izgledni situaciji zgrešil žogo in edina prava priložnost za Olimpijo je splavala po vodi. Ko je bil nekaj minut kasneje zaradi igre z roko izključen Korun, je bilo jasno, da se bodo Ljubljančani do konca tekma več ali manj branili. Domači igralci niso več prišli do priložnosti,  tako da se je tekma končala z 2:0 za Santa Claro.

Igralci Olimpije so danes pokazali premalo, praktično niso streljali na gol domačih. V povratni tekmi jih čaka težko delo. Vsekakor bodo morali igrati ambiciozneje, če hočejo nadoknaditi zaostanek dveh zadetkov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine