13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Teniški grand slam v Wimbledonu ima finalista, to sta Federer in Đoković

Srbskemu teniškemu zvezdniku Novaku Đokoviću se je v finalu grand slama v Wimbledonu pridružil švicarski as Roger Federer. Ta je v drugem današnjem polfinalu premagal velikega tekmeca, Španca Rafaela Nadala s 7:6 (3), 1:6, 6:3 in 6:4.

 

 

Federer se je v finale Wimbledona uvrstil dvanajstič, doslej je na “sveti travi” lovoriko dvignil osemkrat. Švicar bo v finalu na največjih turnirjih igral enaintridesetič.

Švicar bo v nedeljo ob 15. uri lovil svoj 21. turnir za veliki slam. Devetkrat v Wimbledonu ni slavil še noben tenisač, če mu bo uspelo pokal osvojiti še devetič, se bo na absolutnem prvem mestu z devetimi zmagami izenačil z Martino Navratilovo.

“Izčrpan sem. Na koncu je bilo tesno. Rafa je udaril nekaj izvrstnih udarcev. Celoten dvoboj je bil na zelo visoki ravni. V ključnih trenutkih sem dvoboj prevesil na svojo stran. Vodstvo v prvem nizu je bilo ključno, čeprav sem ga potem moral braniti. Vrnil se je. Res sem užival,” so bile prve misli Federerja, o naslednjem tekmecu pa je dejal: “Novak je pokazal izvrsten tenis. Pokazal je, zakaj je branilec naslova. V finalu ga bo res težko premagati. Veselim se izziva.”

Prvi nosilec turnirja z nagradnim skladom več kot 42 milijona evrov Đoković je v polfinalu s 3:1 v nizih, s 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 odpravil Španca Roberta Bautista Aguta.

Srbski teniški igralec bo še šestič zaigral v finalu Wimbledona, ki ga je doslej dobil v letih 2011, 2014, 2015 in 2018.

Edinkrat doslej, ko je Đoković izgubil v finalu Wimbledona, je bilo na turnirju leta 2013, ko ga je ugnal britanski adut Škot Andy Murray, ki letos zaradi težav s kolkom ni zaigral v posamični konkurenci.

“To je bil pravi polfinalni obračun. Roberto je igral zelo dobro,” je po dvoboju dejal 15-kratni zmagovalec turnirjev za veliki slam Đoković. “V prvem nizu v nekaj trenutkih ni mogel spraviti svojih živcev pod nadzor. Nato mu je uspelo in tudi zaigral je bolje. Sam sem postal zategnjen. V četrti ali peti igri tretjega niza je šlo na tesno. Takrat bi lahko šel dvoboj v povsem drugo smer. Vesel sem, da je šel v mojo,” je polfinalni obračun pokomentiral Srb.

Pred nedeljskim dvobojem je statistika na strani Srba, ki proti Švicarju vodi s 25:22 v zmagah.

* Wimbledon (42,47 milijona evrov):
– moški, polfinale:
Novak Đoković (Srb/1) – Roberto Bautista (Špa/23) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2;
Roger Federer (Švi/2) – Rafael Nadal (Špa/3) 7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine