7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Tekma Italija-Turčija: Zmaga Italijanov je bila več kot zaslužena

Piše: Samo Vidovič 

Včeraj zvečer se je s tekmo med Italijo in Turčijo začelo evropsko prvenstvo v nogometu. To bi sicer moralo biti odigrano že lani, vendar so ga zaradi situacije v zvezi s kovidom preložili na letos. 

Na evropskem prvenstvu sodeluje 24 reprezentanc, ki so razvrščene v 6 skupin. V vsaki skupini so 4 reprezentance, ki bodo igrale vsaka z vsako. Dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine ter štiri najboljše tretje iz skupin se bodo uvrstile v osmino finala. Od tam naprej pa do finala pa bodo igrale na izpadanje. 

Posebnost tega prvenstva je, da se igra v dvanajstih različnih državah. Trajalo bo točno mesec dni. Finale bo odigrano 11.7. na londonskem Wembleyu. 

Včerajšnja tekma se je končala z zmago Italije s 3:0. 

Od začetka tekme smo gledali napade Italijanov, ki so si želeli z zmago že v prvi tekmi zagotoviti ugoden položaj pred naslednjima dvema tekmama v skupini. Turčija se je že na začetku povlekla v obrambo. Turkom je bilo pomembno ne izgubiti, zadovoljni bi bili že s točko. 

Italija je na začetku težko prihajala v kazenski prostor Turkov, saj so le ti igrali zelo zgoščeno v obrambi.  

Prvi resnejši strel na vrata smo videli v 17 minuti, ko je zgrešil Insigne. Bližje zadetku je bil pet minut kasneje Chielini, njegov strel z glavo je turški vratar Cakir z lepo parado obranil. V 33 minuti je nenatančno z glavo streljal Immobile. Slednji je imel tudi zadnjo priložnost v prvem polčasu, a je streljal točno v Cakirja. 

 Razmerje strelov v prvem polčasu je bilo kar 14:0 v korist Italije. Vendar jim velika premoč v igri ni prinesla vodstva. Turčija se je obranila, v fazi napada ni pokazala nič.  

V 53 minuti pa je Italija le povedla.  Berardi se je prebil po desni strani, njegov predložek pa je Demiral nespretno poslal v lastno mrežo. Napadi Italije so se nadaljevali tudi po vodstvu. Poskušali so Spinazzola, Insigne, Berardi, vsi neuspešno. Potem pa je Immobile po strelu Spinazzole ter obrambi in odbiti žogi Cakirja v 65 minuti le dal drugi gol. 

V 79 minuti najlepša akcija na tekmi. Vratar Cakir je slabo podal, Italijani pa so po treh hitrih podajah in strelu Insigneja prišli do tretjega gola. 

Zmaga Italijanov je več kot zaslužena. Prikazali so ofenziven nogomet z veliko tempa, dinamike v igri. Na začetku tekme so se malo lovili, potem pa so iz minute v minuto stopnjevali pritisk. Napadalci so dobro vtekali v prazne prostore, zelo ofenzivno so igrali tudi branilci. Turki niso imeli niti najmanjše možnosti. Edino pravo akcijo na tekmi so odigrali v sodnikovem podaljšku, Yilmaz ni uspel zadeti. 

Italija je sedaj v odlični poziciji za napredovanje. Turčija pa bo morala proti ostalima ekipama v skupini, Švici in Walesu, odigrati veliko bolje. Taktiziranje se ji na včerajšnji tekmi ni obneslo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine