1.9 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Takole se slovenski nogometni prvoligaši pripravljajo na spomladanski del sezone

Piše: Samo Vidovič

Slovenski nogometni prvoligaši so v tem tednu na polovici priprav za spomladanski del sezone. V tem delu se že posvečajo uigravanju ekipe za novo sezono. Igrajo prijateljske tekme, na katerih trenerji več ali manj ponujajo za igro priložnost vsem igralcem. Seveda pa se že išče udarna enajsterica za prvenstvene obračune. Rezultat ni toliko v prvem planu, vseeno pa je na vsaki tekmi tudi pomemben. Ni dobro, da se na teh tekmah nizajo slabi rezultati, saj to vpliva na samozavest igralcev. Kar pa seveda za vstop v prvenstvo ni dobro. 

Igralski kader klubov se še vedno popolnjuje. Pri nekaterih bolj, pri drugih manj. Časa za prestope je še nekaj, do sredine februarja, ko se zaključi prestopni rok za profesionalne igralce. Zanimivo bo v naslednjih dneh do konca prestopnega roka spremljati prihode in odhode igralcev, ki še vedno potekajo.

Večina klubov je v tem tednu na pripravah v toplejših krajih. Izjema so primorski klubi, ki imajo ugodne razmere za priprave kar doma. Maribor, Mura in Celje so v Turčiji. Olimpija, Domžale in Aluminij v hrvaški Istri. Bravo pa je v Čatežu, kamor potuje danes tudi Gorica na prijateljsko tekmo z avstrijskim Wacker Innsbruckom. Koper in Tabor trenirata večino časa doma, občasno pa igrata tekme v svoji bližini.

Priprave klubov potekajo več ali manj brez večjih problemov. Izjemi sta Maribor in Koper. Predvsem pri Mariboru imajo velike težave v igralskem in trenerskem kadru. Igralci Jasmin Handanovič, Jan Mlakar in Andrej Kotnik so bili pozitivni na testiranju na korona virus. Prav tako glavni trener Mauro Camoranesi, njegov pomočnik Saša Gajser ter kondicijski trener Fernando Nowicki. Posledično sta morala v izolacijo zaradi stika z njimi tudi trenerja Andres Yllana in Miguel Albino.

Zaradi teh problemov je moral Maribor odpovedati že dogovorjeni prijateljski tekmi proti Šahtarju in Crveni zvezdi, treninge pa sta prevzela športni direktor Oliver Bogatinov in njegov pomočnik Marko Šuler.

Ta poteza je v tem trenutku logična. Pomembno je, da trenažni proces poteka nemoteno po planu. Bogatinov to znanje seveda ima. Pred prihodom v Maribor je bil trener prvoligaša Aluminija. Šuler pa je pred dobrim letom in pol kot igralec Maribora zaključil kariero, tako da dobro pozna trenažni proces, prav tako igralce.

Pri Kopru sta bila na testu pozitivna trener Miran Srebrnič in igralec Aleksandar Rajčević. Tudi Koper je začasno rešitev za treniniranje poiskal v lastnem trenerskem kadru. Vodenje ekipe je začasno prevzel pomočnik trenerja Martin Pregelj, nekdanji igralec Kopra.

V naslednjih dveh tednih sledi še zaključni del priprav, kjer bodo trenerji na treningih in prijateljskih tekmah poskušali odpraviti še zadnje pomanjkljivosti ter izbrati najboljših enajst za začetek prvenstva. Prav tako pa bodo poskušali svojo ekipo pripraviti do optimalne forme. Odgovor na to, kako je komu uspelo, pa bodo dale prvenstvene tekme.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine