4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Takega uspeha ne pomnijo: v Ljubnem ženski smučarski skoki v znamenju zmagoslavja Slovenk

Vir: STA

Slovenske smučarske skakalke Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar (1064,8 točke) so na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji spisale zgodovino in osvojile premierno ekipno zmago. Slovenke, vodilne že po polovici tekmovanja 13 reprezentanc, so zmago po finalu slavile z veliko prednostjo 17,9 točke.

Doslej so slovenske skakalke na Ljubnem dvakrat zasedle drugo mesto na ekipni tekmi (2019, 2020), letos pa so prepričljivo ugnale svetovno konkurenco, saj so vodile od prvega do zadnjega skoka.

V slovenskem taboru so po prvencu razumljivo sijali sami prešerni obrazi. Rogljeva je leta 2014 v Lillehammerju postala prva Slovenka s posamično zmago v svetovnem pokalu, zdaj pa je članica zgodovinske četverice, ki je dosegla premierno ekipno zmago.

“Zelo sem vesela, da se nam je danes izšlo, saj nam je lani zmagal za malo ušla iz rok. Super je spet imeti rumeno majico, za posamično tekmo pa bom rekla le, da bi bilo lepo, če bi rumeno oblekla ena od nas,” je na novinarski konferenci po tekmi dejala 26-letna skakalka.

“Ema je s prvim skokom opravila veliko delo, saj je celotni ekipi tlakovala pot do zmage in jo povlekla naprej. Ponesla je še ostale punce,” je po tekmi v izjavi za nacionalno televizijo dejal glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič in priznal, da je s tem, ko je za prvo skakalko določil Klinčevo, potegnil taktično potezo.

Klinčeva je bila po njegovih besedah namreč pred startom v sezono najbolje pripravljena v slovenskem taboru, a ji je nastop na uvodni tekmi svetovnega pokala v Ramsauu odnesla okužba s covidom-19. Koronavirusno bolezen je, kot kaže, uspešno prebolela in blestela na današnji tekmi, saj jo je v posamični razvrstitvi končala na prvem mestu.

“Danes je bilo za oceno odlično, pet. Gre za zgodovinsko zmago za slovenske ženske smučarske skoke. Vesel sem, da je bila to ravno ekipna, saj mi ta osebno največ pomeni. Obenem smo tudi prvič prevzeli vodstvo kot nacija v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Dan bi bil lahko morda boljši le, če bi dosegli tudi rekord skakalnice,” pa je v smehu na novinarski konferenci po tekmi dejal selektor, ki je že v petek drzno napovedal slovensko zmago.

“K sreči smo bili danes tako močni, da smo kljub napakam gladko zmagali. Malo sreče smo imeli zaradi padca Norvežanke, saj bi bil sicer boj za zmago gotovo tesnejši. Vesel sem tudi, da smo s pomočnikom Anžetom Lavtižarjem in serviserjem Gabrom Arhom ter dekleti super ekipa, ki se dobro razume in stremi k skupnim ciljem,” je še dejal Zupančič.

Dvaindvajsetletna Klinčeva, ki je bila danes z dosežki najboljša med vsemi skakalkami, je povedala, da je bil ključ do dobrih skokov danes dejstvo, da se je osredotočila le na svoje delo: “Res sem se osredotočila le na svojo nalogo in jo dobro opravila. Vesela sem, da nam je uspelo.”

Križnarjeva, ki jo je zmaga ganila do solz, po tekmi s svojimi skoki ni bila zadovoljna. “Sem pa seveda zadovoljna z rezultatom, če že s svojimi skoki ne morem biti. Fino je še enkrat obleči rumeno majico. Sicer bi bilo še lepše, če bi nas spodaj pozdravili najboljši gledalci na svetu, a verjamem, da za nas navijajo preko TV-ekranov.”

Več veselja je pokazala Bogatajeva, ki se vrača po težki poškodbi, ki jo je od svetovnega pokala oddaljila tako rekoč celotno lansko zimo: “Moj nastop je bil kar v redu. A vesela sem zmage.”

Tekma pod Rajhovko, tradicionalno elitna preizkušnja ženskega svetovnega pokala, ki sicer na Ljubno ob Savinji privabi med deset in 15 tisoč gledalcev, tokrat sicer zaradi proticovidnih protokolov poteka brez gledalcev.

Drugo mesto so zasedle Norvežanke (1046,9 točke), tretje pa lanske zmagovalke Avstrijke (1028,9).

V nedeljo bo na Ljubnem ob 14. uri še posamična tekma svetovnega pokala. Na njej bodo poleg današnje zmagovite četverice slovenske barve zastopale še Nika Vetrih, Katra Komar in Jerneja Repinc Zupančič, ki so bile uspešne v kvalifikacijah. Te so v petek na Ljubno privabile rekordnih 76 skakalk iz 17 držav.

“Slovenija ima štiri zelo močna dekleta, ki lahko skočijo v ‘top 10’. Štiri med deseterico ali petnajsterico bi bil super rezultat,” je napovedal Zupančič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine