18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Ta konec tedna bo v Sloveniji odpadlo približno 100 košarkarskih tekem

Dva poraza Slovenije v kvalifikacijah za SP, razmišljanje Anthonyja Randolpha, da je bila ponedeljkova tekma morda njegova zadnja v slovenskem dresu, in odziv Gorana Dragića na kritike na družabnih omrežjih je na slovenskem košarkarskem prizorišču znova zasenčil spor med KZS, sodniki in klubi.

Medtem ko naturalizirani Američan zaradi Fibinih oken in nezavidljivega položaja Slovenije, ki ima zgolj teoretične možnosti za uvrstitev na SP, ne vidi naslednjega termina, ko bi lahko oblekel slovenski dres, hkrati pa mora bivši kapetan Goran Dragić prek Twitterja pojasnjevati nevednim nesramnežem, da je že pred lanskim prvenstvom napovedal slovo od izbrane vrste, si Košarkarska zveza Slovenije, Društvo košarkarskih sodnikov in Združenje klubov lige Nova KBM prek medijev znova izmenjujejo zapise in obtožbe.

Razlog je podoben kot lani, ko je bilo zaradi istih oseb prestavljenih več tekem mlajših kategorij in na koncu celo prvi krog državnega prvenstva članov. Ker se vpletenim stranem v enem letu ni uspelo dogovoriti okoli nekaj centov prevoznih stroškov ter o ostalih malenkostih, ki jih zadevajo, bo ta konec tedna odpadlo, oziroma bo prestavljenih, približno 100 tekem mlajših starostnih kategorij.

Predsednik KZS Matej Erjavec je v dopisu z dne 19. 9. navedel, da ljudje, ki vodijo sodniško organizacijo, spretno zavajajo. Obtožba se nanaša na zavezo predsednika Društva košarkarskih sodnikov (DKS) Ljubljana Željka Jovanovića, da bo DKS sama uredila stroškovnik, ki bo znižal stroške klubom za tekme, sicer bo v veljavo stopila odredba KZS iz lanskega poletja, se pravi znižanje kilometrine na 18 centov.

“Obljuba in podpis istega človeka, ki sedaj poziva k bojkotu vseh tekem, sta bila nična in kot se je sedaj izkazalo, dana s figo v žepu,” je zapisal Erjavec.

Predsednik Erjavec je omenil tudi izobraževanja, ki naj bi bila po novem glavno jedro spora. “Ker smo v prejšnji sezoni spremljali izredno pasivnost DKS, kar se tiče reševanj kakršnih koli problemov, smo se na KZS zavezali, da bomo v tem letu poskusili rešiti problem pomanjkanja mlajših sodnikov in napredovanje sodnikov. Če se bo DKS v tem času bolje organizirala in dejansko pričela delovat več na področju, za kar je dejansko bila ustanovljena in tudi finančno podprta s strani KZS, bomo z veseljem v naslednji sezoni vrnili vsa izobraževanja pod okrilje DKS,” je pojasnil Erjavec.

V četrtek so mediji dobili izjavo za javnost na šestih straneh Društva sodnikov Slovenije, v katerem DKS poziva svoje člane, naj ne opravljajo dejavnosti pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. Kot navaja DKS, so razlogi konkurenčna prepoved, ki jo je sprejela KZS s ciljem centralizacije slovenske košarke. Druga točka je odvzem izobraževanja pomožnih sodnikov, tretja je šikaniranje uradnih oseb v pretekli sezoni in zadnja grožnja z odstopom vodstva KZS lani jeseni.

Vmes se je oglasilo še Združenje lige Nova KBM. Predsednik Kristijan Novak in podpredsednika Matevž Zupančič ter Tone Pavlič so izrazili upanje na čimprejšnjo rešitev zagat in KZS predali željo, da Slovenija čim prej znova dobi urejeno prvenstvo, ki naj se začne v skladu s sprejetim koledarjem.

Svoje videnje je STA, potem ko smo mediji v četrtek pozno popoldan dobili v uvid še sklepe ponedeljkovega IO KZS, v katerih za odločitvijo KZS stoji enajst od dvanajstih članov, predstavil še generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

“Kar se tiče Košarkarske zveze Slovenije in zagotavljanja sodnikov z naše strani, se lahko tekmovanja v ligi Nova KBM, 2. SKL ter ženskem državnem prvenstvu začnejo po programu. Manjše težave vidim le pri zagotavljanju sodnikov za tretjo in četrto ligo. Vsekakor pa pričakujem napredek v tej smeri že ta konec tedna, ko bo KZS v Stožicah izvedla sodniški izobraževalni seminar, na katerem pričakujem vse najboljše slovenske sodnike,” je za STA dejal Nesterović.

Zadnje novice

Sorodne vsebine