9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Strog protokol Olimpije pred odhodom v Belfast

Nogometaši Olimpije so dan pred odhodom v Belfast ostali brez trenerja Ilije Stolice. Prvi mož ljubljanskega kluba Milan Mandarić se je v torkovih popoldanskih urah odločil za zamenjavo srbskega strokovnjaka, ki je na tem položaju zdržal le poldrugi mesec, nastalo strokovno vrzel pa bo začasno zapolnil njegov dosedanji pomočnik Aleksandar Linta.

 

Ljubljančani so se v Severno Irsko odpravili v današnjih zgodnjih dopoldanskih urah, na letališču Jožeta Pučnika pa je bilo pri njih čutiti določeno nesproščenost zavoljo zadnjih dogodkov v klubu, hkrati pa so močno zaostrili komunikacijski protokol. Najprej so načrtovali medijski termin, na katerem bodo na voljo predsednik Mandarić (ta se bo v Belfast odpravil šele na dan tekme), novi trener in vsi igralci. V torkovih večernih urah so naknadno sporočili, da bo na brniškem letališču na voljo za izjavo le kapetan Branko Ilić, v večernih urah pa bodo v Belfastu priredili še novinarsko konferenco, kjer bosta prisotna Linta in Rok Kronaveter.

Preboj Ljubljančanov v tretji krog kvalifikacij za nastop v evropski ligi resda ni ogrožen, saj so na prvem medsebojnem dvoboju zelo povprečno severnoirsko moštvo Crusaders visoko ugnali s 5:1. Povratna tekma v Belfastu, ki se bo v četrtek pričela ob 21. uri, bo bržkone zgolj formalnega značaja, v naslednjem “kvalifikacijskem situ” pa jih čaka poraženec belorusko-finskega obračuna Bate Borisov – Helsinki (na prvem kvalifikacijskem dvoboju lige prvakov v Belorusiji sta se tekmeca razšla brez golov, njuna povratna tekma se bo drevi pričela ob 18. uri).

Ljubljanske igralce pred revanšo v Belfastu najbolj skrbi slaba pripravljenost in dokaj medle predstave v uvodu sezone, kapetan Ilić je celo priznal, da po teh turbulentnih dogodkih v klubu ni lahko biti kapetan Olimpije. “V tem trenutku to ni lahko opravilo. Dobro je, da imam za seboj določene izkušnje, čeravno v prejšnjih klubih nisem nosil kapetanskega traku. Celotno dogajanje v ekipi skušam s svojimi soigralci prenašati na najboljši možni način, a verjemite, da nam ni lahko,” je uvodoma dejal steber ljubljanske obrambe Ilić.

“Zamenjava trenerja je določen šok za vse igralce, nihče od nas tega ni pričakoval. Po tej zamenjavi smo se v slačilnici že opravili pogovor, skušali bomo razmišljati pozitivno in se osredotočiti na naslednje preizkušnje in upam, da nam bo to tudi uspelo,” je dejal Ilić.

“Mogoče bo smešno zvenelo, a svojega dela proti Crusadersu še nismo opravili v celoti. Res je, da smo na prvi tekmi visoko zmagali in da vsi pravijo, da igramo proti amaterjem ali polprofesionalcem, a tako razmišljanje moramo odmisliti in zaigrati na vso moč. Vemo, da nas v Belfastu čaka tekma na umetni travi, ki je nismo vajeni. Igrati moramo maksimalno zbrano in gremo na zmago,” je dejal Ilić, ki se po odstavitvi – to velja tudi za njegove soigralce – ni srečal s Stolico.

Pod vodstvom 40-letnega Srba je slovenski državni in pokalni prvak iz minule sezone v poldrugem mesecu njegovega trenerskega mandata dosegel le eno zmago (Crusaders), dve tekmi igral neodločeno (Qarabag in Krško) in dve izgubil (Qarabag in Gorica). Po slabih rezultatih se mu je zamajal trenerski stolček, brez njega pa je dokončno ostal po sporu s prvim zvezdnikom ekipe Kronavetrom. V ljubljanskem klubu se nadejajo, da bo “začasna trenerska rešitev” krivuljo uspeha obrnila navzgor, a bolj ali manj je jasno, da Mandarić ne bo dolgo vztrajal z Linto in bo v zelo kratkem času v Stožice pripeljal veliko bolj uveljavljeno strokovno ime.

Mandarić, ki je niti ljubljanskega kluba prevzel leta 2015 in v tem času zamenjal že osem trenerjev: pred Stolico je dvakrat razrešil Marijana Pušnika, pod njegovim predsedniškim mandatom pa so delo izgubili tudi Srb Marko Nikolić, Italijan Rodolfo Vanoli, Slovenca Luka Elsner in Safet Hadžić ter Hrvat Igor Bišćan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine