18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Šport izgublja gledalce zaradi socialnega aktivizma

Piše: B. S.

Pričakovati bi bilo, da bo zaradi omejevanja obiska športnih prireditev kot posledice pandemije kitajskega virusa, poraslo število televizijskih gledalcev športnih dogodkov. Vendar pa se je zgodilo ravno obratno, število gledalcev se je v ZDA korenito zmanjšalo.

Razlog za to zmanjšanje je socialni aktivizem, ki je lansko leto doživel precejšen razmah. Seveda so že predtem posamezni športniki tu in tam zastopali politične ideje, a lansko leto so se socialnemu aktivizmu priklonili ne le celotni klubi, pač pa kar celotne športne panoge. To pa je odbijujoče, tako za tiste, ki imajo drugačno politično prepričanje, kot tudi za tiste, ki želijo uživati v športu zaradi športa. Če vsiljivemu socialnem aktivizmu športnikov in funkcionarjev dodamo še politično korektno spreminjanje imen športnih ekip in klubskih emblemov, je seveda jasno, da to velik del publike odvrača. Ljudje spremljajo šport zaradi zabave in ne zato, da bi jim nekdo pridiga in vsiljuje svoje politične poglede.

Po anketi, ki jo je nedavno opravila anketna agencija YouGov, približno 56 odstotkov gledalcev spremlja športne dogodke približno enako kot pred povečanjem političnega aktivizma na športnih prizoriščih, okoli 10 odstotkov gledalcev gleda športne dogodke celo nekoliko več, medtem, ko jih 34 odstotkov gleda športna tekmovanja precej manj kot predtem ali pa sploh ne več. Glede na politično prepričanje, okoli 53 odstotkov konservativcev in 38 odstotkov politično neopredeljenih gleda športna tekmovanja veliko redkeje oziroma jih ne gleda več.

Glede na to, da je velika večina ameriških športnih navdušencev konservativnih moških, politični aktivisti na športnih prizoriščih pa vsiljujejo levo liberalne politične poglede, je popolnoma razumljiv upad navijačev, upad obiskov in upad gledalcev športnih prenosov. Posledično sledi tudi precejšen izpad prihodkov od oglaševanja, od prodaje vstopnic, dresov, zastav in ostalih navijaških rekvizitov. Nekateri klubi zato že bijejo plat zvona, češ, da bodo posledično končali sezono v rdečih številkah, nekateri pa celo menijo, da je ogrožan njihov obstoj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine