6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Spet velik uspeh slovenskega smučanja: Nika Križnar prva slovenska skakalka z velikim kristalnim globusom

Piše: C.R.

Smučarska skakalka Nika Križnar je postala prva Slovenka z osvojenim velikim kristalnim globusom. Po odpovedi finalne serije današnje zadnje tekme svetovnega pokala v sezoni v ruskem Čajkovskem je na koncu ugnala najbližji tekmici Japonko Saro Takanashi in Avstrijko Marito Kramer, tudi zmagovalko zadnje tekme sezone, poroča STA.

Dvajsetletnica iz Delnic v Poljanski dolini je Sloveniji priborila šesti veliki kristalni globus v zimskih športih na najvišji ravni.

Pred tem sta do njih prišla smučarska skakalca, Primož Peterka dvakrat (1996/97, 1997/98) in Peter Prevc (2015/16). V alpskem smučanju se ga je razveselila Tina Maze (2012/13), Žan Košir pa je v deskanju na snegu v paralelnih disciplinah slavil v sezoni 2014/15.

“V veliki kristalni globus je bilo vloženo ogromno dela. Najprej se moram zahvaliti trenerju Zoranu Zupančiču za vso podporo, za vse treninge, za vse, kar mi je dal. Letos so bili skoki na res visoki ravni. Zahvala pomočniku trenerja Anžetu Lavtižarju, serviserju Gabru Arhu in še najbolj pomembno – družini, ki me res vedno podpira. Drži pesti zame, joče z mano, se veseli z mano,” je po tekmi sporočila Križnarjeva.

Zadnjo tekmo sezone na veliki skakalnici je krojil močan veter. Zaradi vse slabših razmer so morali organizatorji dvakrat prestaviti finalno serijo. Po treh tekmovalkah v finalu je sledil nov premor, nato pa se je žirija odločila, da tekmovanje le odpove.

Tekma z eno serijo je tako pripadla v zadnjem času nepremagljivi Kramerjevi (136,1 točke). Drugo mesto je osvojila Norvežanka Silje Opseth (120,1), Križnarjeva (115,4) pa je bila tretja. V tem primeru bi morala biti Takanashijeva za prvo mesto najmanj peta, a je v prvo skočila nekoliko slabše v zelo dobrih pogojih ter zasedla sedmo mesto.

Do točk so na zadnji tekmi sezone prišle še štiri Slovenke. Ema Klinec (111,8) je bila šesta in s tem nekoliko popravila vtis zadnjih tekem, ko je nastopala malce slabše. Špela Rogelj (83,0) je skočila 118,5 metra in zasedla 14. mesto. Urša Bogataj (71,5) je bila 21. Med dobitnice točk se je na zadnji tekmi uvrstila tudi Katra Komar (44,5) z 29. mestom.

Tako je najboljša slovenska skakalka to sezono po 13 tekmah zbrala 871 točk, Takanashijeva pa 862. Obema se je na koncu zelo približala Kramerjeva z 860 točkami. To sezono je bila Avstrijka od vseh najbolj prepričljiva, dobila je kar sedem posamičnih tekem. Zapleti v Romuniji s testi na novi koronavirus pa so ji tam odnesli nastopa na dveh tekmah, zaradi česar je v zadnjih tednih lovila tekmice v skupnem seštevku. Svetovna prvakinja s srednje skakalnice Klinčeva je sezono sklenila na šestem mestu v skupnem seštevku.

“Danes je bil moj dan. Ne morem si predstavljati lepšega, kot je bil. Bilo je težko, težko je bilo čakati, predvsem na zadnji tekmi na vrhu skakalnice. Bila sem zelo živčna, veter je zelo pihal. Na koncu je finalni skok odpadel in bila sem zelo, zelo vesela,” je povedala najboljša skakalka te zime.

V sezoni s 13 posamičnimi tekmami je bila Križnarjeva zelo konstantna. Prvič v karieri je stala na najvišji stopnički, in sicer dvakrat (Hinzenbach, Rasnov). Še po štirikrat je končala na drugem in tretjem mestu in končala tik pred najbližjima tekmicama.

“Sara Takanashi je zagotovo zelo dobro tekmica, ima 110 uvrstitev na stopničke. Z njo se je bilo zelo težko boriti. Menjavanje majice … Nikoli je nisem izpustila, vedno sem dala vse od sebe. Na koncu sem si rekla, da je vedno lažje napadati iz ozadja. To mi je tudi uspelo. Danes sem res uživala v skokih, kljub temu, da je bilo vetrovno,” je dodala 20-letnica.

Poleg desetih uvrstitev na oder za zmagovalke v posamični konkurenci je bila dvakrat na stopničkah še na ekipnih tekmah in enkrat na mešani tekmi. Na Ljubnem ob Savinji so Slovenke slavile zmago, danes pa so v Čajkovskem na preizkušnji z le eno serijo dosegle drugo mesto po zaslugi odličnega zadnjega skoka Križnarjeve. Vmes so v romunskem Rasnovu z moškimi kolegi dosegle še drugo mesto.

Skupaj so Slovenke letos 16-krat stale na stopničkah. Poleg Križnarjeve je dve drugi mesti in eno tretje osvojila še Ema Klinec. Le na eni tekmi sezone, v nemškem Titisee-Neustadtu, Zupančičeve varovanke niso stale na odru za zmagovalke. Obenem so Slovenke na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojile tri kolajne. Z zlatom se je okitila Klinčeva na srednji skakalnici, Križnarjeva pa je bila na večji napravi tretja. Slovenska četverica je na ekipni tekmi zasedla še drugo mesto.

Razumljivo je bil po tekmi zadovoljen glavni trener Zoran Zupančič. “Čajkovski, naše srečno prizorišče. Zadali smo si cilje, ki smo se jih res striktno držali. Cela ekipa je delovala na visokem nivoju, iz treninga v trening se je stvar sestavljala. Veseli me, da smo bili prav na svetovnem prvenstvu v najboljši formi in smo nizali res dobre rezultate. Naslov svetovne prvakinje Eme Klinec, srebro ekipno in potem še na prvi posamični tekmi na veliki skakalnici bron Nike Križnar.”

V pokalu narodov je Slovenija na koncu zasedla drugo mesto s točkovnim izkupičkom 2883 točk, kar je 170 točk manj od Avstrije. To pa je bil edini od zamujenih ciljev sezone, kot je kasneje dejal glavni trener.

“Nika je odnesla globus, je zmagovalka svetovnega pokala. Žal smo za malenkost izgubili pokal narodov, a če se vrnem na začetek – tega takrat nismo imeli med cilji. Rezultati in pričakovanja so se stopnjevali med sezono, ki jo lahko končam z veseljem,” je črto pod sezono potegnil Zupančič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine