10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Španska Vuelta: Roglič še korak bližje končni zmagi, Pogačar izgubil belo majico

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je v 18. etapi dirke po Španiji naredil nov velik korak proti končni zmagi. V 177,5-kilometrski etapi s štirimi vzponi prve kategorije je odbil vse napade in še za dve sekundi povišal prednost. Tadej Pogačar je izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja.

 

Etapno zmago si je prikolesaril nadarjeni 22-letni Kolumbijec Sergio Higuita, ki je bil v begu dneva. Napadel je na spustu s tretjega od štirih vzponov in slavil prvo poklicno zmago. V svetovni seriji nastopa šele od 1. maja letos. V svetovni seriji je debitiral sredi maja na dirki po Kaliforniji in bil takoj drugi. Pred njim je končal le Pogačar.

“Zbudil sem se z dobrimi nogami. To je zame velik dan. Vedel sem, da lahko uspem in zmagam v etapi. To je bila zame perfektna etapa. Bil sem v begu, točno to sem si želel. Tvegal sem. Na zadnjem vzponu sem se dobro počutil. Na vrhu sem vedel, da imam lepo prednost, vedel sem, da jo lahko obdržim. Bil sem motiviran. Moral sem zmagati za ekipo, to je bila moja motivacija. O tem sem sanjal,” je povedal mladi up ekipe EF Education First Higuita.

Na tretjem vzponu je začel napadati Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je lovil mesto na zmagovalnem odru in belo majico. Ta je zaradi nedovoljene pomoči klubskega kolega Danca Jakoba Fuglsanga v sredini etapi dobil deset sekund pribitka in se je v 18. etapo podal s 27 sekundami zaostanka za Pogačarjem.

Lopezovi prvi poskusi niso obrodili sadov, 30 kilometrov pred ciljem pa mu je uspelo. Roglič in tretji v skupnem seštevku Španec Alejandro Valverde sta mu lahko sledila, drugi Kolumbijec Nairo Quintana in četrti Pogačar pa ne.

Na vrhu Puerto de Cotos je Lopez virtualno že oblekel belo majico in se zavihtel na četrto mesto. Higuita je drvel proti cilju, Rogličeva skupina prav tako, Pogačar pa je v družbi Quintane in Norvežana Carla Fredrika Hagna in Južnoafričana Louisa Meintjesa skušal omiliti škodo.

Roglič se je v sprintu pomeril z Valverdejem za drugo mesto v etapi ter bonifikacijske sekunde in v tem uspel. Prednost je povišal še za dve sekundi, pred Špancem ima zdaj dve minuti in 50 sekunde prednosti.

Quintana in Pogačar sta v cilj prišla 1:16 minute za Higuito na osmem oziroma devetem mestu.

Quintana je z drugega mesta zdrsnil na tretje mesto v skupnem seštevku, njegov zaostanek znaša 3:31 minute. Lopez za rojakom in mestom na zmagovalnem odru zaostaja 46 sekund. Pogačar je peti, 32 sekund za Lopezom.

“Za razliko od včeraj danes nisem naredil nobene napake. Pokazali smo, da smo kot ekipa močni. Malo sem že utrujen, ampak vseeno se še dobro vozim. Boril sem bom še naprej, dirke še ni konec. Ciljna črta je v Madridu. Sam sebi sem največji tekmec. Stvari se lahko hitro spremenijo, videli smo včeraj. Moraš biti osredotočen,” je povedal na cilju v Becerril de la Sierri Roglič.

“Na zadnja vzpona sem šel na vso moč, da bi obdržal stik z najboljšimi. Naredil sem vse, kar sem lahko. Malo sem razočaran. Imel sem slab dan. Jutri bo bolj sproščen dan. V soboto bo težka etapa. Lahko se zgodi še marsikaj. Ker nisem povsem spredaj, lahko poskušam s presenečenjem. Verjetno bo dva dni šlo ‘na polno’,” je razmišljal Pogačar.

Slovenca v dresu Bahrain-Meride sta bila daleč zadaj. Luka Pibernik je bil 79., Domen Novak 96., oba sta zaostala 21:32 minute. Skupno je Pibernik 110., Novak 114.

Petkova etapa je na papirju namenjena sprinterjem, zadnji odgovor o končnem vrstnem redu pa bo dala sobotna etapa s šestimi vzponi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine