4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Španska vlada proti evropski Superligi na Sodišče Evropske unije

Piše: Jože Jan

Odvetniki španske države so izrazili svoje stališče in izjavili, da je »z dialogom mogoče izboljšati nogometna tekmovanja«.

Odvetniki so poslali na Sodišče Evropske unije elektronsko poročilo, ki nasprotuje projektu evropske »Superlige«, je danes za AFP izjavil španski Višji športni svet (CSD Consejo Superior del Deporte). Španija tako ponavlja svoje mnenje, da je »z dialogom mogoče izboljšati tekmovanja, vendar vedno na podlagi že obstoječih struktur«, so izjavili viri iz CSD, ki zavisi od Ministrstva za kulturo in šport.

Španska vlada je že izrazila svoje nasprotovanje projektu in zdaj to mnenje posreduje EU.

»Že aprila lanskega leta je bila španska vlada proti Superligi, saj je bila osnovana in predlagana ne da bi pri tem sodelovale reprezentativne organizacije tega športa, tako na nacionalni kot na mednarodni ravni«, so izjavili. Španija se je tako postavila ob bok organizacijam, kot sta UEFA in La Liga, ki nasprotujeta projektu Superlige . Aprila so Real Madrid, Juventus in Barcelona skupaj z devetimi drugimi evropskimi ekipami, ki so se pozneje umaknile, napovedale ustanovitev Superlige in pozvale k zamenjavi »Lige prvakov«.

UEFA je tedaj sprožila disciplinski postopek zoper Real Madrid, Juventus in Barcelono, ki so se za obrambo svojih interesov pritožili na gospodarsko sodišče v Madridu. Sodnik, ki vodi zadevo, je pred odločitvijo predložil Sodišču Evropske unije predhodno odločitev, da ugotovi, ali UEFA zlorablja prevladujoč položaj s preprečevanjem tekmovanj izven svojega področja.

Hkrati je UEFI prepovedal kakršnokoli kazen ekipam, ki so sodelovale v projektu, zaradi česar je evropski nogometni organ razveljavil vse disciplinske postopke proti 12 klubom: devetim, ki so uradno zapustili Superligo (Tottenham, Arsenal, Manchester city, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Atlético de Madrid, Inter in Milan) in trije, ki pri projektu še vztrajajo (Real Madrid, Juventus in Barcelona).

 

Vir: Mediotiempo, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine