4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Španci v podaljških izločili Hrvaško

Piše: Samo Vidovič

V Kopenhagnu sta igrali Španija in Hrvaška. Španci so po podaljških zmagali s 5:3. 

Prvi polčas je potekel v veliki dominaciji Špancev, ki so bilo veliko boljši tako v sami igri kot tudi v strelih na gol. Kljub temu se je prvi polčas končal z neodločenim izidom. Hrvati so povedli po bizarnem avtogolu Pedrija v 20 minuti. Izenačil je Sarabia v 39 minuti.

Drugi polčas je bil po igri bolj izenačen, predvsem po drugem golih Špancev, ko so Hrvati lovili rezultat.

Španija je povedla v 56 minuti. F. Torres je z leve strani podal, Azpilicueta pa je s strelom z glavo s štirih metrov ob neodločnem Guardiolu premagal Livakovića.

Hrvati bi lahko izenačili v 67 minuti. Po lepi kombinaciji na kratkem prostoru je s šestih metrov streljal Guardiol, Simon je srečno obranil.

V 77 minuti je celotna hrvaška obramba izpadla po diagonalni žogi P. Torresa, Guardiol je let žoge napačno ocenil in omogočil F. Torresu prosto pot do Livakovića. S strelom v dolgi kot ga je zanesljivo ukanil.

V 84 minuti je imel priložnost še Olmo, ki je poskušal z lobom, a je Livaković obranil.

Hrvaška je znižala v 85 minuti. Vse je opravil Modrić,  Oršić pa je z dveh metrov iz gneče žogo poslal za golovo črto.

V drugi minuti sodnikovega podaljška je Hrvaška izenačila. Oršić je z leve strani “zadel” Pašalića v glavo, ta je s petih metrov premagal nemočnega Simona.

V podaljških je imel prvo priložnost Oršić, streljal je čez gol.

V 96 minuti še lepša priložnost za Hrvate. Oršić je podal, Kramariću pa je Simon strel s šestih metrov obranil.

V 100 minuti novo vodstvo Špancev. Olmo je z desne strani podal, Brekalo je bil v skoku prenizek, kar je omogočilo Morati dovolj časa za ustavljanje žoge in strel pod prečko Livakovićevih vrat.

Tri minute kasneje je Oyarzabal po podaji Olma dal še peti gol za Špance.

Že v prvi minuti drugega podaljška bi Budimir lahko znižal, za las je streljal mimo leve vratnice.

Kasneje sta priložnosti zamudila Morata in Olmo, ki je zadel vratnico.

Gledali smo eno lepših tekem na tem prvenstvu. Zdelo se je, da bodo Španci z lahkoto zmagali. Toda Hrvati so se epsko vrnili v tekmo. Lahko žalujejo za priložnostjo Kramarića v prvem podaljšku. Tam bi igralec takega kova moral dati gol. Hrvati so izgubili zaradi katastrofalne igre nekaterih obrambnih igralcev. Guardiol je bil izpod nivoja, tudi Brekalo si takšne napake pri četrtem golu ne bi smel privoščiti. Ćaleta Car pa zaenkrat ni na nivoju Lovrena.

Španci so v zadnjih dveh tekmah zelo izboljšalo učinkovitost, dali so kar deset golov v zadnjih dveh tekmah. To jih lahko navdaja z optimizmom. Skrbi pa jih lahko današnja igra v obrambi, prelahko so dobili tri gole, Hrvatom so puščali preveč prostora v svojem kazenskem prostoru.

V Bukarešti pa sta se pomerili Francija in Švica. Tudi ta tekma je bila odlična, s podobnim potekom kot prejšnja. Po podaljšku se je končala s 3:3, po streljanju enajstmetrovk pa s skupnim rezultatom 8:7 za Švico. Edino enajstmetrovko je v zadnji seriji zgrešil Mbappe.

Švicarji so povedli v 15 minuti, ko je Freuler podal, Seferović pa ob branilcu Lengletu visoko skočil in premagal Llorisa.

Francija je imela v prvem polčasu veliko problemov v fazi napada. Ni prišla do resnejše kombinacije, priložnosti.

V 52 minuti je Pavard nepravilno zaustavil Zuberja, sodnik Rapallini je šele čez minuto  po asistenci VARa piskal enajstmetrovko za Švico. Lloris je strel Rodrigueza z bele točke obranil. To je bil velik šok za Švicarje. Francozi so potem v dveh minutah prišli do preobrata.

Najprej je v 56 minuti Pogba lepo podal  Mbappeju, ki je za las zgrešil.

V naslednji minuti pa je Benzema izenačil.

Dve minuti kasneje je Benzema po strelu Griezmana in obrambi Sommerja s pol metra poslal žogo v mrežo.

Tudi v nadaljevanju so bili gospodarji na igrišču Francozi, tretji gol je visel v zraku. V 74 minuti ga je dal Pogba, z izjemnim strelom z dvajsetih metrov.

Francozi so se potem nerazumljivo opustili, to je v 81 minuti najprej izkoristil Seferović,  ki je zadel po predložku Mbabuja.

V 90 minuti pa je Gavranović preigral Kimpembeja in s šestnajstih metrov zadel dolgi kot vratarja Llorisa.

V zadnji minuti sodnikovega podaljška je Coman zadel prečko. Spet smo gledali podaljške.

V podaljških je prvi zapretil Pavard, Sommer je bil na mestu.

V 110 minuti se Mbappe v lepi priložnosti ni znašel. Odločitev je padla po izvajanju enajstmetrovk, Švicarji so bili natančnejši.

Francija je v prvem polčasu igrala slabo, po vstopu Comana in obrambi enajstmetrovko Llorisa pa kot prerojena. Benzema je izkazal strelske sposobnosti, Pogba ga je nadgradil s svojo mojstrovino. Coman je bil odličen v preigravanju. Selektor Deschamps je zadel z menjavo Lenglet-Coman ter spremembo igralnega sistema ob polčasu. Potem pa še jim je v zadnjih desetih minutah zgodil “mrk”. To se tako izkušenim in kakovostnim igralcem ne bi smelo zgoditi. V podaljških so bili sicer boljši, a niso bili natančni pred golom. Izpad v osmini finala je veliko razočaranje za aktualne svetovne prvake.

Švica je bila v prvem polčasu zelo dobra. V drugem pa je bila do zadnjih desetih minut v podrejenem položaju. Po zgrešeni enajstmetrovki so Švicarji psihološko padli. Bili so že izgubljeni. Potem pa so se v zadnjih desetih minutah nepričakovano vrnili z dvema zadetkoma in si priborili podaljške ter kasneje še enajstmetrovke. Ki pa so vedno loterija. In tokrat se je obrnilo njim v prid, izločili so velikega favorita prvenstva.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine