11.3 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Smučarske sezone še ni konec – pričakuje se ogorčen boj za smukaški kristalni globus, zanj se bori Ilka Štuhec

Po svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju zimske sezone še ni konec. Do konca februarja in marca so na sporedu še preostale tekme svetovnega pokala v sezoni 2018/19. V boju za enega od malih kristalnih globusov, tistega v smuku, je tudi Slovenka, aktualna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec.

 

Štuhčeva po svetovnem prvenstvu ni imela časa za proslavljanje drugega naslova svetovne prvakinje v kraljevski disciplini. Za dober dan se je po Areju ustavila doma v Mariboru, nato pa že takoj nadaljevala pot proti prizorišču naslednjih preizkušenj svetovnega pokala v švicarski Crans Montani.

V njeni ekipi prav ničesar ne želijo prepustiti naključju. V Crans Montani sta jo pričakala vodja ekipe, mama Darja Črnko in čarovnik za pripravo smuči, serviser Aleš Sopotnik, ki sta se iz Areja z vso opremo po cestah odpravila v Švico.

V Crans Montani se je Ilka udeležila dveh tekem evropskega pokala v smuku, da je preizkusila teren in da so lahko v njeni ekipi ugotovili, na kaj morajo biti pozorni. Na prvih dveh smukih po osvojeni zlati medalji je bila četrta in deseta, sicer v slabši konkurenci kot na tekmah svetovnega pokala.

Na tem prizorišču bo v četrtek prvi uradni preizkus proge, v petek bo sledil še drugi, v soboto bo specialni smuk, v nedeljo pa še alpska kombinacija, s smukom in slalomom, prva v svetovnem pokalu v tej sezoni.

Štuhčeva je s 343 točkami na tretjem mestu posebnega smukaškega seštevka, pred njo sta le Avstrijki – druga Ramona Siebenhofer, ki ima le tri točke več, vodilna Nicole Schmidhofer pa ima 21 točk več.

Po Crans Montani bosta sledila še smuka v Sočiju, na olimpijski progi v Rozi Hutorju, ter finalni v Soldeuu v Andori.

“Če smo tako blizu, se moramo pripraviti maksimalno, da si ne bi očitali, da nismo naredili dovolj,” je po prvenstvu dejal Sopotnik, ki je za Ilko pripravil šampionske smuči, s katerimi je v Areju kot prva smučarka v 30 letih, po Švicarki Marii Walliser, ubranila naslov svetovne prvakinje v smuku.

Osemindvajsetletna svetovna smukaška kraljica je v tej zimi uprizorila sijajno vrnitev po poškodbi in operaciji kolena. Na treh od šestih smukov v tej zimi pred Arejem je bila na stopničkah. V Val Gardeni je zmagala, v Cortini d’Ampezzo je bila druga in tretja, na zadnjem smuku pred SP v Garmischu pa je bila peta.

V sezoni pred poškodbo 2016/17 je v svetovnem pokalu osvojila tako smukaški globus kot tudi dobila seštevek tekem v kombinaciji. Ker se po poškodbi slalomu ni posvečala, ima v kombinaciji še veliko rezerv za napredek. Na prvenstvu je kombinacijo končala na desetem mestu, superveleslalom pa na osmem.

Od sedmih smukov v tej sezoni, vključno s SP v Areju, je na dveh zmagala Štuhčeva, na petih pa Avstrijke. Stephanie Venier je dobila smuk v Garmischu, na obeh v Cortini d’Ampezzo je slavila Siebenhoferjeva, smuka v Lake Louisu pa je dobila Schmidhoferjeva.

Od kristalnih globusov, ki jih bodo podelili na finalu sezone v Andori, sta dva že oddana novima-starima lastnikoma. V torek na mestni tekmi v Stockholmu sta Američanka Mikaela Shiffrin z zmago in Avstrijec Marcel Hirscher z osmim mestom oba potrdila slalomska globusa, svoja že šesta po vrsti.

Tudi v boju za skupni seštevek sezone, veliki kristalni globus, sta si oba najboljša smučarja nabrala odločilno zalogo točk pred zasledovalci.

Shiffrinova, ki lovi tretji veliki kristal, je po 27 tekmah od 37. zbrala že 1794 točk ter ima velikih 719 točk prednosti pred prvo izzivalko Slovakinjo Petro Vlhovo (1075).

Dobro kaže tudi Hirscherju, ki naskakuje rekordno osmo zmago v seštevku sezone ter tudi šesto zmago v posebnem veleslalomskem seštevku sezone. Francoz Alexis Pinturault (768 točk) na drugem mestu skupno za Hirscherjem (1248) zaostaja 480 točk, do konca je pa še 12 tekem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine