4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Slovenski športni plezalec Anže Peharc osvojil šesto mesto na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju Moskva 2021

Piše: L. B.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Moskvi je slovenski športni plezalec Anže Peharc osvojil šesto mesto. V Moskvi se je boril do konca in tako dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Med deseterico najboljših balvanistov sta se uvrstila tudi Zan Lovenjak Sudar in Lučka Rakovec.

Že v kvalifikacijah je bil od Slovencev najuspešnejši Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je odlično pripravljenost pokazal tudi v balvanskem polfinalu, kjer je z dvema vrhovoma in tremi conami dosegel peti rezultat in se tako prvič v svoji karieri uvrstil v finale svetovnega prvenstva. Kljub zaradi oguljene kože povitih prstov, ki so mu onemogočali boljši oprijem, se je vztrajno boril na finalnih balvanih, vendar sta dve osvojeni coni zadoščali le za šesto mesto.

Svetovni prvak v balvanskem plezanju je postal Japonec Kokoro Fujii, srebro si je priplezal Japonec Tomoa Narasaki, bron pa Francoz Manuel Cornu. V polfinalu sta od Slovencev nastopila tudi Zan Lovenjak Sudar (AK Ravne), ki je z vrhom in štirimi conami na devetem mestu dosegel svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih, Gregor Vezonik (AK Ravne) pa je s tremi conami prvenstvo končal na 16. mestu.

V ženski konkurenci sta se na balvanskem prvenstvu najbolje odrezali Lučka Rakovec (PK FA) na desetem in Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) na 15. mestu, kar je za obe najboljša uvrstitev na SP v tej disciplini.

Olimpijka in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj) je bila v Moskvi 23. v hitrosti in 29. v balvanih, Katja Debevec (PK Scena) je svetovno prvenstvo v balvanih sklenila na 25. mestu, Matic Kotar (PK Kamnik) na 33. mestu in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) nepričakovano na 57. mestu.

Svetovno prvenstvo v težavnostnem plezanju se začenja jutri, ko kvalifikacije čakajo deset članov slovenske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Domna Švaba: Mio Krampl, Lučko Rakovec, Vito Lukan, Lano Skušek, Tjašo Slemenšek, Anžeta Peharca, Luko Potočarja, Domna Škofica, Martina Berganta in Milana Preskarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine