8.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Slovenski navijači pred dvobojem Dragića in Dončića v Miamiju pričakujejo dobro košarko

Slovenski navijači so v največjem mestu ameriške zvezne države Floride Miami pred nocojšnjo tekmo košarkarske lige NBA med domačo ekipo Miami Heat in gosti iz Dallasa pripravljeni na vrhunec svojega izrednega dopusta in pričakujejo dobro košarko. Večina si želi zmage Miamija, obenem pa tudi dobre igre Luke Dončića.

 

Miami Gorana Dragića je trenutno na devetem mestu vzhoda NBA in je še vedno v igri za končnico letošnje sezone. Dončićevi Dallas Mavericks so na predzadnjem mestu zahoda in končnice zanje ne bo, vendar pa ima slovenski košarkarski zvezdnik trenutno najboljše možnosti, da postane novinec leta lige NBA, kar mora samo še potrditi z dobro igro v nekaj preostalih tekmah.

“Prišli smo, ker nas je ponesla ta evforija. To, kar dela Dončić, je noro, Dragić pa je itak stara doba šola. Prišli smo navijat in naj zmaga kdor bo pač boljši,” je povedal Aleksander iz Savinjske doline, ki je v Miamiju skupaj s prijatelji in uživa v dobri družbi, dobrem pivu in dobri košarki.

Alen iz Šempetra pravi, da navijajo za Slovenijo, saj ni pomembno kdo bo zmagal, čeprav bi si zaradi končnice raje želel zmage Miamija. “Navijamo za Dragića, da pride v končnico, in Dončića, da doseže trojni dvojček in se izenači z Wiltom Chamberlainom. Dončić je talent, ki ga Evropa vidi enkrat na 50 let,” je dejal.

To je potrdil tudi navijač Nejc iz Polzele, ki je potrdil, da so vsi skupaj v Miamiju res predvsem zaradi Dončića in seveda Dragića. Nejc spremlja NBA v Sloveniji, čeprav so tekme zelo pozno, ampak, ker je Dončić po njegovem mnenju tako velik talent, se je splačalo priti v Miami.

Slovenski navijači se v dneh pred tekmo zbirajo predvsem v lokalu “Rakija Lounge” na aveniji Collins pri obali v predelu South Beach. Pred tremi leti sta ga odprla priseljenca iz Bosne in Hercegovine ter Makedonije, ki sta prej delala na turističnih križarkah. Rakija Lounge danes ped tekmo gosti tudi predstavitev Slovenije, slovenskih vin in hrane.

“Z nami so stopili v stik ljudje iz Slovenije in tudi Predrag Pajović, ki so nas povezali in priporočili, da bodo slovenski dnevi v Miamiju potekali pri nas. Že prej smo imeli veliko obiskov iz nekdanje Jugoslavije in tudi iz Slovenije, vendar res nismo pričakovali, da bo prišlo toliko Slovencev. Zelo vesel sem, da je vsa ta bivša Jugoslavija v Miamiju,” je dejal Miroslav iz Banjaluke, ki je prejšnji lokal z imenom “Lime Lounge” preimenoval in v ta namen zamenjal drevo limete na vrtu s slivo.

Miroslav ima rad šport in tudi košarko, je navdušen nad obiskom ne glede na to, da niti ne ve kdo natančno igra proti komu nocoj. “Ne vem točno za katere slovenske igralce gre, ampak vem, da bo to velika tekma,” je dejal.

Lokal je v sredo prvič obiskala tudi nekdanja slovenska odbojkarska reprezentantka in hčerka nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta v košarki Veljka Petranovića, ki je igral za Polzelo. Nina Petranović že nekaj let študira na univerzi Florida International s športno štipendijo in za univerzo igra odbojko na mivki ter dvoransko odbojko.

“Prijatelji so prišli navijat za Dončića in Dragića, jaz pa sem se prišla pridružit,” je dejala. V času tekme ima sicer trening pred turnirjem v odbojki na mivki na South Beachu v petek in soboto, vendar se bo potrudila priti na tekmo ali si jo bo vsaj ogledala po televiziji. “Še nikoli nisem videla toliko Slovencev v Miamiju. Lepo je videti, da imajo tako podporo, da je tako navdušenje in so vsi prišli samo zaradi tekme navijat. Res sem zelo pozitivno presenečena,” je dejala.

Tudi ona pravi, da je Dončić zelo priljubljen in je velika zvezda. “Sploh zato, ker je tako mlad, ko je prišel v Ameriko. Ta podpora, ta uspeh male države, da imamo nekoga, ki nas zastopa čez lužo na drugi strani sveta in mislim, da je zaradi tega še večja evforija, še večja podpora.”

Mariborčanka Tina Šmon je v Miamiju že nekaj dni zaradi teniškega turnirja Miami Open, na katerem je nastopila njena prijateljica Polona Hercog. “Super je, da to sovpada s tenisom in sem ostala dlje. Slovencev je tu ogromno. Bila sem že nekajkrat v Miamiju in prvič vidim, da nas je tu v enem lokalu na kupu 200.”

Na tekmi bo navijala za dobro košarko, v bistvu pa za Miami, da se uvrsti v končnico in da bo Dončić dosegel trojni dvojček.

“Navijala bi za Dončića, ampak pri klubih pa za Miami,” je dejala Šmonova, ki je navdušena nad najverjetnejšim novincem leta lige NBA. “Dončić je celoten paket. Od tega, da je dober košarkar, da v redu zgleda, tak kul je, cel komplet tako, da to naredi eno zvezdo in Američani imajo to radi,” je dejala.

Slovenske navijače so opazili tudi ameriški mediji in televizija ESPN namerava danes pred tekmo o njih narediti poseben prispevek blizu dvorane American Airlines, kjer bo zvečer tekma. Miami pred tekmo nima odprtega treninga za javnost, Dallas naj bi bil na voljo za medije, popoldne pa bodo navijači in ostali lahko še pogledali, kakšna je ponudba Slovenije na posebni prireditvi v Rakija Lounge, kjer bo prostor za proslavo košarke tudi več ur po koncu tekme.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine