5.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Slovenski košarkarski as Luka Dončić s tekmo kariere popeljal Dallas do zmage

Košarkarski čudežni deček Luka Dončić je na četrti tekmi končnice lige NBA s tekmo kariere poskrbel, da o njem govori ves svet. Čeprav se je ugibalo, ali bo zaradi zvina gležnja sploh zaigral, je 21-letni Slovenec s trojko ob pisku sirene Dallas popeljal do zmage nad Los Angeles Clippers s 135:133. Skupno je zbral 43 točk, 17 skokov in 13 podaj.

Sprva se je zdelo, da se bo vsa drama nedeljske četrte tekme uvodnega kroga končnice zahodne konference med Dallas Mavericks in LA Clippers odvila že pred tekmo na ogrevanju.

Dolgo je bil nastop Dončića vprašljiv zaradi zvina levega gležnja na tretji tekmi, komaj 40 ur pred tem, pred tekmo je prišlo tudi do opravičila centra LA Clippers Montrezla Harrella, s katerim sta se dajala verbalno na tretji tekmi dvoboja. Po pritiskih vodstva lige NBA in trenerja Doca Riversa je Harrell čakal Dončića, mu položil roko na rame in se mu opravičil za neprimerne izjave na tretji tekmi, med katerimi je bila tudi oznaka “beli deček”.

Za nameček pa je tik pred začetkom četrte tekme trener Dallasa Rick Carlisle na klopi pustil enega ključnih mož Kristapsa Porzingisa zaradi bolečine v desnem kolenu.

Košarkarji Dallasa so že po 19 minutah zaostajali za 21 točk, tudi na družbenih omrežjih so ljubitelji košarke že “pokopali” teksaški klub. A Dallas je na krilih drugega Dončićevega trojnega dvojčka v končnici zrežiral preobrat.

Tudi piko na i dramatičnemu večeru je postavil Dončić, ki je s trojko ob pisku sirene z razdalje 8,5 metra dosegel odločilni koš za zmago po podaljšku in boj na štiri zmage izenačil na 2:2.

Dončić je bolečemu gležnju navkljub končal pri 43 točkah, 17 skokih in 13 podajah.

“Trenutno je veliko občutkov,” je dejal slovenski košarkar v izjavi takoj po tekmi: “Imamo izjemno skupino fantov. Vem, da so LA Clippers ena najboljših ekip lige. A pokazali smo srce, pokazali smo, da se znamo boriti in da znamo tudi zmagati, ko je treba.”

Tekmecem ni preostalo drugega, kot da se sklonjenih glav odpravijo v slačilnico. Še devet sekund pred piskom sirene so slavili trojko Marcusa Morrisa starejšega, ki jih je popeljala v vodstvo in povsem blizu zmage.

Kawhi Leonard je bil prvi strelec z 32 točkami, devetimi skoki in s štirimi podajami, Lou Williams pa je s klopi z 20 koši zbral 36 točk – osebni rekord končnice. A zatajili so zvezdniki.

Po tekmi je Dončić pohvalil tudi zdravniško osebje. “Mislim, da gre za občutke. Kot sem že dejal, za adrenalin. Zjutraj se nisem počutil dobro. A takoj, ko sem stopil na parket, sem vedel, da bo šlo. Soigralci so mi veliko pomagali, osebje, ljudje, katerih imen ne slišite velikokrat. Opravili so izjemno delo, ves dan so bili z mano. To je tudi njihova zmaga,” je dejal Dončić o igranju s poškodovanim gležnjem.

“Luka je danes odigral tekmo kot z drugega planeta,” je svojega varovanca pohvalil Carlisle.

Sprva je Dončić 50 sekund pred koncem izenačil na 130:130, nato zadel koš za vodstvo Dallasa 19 sekund pred koncem, za piko na i pa poskrbel še za odločilni koš večera, ko je s trojko z velike razdalje odločil srečanje.

“Ne znam vam opisati občutkov, ki sem jih imel, ko sem videl, da gre žoga v koš. Ko sem videl, kako celotna ekipa teče proti meni, je bil to eden najlepših občutkov, ki sem jih doživel kot igralec,” je še dejal slovenski zvezdnik, lanski novinec leta, ki komaj drugo sezono nastopa onkraj luže.

Medtem ko je Dallas dvoboj izenačil na 2:2, pa je Boston postal prva ekipa, ki se je uvrstila v drugi krog končnice. Kelti so tokrat proti Philadelphia 76ers zmagali s 110:106 in se skupno s 4:0 uvrstili naprej.

Kemba Walker je zbral 32 točk, Jayson Tatum pa je k zmagi dodal 28 točk in 15 skokov.

Kelti se bodo v drugem krogu oziroma polfinalu vzhodne konference pomerili z branilci naslova prvaka, Toronto Raptors, ki so pozneje prav tako s 4:0 v zmagah izločili Brooklyn Nets. Na četrti tekmi so slavili s 150:122, prvi strelec pa je bil rezervist Norman Powell, ki je zbral 29 točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine