9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Slovenski kolesar Jan Tratnik deveto etapo dirke po Franciji končal na tretjem mestu

Slovenski kolesar Jan Tratnik je deveto etapo dirke po Franciji končal na tretjem mestu. Kolesar Bahrain-Meride je bil celo v boju za etapno zmago, a mu je na koncu za preboj na sam vrh malce zmanjkalo. Etapo je dobil Južnoafričan Daryl Impey (Mitchelton-Scott), ki je v ciljnem sprintu premagal Belgijca Tiejsa Benoota (Lotto-Soudal).

 

Tudi po deveti etapi, ki je bila ravno na dan francoskega državnega praznika ob padcu Bastilje, ostaja oblečen v rumeno majico vodilnega Francoz Julian Alaphilippe. Francoski matador je pedale vrtel modro ter je ostal z glavnino, ki je zaostala 16 minut in 25 sekund.

“Neverjetno je nositi to prekrasno majico. Če imaš to majico oblečeno, je nikakor ne želiš sleči,” se je za francoske medije pošalil 27-letni kolesar.

Drugi skupno je Italijan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) z zaostankom 23 sekund, tretji Francoz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) z zaostankom 53 sekund.

Etapa je karavano vodila od kraja Saint-Etienne s ciljem v kraju Brioude, z razgibanim sklepnim delom v znamenju vožnje navkreber in spusta ter s ciljnim sprintom, v katerem je odločitev o zmagovalcu etape padla po južnoafriško-belgijskem dvoboju.

V njem se je za uspešnejšega sprinterja izkazal Impey, 34-letni večkratni južnoafriški cestni prvak in prvak v kronometru, ki je osvojil svojo prvo etapno zmago na velikih tritedenskih dirkah.

Devetindvajsetletni slovenski adut Jan Tratnik je bil celo nekaj časa v igri za etapno zmago. Tratnik je bil v skupini ubežnikov ter med tistimi, ki so lovili Avstrijca Lukasa Pöstlbergerja (Bora-Hansgrohe), ki pa je svoj pobeg in napad na etapno zmago sprožil veliko prezgodaj, kakih 40 km pred ciljem, ter ni zdržal napadov na zadnjem vzponu. Etapo pa je končal na 13. mestu z zaostankom več kot petih minut.

Dobrih dvanajst kilometrov pred ciljem so se v ospredje prebili Nicolas Roche (Sunweb), Benoot in Impey, Tratnik je nekoliko popustil, a je v izdihljajih boja za vrh nadoknadil del zapravljenega in se z zaostankom desetih sekund vendarle prebil na mesto na stopničkah po etapi.

Drugi Slovenc na Touru Matej Mohorič je bil tokrat v ozadju. Etapo je končal na 162. mestu.

Tratnik v skupnem seštevku zaseda 63. mesto (+33:28), Mohorič pa je 91. (+57:20).

Italijan Alessandro De Marchi (CCC), ki je bil v sobotni osmi etapi v begu, je danes grdo padel in končal dirko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine