3.3 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Slovenski hokejisti končno pokazali odlično igro in premagali Madžare

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 4. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Kazahstanu dosegla prvo zmago, potem ko je premagala Madžarsko s 6:0 (1:0, 3:0, 2:0).

* Dvorana Baris Arena, gledalcev 1012, sodniki: Hansen (Norveška), Oskirko (Rusija, glavna), Constantineau (Francija), Park Jun Soo (Južna Koreja).
* Strelci: 0:1 Štebih (Drozg, Goličič, 14.), 0:2 Drozg (Sabolič, Kopitar, 21.), 0:3 Drozg (Zajc, Goličič, 24.), 0:4 Kuralt (Magovac, 31.), 0:5 Kopitar (Rodman, 55.), 0:6 Hebar (Pance, 59.).
* Kazenske minute: Madžarska 6, Slovenija 6.

Slovenska izbrana vrsta je pred SP napovedovala oziroma merila na prvi dve mesti, ki vodita na elitno SP 2020. Po porazih na prvih treh tekmah pa je bilo jasno, da tja ne more, nenadoma je postal pomembnejši boj za obstanek. A po predstavi, kakršno so danes pokazali, je lahko slovenskim ljubiteljem hokeja le žal, da se Slovenci v Nursultanu niso prebudili že prej.

Z Madžarsko so se Slovenci doslej na prvenstvih in na prijateljskih tekmah merili že na 33 dvobojih in so sicer precej uspešnejši, saj so imeli 25 zmag. Na prvenstvih sta se ekipi nazadnje pomerili lani prav tako v drugoligaški konkurenci, ko je bilo v Budimpešti 4:1 za Slovenijo.

Statistika je po današnji tekmi še za eno zmago boljša, Slovenci pa so naredili vse tako, kot je treba. Vratar Luka Gračnar in soigralci so sicer v prvi tretjini potrebovali nekaj časa, da so načeli tekmece. Kar ni uspelo napadalcem, je v 14. minuti branilcu Mihi Štebihu; močan strel od daleč je poskrbel za vodstvo Slovenije, ki je sprožilo poznejši plaz.

Druga tretjina je bila povsem slovenska. Izkazal se je mladi up slovenskega hokeja Jan Drozg z dvema zadetkoma. Najprej je bil na pravem mestu ob akciji z igralcem več, ko je podal Robert Sabolič, le dve minuti in 17 sekund pozneje pa je, potem ko Madžarom ploščka po dveh slovenskih strelih ni uspelo spraviti izpred gola, to kaznoval še z enim natančnim strelom.

Sproščeni Slovenci so se razleteli po ledu, odlično je bil razpoložen tudi Gračnar, ki je ustavil vse nevarnejše strele (na koncu je imel za tekmo brez prejetega gola 25 obramb), kadar so se tekmeci le izmuznili pred gol. Na madžarski strani pa je selektor Gergely Majoross na polovici tekme moral poseči po vratarski menjavi, saj je Adama Vaya po slalomu med tremi branilci in z natančnim strelom pod prečko matiral še Anže Kuralt.

A tudi Benceju Balizsu se ni godilo dosti bolje. V druge tretjini sicer ni bilo več zadetkov, Slovenija pa je povsem mirno nadzorovala tudi dogajanje v tretji. Madžari niso imeli možnosti za preobrat, ob koncu pa so Slovenci še dodobra napolnili njihovo mrežo.

V 55. minuti se je z mojstrsko potezo izkazal kapetan Anže Kopitar, ki mu je zanesljivo odleglo po prvem golu na SP, dosegel pa ga je z natančnim udarcem z dveh metrov. Za piko na i pa je nato Slovenija ob koncu, ko je imela sicer igralca manj, tekmecem še pobegnila v protinapad, Žiga Pance in Andrej Hebar sta z dvojno podajo poskrbela za prosto pot do gola, Hebar pa je dokončal učinkovit slovenski hokejski večer.

Slovenci so tako naredili odločilen korak k obstanku v tej skupini svetovnega hokeja, za potrditev drugoligaškega statusa pa bodo vendarle morali v tekmi zadnjega kroga v nedeljo premagati še Litvo.

Izjave po tekmi svetovnega hokejskega prvenstva divizije I (skupina A) v Nursultanu Madžarska – Slovenija (0:6).

* Ivo Jan, selektor Slovenije: “Čestitke fantom, zelo dobro so reagirali. Gračnar je bil fantastičen, v drugi tretjini nas je obdržal v igri in na koncu je ekipa igrala tudi zanj, da smo obdržali ničlo. Gre za dobro skupino fantov, z značajem in ponosom. Nismo si dovolili, da bi prišlo do kakršnihkoli težav. Četrti napad je dosegel dva zadetka, pomemben je bil še posebej tisti prvi. Bili smo zbrani, na začetku morda še neodločni pred golom, ko pa se je tekma odvijala, smo bili vse močnejši. Zaslužena zmaga, zdaj bo veliko lažje. Imamo pa še eno tekmo z Litvo, ki je izjemno neugoden tekmec.”

* Andrej Hebar, hokejist Slovenije: “Že na prejšnjih tekmah smo dali od sebe 110 odstotkov, a nam igra enostavno ni stekla. Danes so se stvari končno ‘poklopile’, da smo tudi zadeli in na koncu tudi zmagali. Seveda je veliko lažje, če zmagaš, bilo je kar težko po treh porazih, a smo se vzeli skupaj. Vedno dihamo kot eno in to nam je dalo novih moči, stopili smo skupaj in šli na glavo.”

* Jan Drozg, hokejist Slovenije: “Vsak zadetek danes je prinesel večjo samozavest ekipi. Našo igro smo stopnjevali, iz minute v minuto smo igrali bolje. Začeli nismo najbolje in ta tekma je bila izjemno pomembna za samozavest. Upam, da lahko takšno igro ponovimo še na zadnji tekmi.”

* Luka Gračnar, vratar Slovenije: “Pomembno je, da smo odnesli tri točke in imamo zdaj tudi gol razliko, kar bo pomembno pred zadnjo tekmo. Ključen je bil prvi gol, ki smo ga dosegli, da nam ni bilo treba spet loviti tekmecev. Potem je bilo veliko lažje igrati. Zdaj si bomo pogledali videoposnetke, si odpočili in se pripravili na zadnjo tekmo.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine