1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Slovenske odbojkarice proti Madžarski do prve zmage na EP

Piše: C. R., STA

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je danes odigrala svojo četrto tekmo na evropskem prvenstvu v Belgiji, Italiji, Nemčiji in Estoniji in prišla do prve zmage. V belgijskem Gentu so bile Slovenke boljše od Madžark s 3:0 (19, 18, 16).

* Top Sport Hall, gledalcev 913, sodnika: Simonovic (Švica) in Ewald (Nemčija).
* Slovenija: Mlakar 11, Pogačar 1, Pucelj 13, Lorber Fijok 13, Zatković 2, Šiftar, Najdić 1, Velikonja Grbac, Milošič 15, Boisa, Mazej, Planinšec 7, Banko, Ramić.
* Madžarska: Vezsenyi, Toth, Kump, Glemboczki 10, Török, Nacsa-Pekarik 5, Berko, Nemeth 18, Kiss 4, Petovary 1, Pinter 1, Kertesz, Bosko 1, Laszlop.

Po ponedeljkovem dnevu premora so se izbranke italijanskega stratega Marca Bonitte danes pomerile z Madžarkami. Na prvih treh tekmah so slovenske odbojkarice zabeležile tri poraze proti zahtevnim tekmicam.

Skupinski del so Slovenke začele proti Poljakinjam, nato je sledil obračun z gostiteljicami Belgijkami, v nedeljo pa še dvoboj z evropski podprvakinjami Srbkinjami. Najtesnejši dvoboj je bil z domačinkami, kjer so jim Slovenke tudi odvzele niz, tekmo pa so skoraj popeljale v petega.

Selektor Bonitta je spet nekoliko premešal svojo zasedbo in na igrišče poslal podajalko Saro Najdič, korektorico Izo Mlakar, srednji blokerki Sašo Planinšec in Niko Milošič, sprejemalki Loreno Lorber Fijok in Mašo Pucelj ter prosto igralko Katjo Banko.

V uvodu prvega niza so Slovenke hitro povedle s 5:2. Madžarke so vrnile na 5:5, a je slovenska izbrana vrsta nato spet bolj učinkovito napadala in se odmaknila na 12:8. V nadaljevanju niza so Slovenke prednost varno držale v svojih rokah. Po asu Nike Milošič so povedle z 20:15, prednost pa so zadržale do konca uvodnega niza.

Tudi drugega so Slovenke odločno začele in hitro povedle s 4:1, a so Madžarke po štirih zaporednih točkah vrnile udarec in povedle s 5:4. Nato sta reprezentanci kar nekaj časa igrali točko za točko. Slovenke so proti koncu niza le dale v višjo prestavo in povedle s tremi točkami naskoka (18:15), po bloku Eve Zatkovič pa je slovenska prednost narasla na +6 (22:16). To je bila več kot dovolj velika prednost Slovenk, da so tudi drugi niz pripeljale varno do konca.

Tretji niz so Madžarke začele enakovredno Slovenkam, a so te niz hitro obrnile sebi v prid in povedle s 5:3, podobno kot v prejšnjih dveh pa so to prednost ohranile skozi nadaljevanje. Prednost so med tem tudi višale, po točki Lorene Lorber Fijok je bilo 13:7. Varovanke Bonitte so tekmo povsem nadzirale, prednost pa dvignile na dvomestno število (22:12). S tem so tudi razblinile vse dvome o današnjem zmagovalcu in brez večjih težav dobile tudi tretji niz.

S 15 točkami je bila pri Sloveniji najuspešnejša Nika Milošič, po 13 točk sta dodali Maša Pucelj in Lorber Fijok.

Za konec predtekmovalnega dela se bodo Slovenke v sredo ob 17. uri pomerile še z ukrajinsko izbrano vrsto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine