7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak na SP v Dohi prejela bron iz Osake 2007

Slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak, ki je bila na svetovnem prvenstvu v atletiki v japonski Osaki leta 2007 peta, a je nato zaradi dopinških prekrškov njenih tekmic pridobila dve mesti, je na SP v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno pred 12 leti.

 

To je peto odličje za slovensko atletiko na dosedanjih šestnajstih SP. Prvo je osvojil Gregor Cankar v skoku v daljino v Sevilli v Španiji leta 1999, preostale tri, po eno vsake barve, pa najboljši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus. V metu kladiva je bil zlat v Berlinu leta 2009, srebrn v Osaki na Japonskem leta 2007 in bronast v Daeguju v Južni Koreji leta 2011.

Šestakova je prejela odličje na slovesnosti pred začetkom drugega dne tekmovanj 17. SP v katarski prestolnici, pripadlo pa ji je zaradi pozitivnih primerov tekmic po naknadnem testiranju njunih vzorcev z novimi metodami.

Dopinški suspenz ruske atletinje Ane Pjatih je stopil v veljavo 15. decembra 2016, ker so ji dokazali uporabo anaboličnih steroidov in je tako izgubila tudi vse naslove in dosežke v obdobju med 6. julijem 2013 in 15. decembrom 2016.

To je bil že drugi odkriti primer dopinga v tej disciplini na omenjenem tekmovanju. Rusinja je sprva na SP končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je do bronaste kolajne prišla za zeleno mizo po tem, ko je bilo odličje zaradi dopinga pred tem odvzeto Grkinji Hrysopiyi Devetzi.

Šestakova je na tekmovališčih po Osaki sicer osvojila še dve medalji na velikih tekmovanjih, tretje mesto na dvoranskem SP v Valencii 2008 in drugo na dvoranskem EP v Torino 2009. Na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu je v izjemnem finalu skočila 15,03 metra in osvojila šesto mesto, zaradi dopinškega prekrška dveh tekmic pa je tudi tam kasneje pridobila dve mesti.

Že 4. marca lani pa je na dvoranskem SP v Birminghamu dobila srebro namesto brona, ki ga je osvojila leta 2008, ker so prav tako ujeli eno izmed tekmic po naknadno opravljenem testu vzorca.

Štiridesetletna Šestakova, ki ima v dvorani s 15,08 m še vedno četrti izid vseh časov na svetu, je sedaj zaposlena na Atletski zvezi Slovenije kot strokovna sodelavka za atletsko stroko.

Z dekliškim priimkom Martinović je tekmovala za Srbijo, po poroki pa se je preselila v Slovenijo in zanjo dosegla svoje največje uspehe. Z možem in nekdanjim atletom Matijo Šestakom imata hčerki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine