3 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Slovenska planinska pot ob dnevu slovenskega športa

Piše: L. B.

Planinska zveza Slovenije, najbolj množična športna organizacija v Sloveniji, ponosno praznuje dan slovenskega športa. Ob tem skrbi za mrežo planinskih poti, ki so največji športni objekt v Sloveniji. Prva med njimi, Slovenska planinska pot, najbolj priljubljena vezna pot pri nas in ena najstarejših na svetu ohranja prvotno obliko, k nepozabnemu doživetju gora pa pripomorejo tudi nova grafična podoba SPP, informacijske table, slikovit prikaz v maPZS in redna obnovitvena dela na poti.

Najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu je Slovenska planinska pot (SPP), ki so jo odprli leta 1953 v počastitev 60-letnice organiziranega planinstva v Sloveniji. Slovensko planinsko pot označujeta številka 1 in Knafelčeva markacija (rdeč kolobar z belo piko v sredini), ki bo prihodnje leto praznovala 100 let neutrudnega vodenja planincev, tako kot SPP pa je tudi markacija zaščitena blagovna znamka.

Ob bližajoči se 70. obletnici Slovenske planinske poti si Planinska zveza prizadeva za še večjo prepoznavnost in urejenost SPP, ki je spomladi 2020 dobila novo grafično podobo. Po vzoru sodobnih pohodniških poti, ki nastajajo v tujini in pri nas, je krovna planinska organizacija v letu 2021 postavila informacijske table o Slovenski planinski poti na vse ključne točke ob poti in pot še dodatno označila na terenu, obeta pa se tudi posodobitev in nadgradnja spletne strani spp.pzs.si.

Na SPP se že drugo leto odpravljajo slepe in slabovidne osebe v okviru akcije Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti, ki jo pripravlja Odbor za invalide/osebe s posebnimi potrebami, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije.

Planinska zveza Slovenije bo tudi letos sooblikovala evropski teden športa, tako prek športno-rekreativnih dogodkov številnih planinskih društev, kot tudi na tržnici Olimpijskega komiteja – Združenja športnih zvez in Olimpijskem festivalu. Ob današnjem dnevu slovenskega športa, 23. septembra, PZS na tržnici v ljubljanskem Tivoliju za otroke pripravlja izobraževalni delavnici na temo planinstva: veliko sestavljanko z markacijo, ki opozori, da smeti odnesemo s seboj v dolino, in spoznavanje opreme za obisk gora. Na Olimpijskem festivalu, ki bo 25. in 26. septembra na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa se bodo obiskovalci lahko preizkusili v športnem plezanju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine