15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Slovenska nogometna liga praznuje svoj trideseti jubilej

Letošnja sezona prve slovenske nogometne lige je trideseta po vrsti v samostojni Sloveniji. Prva sezona je bila odigrana leta 1991/92. Takrat je bilo v ligi 21 klubov. Potem se je število zmanjševalo, najprej na 18, na 16 in v sezoni 1995/96 na deset klubov. Med leti 1998 in 2005 je liga štela 12 klubov, od takrat naprej pa je v ligi spet 10 klubov, ki igrajo štirikrožni sistem oziroma skupno 36 krogov. Prvi na lestvici postane prvak. Zadnjeuvrščena ekipa izpade iz lige. Predzadnja pa igra dve tekmi za obstanek v ligi z drugouvrščeno ekipo druge lige.

 

V prvih letih je v ligi prevladovala Olimpija. Poznalo se je, da je v ekipi ostalo nekaj igralcev, ki so prej igrali v jugoslovanski ligi. Ekipa je bila profesionalna, za razliko od nekaterih, ki so zadržale amaterski status. Iz prve sezone pomnimo tudi najvišjo zmago v zgodovini lige. Olimpija je premagala Jadran iz Dekanov z 12:0. Tak rezultat je danes praktično nemogoč. Danes so vse ekipe v prvi ligi profesionalne.

V tem času je imela Ljubljana kar štiri prvoligaše, Ljubljano, Slovan, Svobodo, pod različnimi sponzorskimi imeni. Maribor je imel dva, v prvi ligi je bil še Železničar. 

Olimpija je osvojila naslov prvaka prva štiri leta. Potem je bila prvak Gorica, nato pa je prišla doba Maribora, ki je med leti 1997 in 2003 zapored osvojil sedem naslovov prvaka. Sledila mu je Gorica s tremi zaporednimi naslovi.

Od leta 2006 je še vedno najuspešnejši Maribor, ki je osvojil še osem naslovov in je bil do sedaj že petnajstkrat prvak. Naslov prvaka pa je uspelo dvakrat osvojiti še Domžalam in Olimpiji, enkrat Kopru in lani Celju.

Najboljši strelec lige vseh časov je s 155 goli še vedno aktivni napadalec Maribora Marcos Tavares, največ nastopov v ligi pa ima Sebastjan Gobec, ki je za Celje nastopil na 488 tekmah. 

Vse od konca prve sezone naši klubi sodelujejo tudi v evropskih tekmovanjih. Prvi večji uspeh naših klubov je leta 1999 dosegel Maribor, ki je v kvalifikacijah premagal belgijski Genk in francoski Olimpique Lyon ter se uvrstil v skupinski del Lige prvakov. To jim je uspelo še v sezoni 2014/15 in 2017/18. Trikrat so igrali tudi v skupinskem delu Lige Evropa, v sezoni 2013/14 se jim je uspelo prebiti v šesnajstino finala. Leta 2006 pa so postali tudi eden od zmagovalcev pokala Intertoto, potem ko so v finalu presenetljivo premagali španski Villareal. Ostali klubi takšnih uspehov zaenkrat še nimajo.

Dejstvo je, da naša liga nikoli ne bo na nivoju najboljših evropskih lig, kot so angleška, španska, italijanska, nemška. Tam se obračajo veliko večji denarji, baza igralcev v teh državah je precej večja. Pogoji dela so precej boljši. Pri nas je infrastruktura še vedno velik problem. Ne toliko glavna igrišča, predvsem pa pomožna igrišča za treniranje, le teh primanjkuje. To najbolj občutijo predvsem najmlajši, igralci nogometnih šol. 

Vendar pa se tudi igralci iz naše lige lahko prodajo tudi v klube iz najboljših lig, kot je to na primer uspelo sedanjim in bivšim reprezentantom Iličiću, Oblaku, Kurtiću, Korenu, Birsi, Handanoviću…

 Večni problem so tudi finančna sredstva. Kar nekaj klubov, ki so igrali v prvi ligi, je finančno propadlo. Nekateri se nikoli niso pobrali, životarijo v nižjih ligah. Od sedanjih prvoligašev sta imela največje finančne probleme pred leti Olimpija in Mura, ki sta bili nekaj časa celo razpuščeni. 

 Mnogi mislijo, da je pot nogometaša do prve lige lahka. Vendar to ni res. Potrebno je mnogo odrekanja, treniranja, tudi športne sreče predvsem glede poškodb, da se pride do tega nivoja. Zato cenimo našo prvo ligo, ji dajajmo podporo, navijajmo za svoje klube. Konec koncev so ravno klubi osnova za našo državno reprezentanco.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine