13.7 C
Ljubljana
četrtek, 2 maja, 2024

Slovenska klubska košarka je na današnji dan pred 30 leti dosegla tale epski uspeh!

Piše: C. R. 

Pred natanko 30 leti je Smelt Olimpija dosegla enega največjih uspehov v zgodovini slovenske košarke. Z izjemno predstavo v drugem polčasu ter odličnima Romanom Horvatom in Dušanom Hauptmanom, ki sta skupaj dosegla 63 od 91 ljubljanskih točk, je v Lozani premagala Taugres in osvojila evropski pokal.

To je bilo po moči drugo klubsko tekmovanje v Evropi, rezervirano v prvi vrsti za zmagovalce nacionalnih pokalnih preizkušenj.

Smelt Olimpija je v polfinalu izločila Aris, v finalu v Lozani pa je bila boljša od španske zasedbe iz Vitorie. Kapetanu Hauptmanu sta pokal predala generalni sekretar Fibe Borislav Stanković in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch.

Poleg Horvata in Hauptmana so bili v zasedbi, ki jo je vodil Zmago Sagadin, še Jaka Daneu, Marko Tušek, Mario Kraljević, Boris Gorenc, Vitalij Nosov, Žarko Đurišić, Klemen Zaletel, Gregor Belina in Nebojša Razić.

Okroglo obletnico bodo danes obeležili v dvorani Tivoli z nadaljevanjem snemanje filma z delovnim naslovom Sagadin & Hauptman & CO, v katerem eno glavnih vlog igra tedanji kapetan Hauptman.

Druga velika prelomnica za ekipo Smelt Olimpija pa se je zgodila leta 1997 z uvrstitvijo med najboljše štiri ekipe na zaključnem turnirju evrolige v Rimu. Slovenska ekipa je tedaj dosegla tretje mesto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine