16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Slovenija v nedeljo dobiva kvalifikacijske tekmece za EP v nogometu 2020

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v nedeljo ob 12. uri po slovenskem času v Dublinu izžrebala kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo 2020. Na žrebu bo tudi slovenska delegacija z novim selektorjem Matjažem Kekom, ki posebnih želja pred plesom kroglic nima.

“Položaj, v katerem je Slovenija, ne dopušča razmišljanja o tem, da bomo favoriti v skupini. A v tem trenutku moramo razmišljati najprej o sebi, koliko bo možno narediti, pa bomo videli. Vsekakor pa velja, da moraš imeti visoke cilje, da lahko napreduješ,” je po drugem imenovanju za selektorja dejal Kek in dodal, da za sam žreb nima posebne želje.

“Vsi imamo radi privlačne tekmece, a najprej je treba spoštovati sebe,” meni Kek, ki je reprezentanco vodil že med letoma 2007 in 2011 in jo pripeljal na svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriško republiko.

To je bilo tudi zadnje veliko tekmovanje, na katerem je igrala Slovenije. Zdaj pa bo iskala pot do Eura 2020, na katerem bo nastopilo 24 ekip. Na tej poti zagotovo ne bo igrala s tekmicami iz četrtega bobna, v katerem so ob Sloveniji še Madžarska, Romunija, Grčija, Albanija, Črna gora, Ciper, Estonija, Litva in Gruzija.

Zato pa so potencialni tekmeci vsi drugi, v kvalifikacijah bo namreč nastopilo vseh 55 članic Uefe. V tako imenovanem bobnu finalistov lige narodov so Švica, Portugalska, Nizozemska in Anglija. V bobnu 1 so Belgija, Francija, Španija, Italija, Hrvaška in Poljska, v bobnu 2 so Nemčija, Islandija, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Avstrija, Wales in Češka, v bobnu 3 pa so Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bolgarija in Izrael.

V bobnu 5 so Makedonija, Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar in Ferski otoki, v bobnu 6 pa Latvija, Liechtenstein, Andora, Malta in San Marino.

Štiri ekipe iz bobna finalistov lige narodov bodo izžrebane na prvi položaj v skupinah od A do D. To pa zato, da bodo imele te ekipe proste junijske termine za finalni turnir lige narodov.

Ekipe v bobnu 1 bodo zasedle prve položaje v skupinah od E do J. Iz bobna B bodo ekipe izžrebane na druge položaje v skupinah, podobno pa bo tudi v bobnih 3, 4 in 5. Ekipe iz bobna 6 pa bodo izžrebane v skupine od F do J. Te bodo imele po šest ekip.

Na EP 2020 se bodo uvrstile prvo- in drugouvrščene ekipe iz vsake skupine. Preostale štiri udeležence EP pa bodo dali zaključni turnirji oziroma “play-off” lige narodov v ligah A, B, C in D. Če določena liga ne bo imela po štirih ekip na turnirju (če si bo katera pač EP 2020 zagotovila prek kvalifikacij), bodo turnirje dopolnile ekipe iz drugih lig, glede na skupni “ranking” lige narodov.

Prvi krog tekem kvalifikacij za EP 2020 bo med 21. in 23. marcem 2019, drugi krog bo med 24. in 26. marcem 2019, tretji krog bo 7. in 8. junija 2019, četrti krog bo 10. in 11. junija, peti med 5. in 7. septembrom, šesti med 8. in 10. septembrom, sedmi med 10. in 12. oktobrom, osmi med 13. in 15. oktobrom, deveti med 14. in 16. novembrom, deseti pa med 17. in 19. novembrom 2019.

Petega in šestega junija 2019 pa bo polfinale lige narodov, devetega junija pa še finale. Novembra 2019 bo žreb “play-offa”, polfinale bo od 26. do 28. marca 2020, finale tega pa bo med 29. in 31. marcem 2020.

Žreb skupin za EP 2020 bo 1. decembra 2019, samo prvenstvo pa bo med 12. junijem in 12. julijem 2020 v 12 mestih in 12 evropskih državah. Tekme bodo v Londonu, kjer bo tudi finale, Münchnu, Rimu, Bakuju, St. Peterburgu, Bukarešti, Amsterdamu, Dublinu, Bilbau, Budimpešti, Glasgowu in Koebenhavnu. Naslov prvaka bo branila Portugalska.

* Bobni za žreb kvalifikacijskih skupin za EP 2020:
– boben finalistov lige narodov (4): Švica*, Portugalska*, Nizozemska*, Anglija*
– boben 1 (6): Belgija, Francija, Španija, Italija, Hrvaška, Poljska
– boben 2 (10): Nemčija, Islandija, BiH*, Ukrajina*, Danska*, Švedska*, Rusija, Avstrija, Wales, Češka
– boben 3 (10): Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska, Škotska*, Norveška*, Srbija*, Finska*, Bolgarija, Izrael
– boben 4 (10): Madžarska, Romunija, Grčija, Albanija, Črna gora, Ciper, Estonija, Slovenija, Litva, Gruzija*
– boben 5 (10): Makedonija*, Kosovo*, Belorusija*, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Ferski otoki
– boben 6 (5): Latvija, Liechtenstein, Andora, Malta, San Marino

* Z zvezdico so označene so označene ekipe, ki so zmagale svojo skupino lige narodov in so si zagotovile “play-off”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine