6.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Slovenija prihodnje leto gosti Olimpijski festival evropske mladine

Piše: C. R.

Prihodnje leto bo Slovenija gostila Olimpijski festival evropske mladine (OFEM). Gre za največji športni dogodek za mlade športnike, na katerem bo 3600 udeležencev iz 48 evropskih držav, športniki pa se bodo prvič pomerili v kar enajstih panogah. Dogodek izjemnega nacionalnega pomena se bo odvil v Mariboru, mestu s športnim srcem, kjer so priprave že v polnem teku. V tem tednu je organizatorje obiskala koordinacijska komisija Evropskih olimpijskih komitejev, ki je po skrbnem pregledu vseh prizorišč in nastanitvenih objektov pohvalila dosedanje priprave in delo organizacijske ekipe.

 Prenovljeni športni objekti

Koordinacijska komisija Evropskih olimpijskih komitejev je organizatorje nazadnje obiskala aprila. Po besedah predsednice koordinacijske komisije Guro Lium se je v zadnjega pol leta zgodil velik premik. »Napredek je jasno viden, predvsem pri obnovi športnih objektov, saj so bila v tem času številna obnovitvena dela že v celoti izvedena, nekatera pa že v zaključni fazi. Nadvse nas veseli, da se bo prenovil tudi Atletski stadion Poljane,« dodaja. Dogodek OFEM, ki bo v Mariboru potekal od 23. do 29. julija prihodnje leto, je namreč pospešil številne nujne prenove športnih objektov. Od težko pričakovane obnove Atletskega stadiona Poljane, torej gradnje tribune s pripadajočimi prostori in njegove ogrevalne atletske steze, do obnove dvorane Tabor, Pristana in Teniškega kluba Branik, torej gradnje nove pokrite dvorane in tribune ter obnove zunanjih teniških igrišč.

 Aktiviran program prostovoljstva

Po zgledu stalne prakse v tujini bodo tudi v Sloveniji prostovoljci ključni člen pri pripravi in organizaciji dogodka. Prisotni so namreč na vseh športnih prizoriščih in pomagajo pri vseh pomembnejših delih organizacije – od administracije do koordinacije, organizacije, logistike in namestitev. S programom prostovoljstva želijo organizatorji vključiti čim več posameznikov iz vse Slovenije in jih spodbuditi, da doživijo dogodek. Predsednica koordinacijske komisije Guro Lium pri tem poudarja, da lahko ta program prostovoljstva prinese veliko prednost in dodano vrednost celotni slovenski športni skupnosti. Predstavlja namreč novo podlago za mrežo prostovoljskega dela, prek katere bi v prihodnje lahko spodbudili številne posameznike, da pomagajo pri organizaciji športnih dogodkov v Sloveniji.

 Prvo srečanje z olimpizmom

Sicer je OFEM s svojo več kot 30-letno tradicijo največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike, stare od 14 do 18 let. Predstavlja jim prvo srečanje z olimpizmom ter priložnost za nabiranje neprecenljivih izkušenj za nadaljnja tekmovanja na poti do olimpijade. Prav tako festival v olimpijskem duhu spodbuja športnike in druge udeležence k načelom poštene igre, strpnosti in prijateljstva. Ob zaključku obiska je koordinacijska komisija Evropskih olimpijskih komitejev prepričana, da bo Maribor, mesto s športnim srcem, uspešno gostil OFEM 2023. Prav tako verjamejo, da bo celotna Slovenija začutila pomen tako velikega dogodka in prepoznala priložnosti, ki jih ta prinaša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine