15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Slovenija – Poljska 2:0 (1:0)

Slovenska nogometna reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 v Stožicah premagala Poljsko z 2:0 (1:0).

Stožice, gledalcev 15.231, sodniki: Karasjov, Demeško in Gavrilin (vsi Rusija).

Strelca: 1:0 Al. Struna (35.), 2:0 Šporar (65.).
Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Al. Struna, Stojanović, Krhin, Kurtić, Verbič (od 62. Črnigoj, od 90. Berić), Iličić, Bezjak, Šporar (od 85. Popović).
Poljska: Fabianski, Bereszynski, Bednarek, Pazdan, Kedziora, Grosicki (od 70. Blaszczykowski), Krychowiak, Klich (od 70. Bielik), Zielinski, Lewandowski, Piatek (od 76. Kownacki).
Rumeni kartoni: Al. Struna, Stojanović; Klich, Krychowiak, Bereszynski.
Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta je proti Poljakom prikazala eno najboljših predstav v zadnjih letih in zasluženo prišla do velikega skalpa vodilne ekipe v skupini. Slednjo je v sedmem poskusu premagala drugič, je pa prva, ki je načela mrežo doslej neprebojne poljske obrambe.

Slovenija, ki bo v soboto praznovala 25 let prve kvalifikacijske tekme v zgodovini, je 20. reprezentanco sveta načela v prvem polčasu z golom Aljaža Strune, v drugem pa jo je “pokopal” še Andraž Šporar.

Tokrat zelo borbeni in požrtvovalni izbranci Matjaža Keka so tako ostali v igri za preboj na svoj četrti veliki turnir, imajo osem točk, nove tri pa bodo lovili v ponedeljek proti Izraelu. Slovenijo nato do konca kvalifikacij čakata še gostovanji v Severni Makedoniji in na Poljskem ter domača obračuna z Avstrijo in Latvijo.

Kek z začetno enajsterico ni presenetil, v odsotnosti kapetana Bojana Jokića je mesto na levem bočnem položaju zasedel Jure Balkovec, kapetanski trak pa si je nadel vratar Jan Oblak.

Po prvem polčasu so bili navijači z videnim zadovoljni. Po sicer odločnem začetku Poljakov so si prvi resnejšo priložnost pripravili Slovenci, ko je Josip Iličić na robu kazenskega prostora lepo prišel do strela, a je bil na mestu Lukasz Fabianski.

V 26. minuti je znova poskusil Iličić, spet z roba kazenskega prostora, takrat pa je bil nenatančen. V teh trenutkih so domači z nekaj protinapadi poskrbeli za nekaj razburjenja, ki pa ni prineslo konkretnejšega poskusa.

Zato pa je v 35. minuti na razprodanem stadionu domače razveselil Aljaž Struna, ki je iz bližine zadel za 1:0 po Iličićevi podaji iz kota z leve strani. Poljska obramba je tako sploh prvič klonila v teh kvalifikacijah.

Le malo zatem so imeli Slovenci novo priložnost, ki pa se po obetavni podaji z desne pred gol ni končala s strelom.

Navdahnjeni Slovenci, ki so odigrali enega boljših polčasov v zadnjem obdobju, so dobro začeli tudi drugi del, v 52. minuti je tako poskusil Jasmin Kurtić z roba kazenskega prostora, a bil malce premalo natančen.

V 65. minuti je sledil nov val navdušenja na tribunah, ko je Iličić poslal lepo žogo v globino, Andraž Šporar je prehitel svojega čuvaja in iz ostrega kota premagal Fabianskega za 2:0. Slednji je moral posredovati v 73. minuti, ko je znova od daleč sprožil Iličić.

Poljaki so v 75. minuti sprožili enega svojih redkih nevarnih strelov, ko je Krystian Bielik z roba kazenskega prostora meril malo mimo slovenskih vrat.

Poljsko, ki kljub zvezdnikoma Robertu Lewandowskemu in Krzystofu Piatku ni resno ogrozila Oblaka, je sicer spremljala zajetna navijaška podpora (več kot 2000), tudi zaradi tega so pri policiji iz preventivnih razlogov po mestu aktivirali večje število policistov (pripravljen je bil tudi vodni top), saj je bila tekma ocenjena z višjo stopnjo varnostnega tveganja, a je minilo brez incidentov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine