6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Slovenija do točke na Slovaškem

Piše: Samo Vidovič

Slovenija je sinoči v predzadnjem krogu kvalifikacijske skupine H za uvrstititev na svetovno nogometno prvenstvo gostovala na Slovaškem. Obe reprezentanci sta že izgubili možnost za uvrstitev na SP, zato je bila to le tekma prestiža, za končno tretje mesto na lestvici.

Selektor Matjaž Kek je imel nekaj težav pri sestavi ekipe. Zaradi okužbe s koronavirusom oziroma klubske karantene sta manjkala Zahovič in Gorenc Stankovič, zaradi poškodb pa Šeško in Črnigoj.

Na začetku so imeli rahlo pobudo Slovaki, ki pa niso uspeli zapretiti našemu vratarju Oblaku. Potem so se “prebudili” tudi naši.

V 11.minuti smo videli sporno situacijo. Po prostem strelu s strani je slovaški branilec več kot očitno igral z roko, toda piščalka sodnika Gestraniusa se ni oglasila.

Sedem minut kasneje sta Zajc in Šporar uprizorila imenitno akcijo. Šporar je z milimetrsko natančnostjo podal Zajcu, ki je s petih metrov s strelom z glavo premagal slovaškega vratarja Rodaka.

V 28.minuti je Gestranius po prekršku Blažiča hitro pokazal na enajstmetrovko za Slovaško, a je po posredovanju VARa svojo odločitev spremenil in dosodil le prosti strel s strani.

V teh minutah tekme se je odpiralo veliko prostora za protinapade, ki pa jih naši niso uspeli zaključiti z morebitnim drugim zadetkom. Ko so s hitrimi prehodi že prišli pred domač kazenski prostor, je ponavadi zmanjkala boljša zadnja podaja.

Na srečo so imeli podoben problem tudi Slovaki, ki so bili pri zaključnih podajah zelo nenatančni.

V 43.minuti so prvič resneje ogrozili Oblaka. Po nepotrebno izgubljeni žogi naših na sredini jim je uspel hiter  protinapad, ki ga je z močnim strelom z dvajsetih metrov zaključil Hamšik. Oblak je strel s skrajnimi močmi odbil v kot.

Še bolj nevarno je bilo v drugi minuti sodnikovega podaljška, Haraslin je z desne strani zadel prečko. Na odmor se je odšlo z minimalnim vodstvom naših.

Podoben nogomet smo gledali tudi v nadaljevanju. Napade domačih in čakanje na morebitne protinapade naših. Jasno je bilo, da se Slovaki ne bodo sprijaznili z rezultatom, da bodo poskušali priti do preobrata.

Prvič v drugem delu je bilo pred Oblakovimi vrati nevarno v 52.minuti, ko se Škrinjar po kotu ni znašel. Prav tako tudi ne minuto kasneje Verbič, ko mu je podal Zajc po lepem samostojnem prodoru.

V 56.minuti pa je Gestranius po ogledu VARA dosodil enajstmetrovko za domače in pokazal Blažiču drugi rumeni karton. Tu se seveda lahko vprašamo, zakaj Gestranius za isto situacijo v prvem polčasu ni odšel na ogled situacije. Oziroma zakaj ga sodniki, zadolženi za VAR, na to niso opozorili.

Kljub številčni prednosti Slovakov so naši v 61.minuti znova povedli. Po kotu Iličića je bil v skoku najvišji Mevlja in zadel za 2:1.

V 73.minuti je z razdalje streljal Iličić, Rodak je odbil v kot.

Že minuto kasneje novo izenačenje. Balkovec je slabo izbil žogo iz kazenskega prostora, točno do Strelca, ki je z osemnajstih metrov premagal Oblaka.

Slovaki so do konca tekme naše stisnili pred in v  kazenski prostor. Nevarno je bilo v 87.minuti, ko je močen strel Dude Oblak odbil.

Zadnjo priložnost je imel v četrti minuti sodnikovega podaljška Strelec, ki je za las streljal mimo desne vratnice Oblakovih vrat.

Končni izid 2:2 je najbolj realen. Ne moremo pa se znebiti vtisa, da bi naši to tekmo lahko dobili. Na žalost sta se pri obeh prejetih golih zgodili individualnimi napaki posameznikov. Pri prvem igranje z roko ob strelu, ki ni bil nevaren. Pri drugem pa preslabo izbijanje žoge. Tu bi moral Balkovec žogo izbiti daleč v polje, lahko pa bi jo tudi zaustavil, saj je bil popolnoma sam. Ob tem je Slovakom šla na voljo tudi izključitev Blažiča. Z igralcem manj pa je bilo seveda težko igrati.

Videli tudi nekaj dobrih stvari v igri naše reprezentance. Predvsem hitri prehodi iz obrambe v protinapade, naši so Slovake večkrat izigrali s hitrimi, prvimi podajami. Žal pa so bile zaključne podaje premalo natančne, da bi še večkrat ogrozili slovaškega vratarja.

Najboljša posameznika pri naših sta bila oba strelca, Zajc in Mevlja. Zajc je ob golu pripravil še imenitno priložnost Verbiču, se vključeval v hitre protinapade. Mevlja je bil steber obrambe, dobil je večino dvobojev, rešil nekaj neugodnih situacij.

V napadu smo morda več pričakovali od Iličića, manjkale so njegove individualne “vragolije”. On je vendarle igralec z višjim individualnim nivojem od ostalih.

Naše fante lahko pohvalimo za borbenost, točka v gosteh na Slovaškem je gotovo uspeh.

Sedaj si seveda želimo, da na zadnji tekmi proti Cipru v nedeljo v Stožicah te kvalifikacije zaključimo tako kot smo jih začeli, z zmago. Potem pa bo imel strokovni štab čas za analizo in oceno teh kvalifikacij.

V ostalih tekmah naše skupine je Rusija doma premagala Ciper s 6:0, Hrvaška pa v gosteh Malto s 7:1. Hrvaška in Rusija bosta v nedeljo v medsebojni tekmi odločili, katera reprezentanca bo osvojila prvo mesto.

Lestvica skupine H po 9.krogu:

Rusija 22, Hrvaška 20, Slovaška in Slovenija 11, Malta in Ciper 5 točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine