9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Slovenija – Avstrija 0:1 (0:1)

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah na osmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 izgubila proti Avstriji z 0:1 (0:1).

Stadion Stožice, gledalcev 15.108, sodniki: Cakir, Duran, Ongun (vsi Turčija).

Strelec: 0:1 Posch (21.).
Slovenija: Oblak, Balkovec, Struna, Mevlja, Stojanović, Krhin (od 79. Popović), Kurtić, Verbič (od 69. Berić), Iličić, Bezjak (od 61. Zajc), Šporar.
Avstrija: Stanković, Ulmer, Hinteregger, Dragović, Posch, Ilsanker, Baumgartlinger, Laimer, Sabitzer (od 90. Kainz), Lazaro (od 88. Trimmel), Gregoritsch (od 83. Onisiwo).
Rumeni kartoni: Struna, Bezjak; Ulmer, Hinteregger, Laimer.
Rdeči karton: Popović (89.).

Potem ko je Slovenija z odmevnima zmagama nad Poljsko in Izraelom septembra resno vstopila v boj za preboj na EP 2020, pa si je oktobra dodobra priprla vrata.

Z bledo predstavo in porazom v Skopju proti Severni Makedoniji in današnjim porazom pred polnimi Stožicami proti Avstriji je pokvarila položaj v skupini G in prekinila niz petih domačih tekem brez poraza.

Slovenci, ki so tretjič zaporedoma izgubili proti Avstrijcem, ostajajo pri 11 točkah, Poljska jih ima po zmagi nad Makedonci 19 in je že vzela eno vozovnico za EP, blizu druge pa je Avstrija, ki je še šesto tekmo zapovrstjo neporažena in se je utrdila na drugem mestu s 16 točkami.

Do konca kvalifikacij pa jo čakata še obračuna s Severno Makedonijo in skromno Latvijo, s teh pa potrebuje le točko, da konča pred Slovenijo.

Izbranci Matjaža Keka pa bodo zadnji tekmi kvalifikacij igrali 16. novembra doma z Latvijo in 19. novembra v gosteh s Poljsko.

Selektor Kek ni eksperimentiral z začetno postavo, v njej se je znašel tudi Rene Krhin, ki je bil pod vprašajem zaradi težav s stegensko mišico. Pri Avstrijcih je Marko Arnautović začel na klopi, druga dva, ki naj bi imela težave s poškodbo, Stefan Posch in Konrad Laimer, pa sta bila v prvi enajsterici.

Prav Posch pa je bil v prvem polčasu tisti, ki se je veselil zadetka. V 21. minuti je Valentino Lazaro podal iz kota z leve strani, Posch pa je najvišje skočil in z glavo zadel za vodstvo Avstrijcev.

Ti so bili sicer konkretnejši tekmec, nevarni so bili že v 11. minuti, ko je Michael Gregoritsch sprožil z osmih metrov, izvrstno pa je reagiral Jan Oblak. Slednji se je moral izkazati tudi v 43. minuti, znova je bil pri strelu Gregoritsch.

Slovenci so redko prišli do strelov, denimo Petar Stojanović in Jasmin Kurtić v 23. in 29. minuti, najbolj vroče pa je bilo v 34. minuti, ko so gostitelji dvakrat (vsaj enkrat upravičeno) zahtevali najstrožjo kazen zaradi igranja z roko Avstrijcev, a je niso dobili.

Domači pa so se razburili tudi v 35. minuti, ko je Andreas Ulmer s hrbta z nogo zadel Romana Bezjaka, turški sodnik Cüneyt Cakir pa je na začudenje večine pokazal le rumeni karton.

V uvodu drugega polčasa je v 48. minuti najprej le malce premalo natančno meril Laimer z roba kazenskega prostora, v 60. Gregoritsch po kotu ni povzročil veliko dela Oblaku, v 61. pa je Kek opravil prvo menjavo, v igro je poslal Miho Zajca.

Takoj zatem se je od njega odbila žoga do Avstrijcev, ki so končali napad s strelom Marcela Sabitzerja, Oblak pa je žogo preusmeril v nov kot za goste. Na drugi strani je v 65. minuti s strelom kot izsilil Kurtić, a se niti iz tega ni izcimilo nič konkretnega.

V želji po preobratu je v 69. minuti Kek v igro poslal še Roberta Berića, v 79. minuti je vstopil še Denis Popović, a želenega učinka ni bilo. V 87. minuti je sicer lepo do strela z roba kazenskega prostora prišel Iličić, a je bil Cican Stanković na mestu.

Za nameček je slovenski neuspeh začinil v 89. minuti še Denis Popović, ki je z roko udaril Sabitzerja v obraz in dobil rdeči karton.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine