9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Slovenci v tekmo s Slovaki

Piše: Samo Vidovič

Nocoj se nadaljujejo kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022. Slovenija se bo v ljubljanskih Stožicah pomerila s Slovaško.

Današnja tekma spada v cikel treh kvalifikacijskih tekem, ki jih bo naša reprezentanca odigrala v šestih dneh. V soboto bo v Stožicah še tekma proti Malti, v torek pa v na splitskem Poljudu proti Hrvaški.

Trenutno na lestvici naše skupine H vodita Hrvaška in Rusija s šestimi točkami. Sledijo Slovaška s petimi, Ciper s štirimi ter Slovenija s tremi točkami. Malta je zadnja z eno točko.

Po odličnem štartu in domači zmagi nad Hrvaško je Slovenija izgubila naslednji dve tekmi na gostovanjih proti Rusiji in Cipru.

Evforija navijačev po zgodovinski prvi zmagi nad Hrvaško v dosedanjih medsebojnih tekmah je po dveh porazih splahnela. Igra Slovenije je bila v Rusiji še na nivoju, proti Cipru žal ne. Videlo se je, da sta dve gostovanji v samo nekaj dneh izčrpali igralce. Časa za počitek ni bilo, regeneracija je bila prekratka.

Sedaj možnosti za spodrsljaje ni več. Predvsem doma bo treba vse tekme zmagati in prinesti še kakšno točko iz gostovanj. Zmagi proti Slovaški in Malti sta nujni. Točka iz Splita pa bi bila velik uspeh, s katerim bi se resno vključili za mesta, ki vodijo na svetovno prvenstvo.

Toda napovedi so eno, realnost druga. Slovaki imajo svojo računico. Gre za dobro reprezentanco, ki je igrala na nedavnem evropskem prvenstvu. Tudi Malta zna presenetiti. Konec koncev so Maltežani do  sedaj svojo edino točko osvojili na gostovanju na Slovaškem. Hrvaška se bo skušala našim oddolžiti za poraz na prvi tekmi in se učvrstiti na vrhu. O Hrvaški reprezentanci ni treba zgubljati besed. Gre za odlično ekipo, ki je zelo dobro igrala na zadnjem evropskem prvenstvu. Hrvati so na tem prvenstvu izpadli v osmini finala proti Španiji šele po podaljških.

Veliko bo seveda odvisno tudi od igre naše reprezentance. Tega se zaveda tudi selektor Matjaž Kek:” Slovaška je vredna vsega spoštovanja, toda na prvem mestu v razmišljanju je Slovenija,” je na tiskovni konferenci izjavil Kek. Moštvo je pod njegovim vodstvom že dokazalo, da lahko uspe tudi proti močnejšim nasprotnikom. V primeru zmage proti Slovaški bo v naslednjih dveh tekmah lažje. Neodločeno oziroma poraz pa bi pomenila, da so možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo minimalne.

Razpoloženje v naši reprezentanci pred današnjo tekmo je dobro. Selektorju Keku je na razpolago 25 vpoklicanih igralcev. Manjka edino Jasmin Kurtić, ki zaradi kazni ne sme nastopiti.

Tekma v Stožicah se začne ob 20.45h.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine