0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slovenci se pripravljajo na SP na Madžarskem

Slovenska hokejska reprezentanca v teh dneh končuje priprave na bližnje svetovno prvenstvo v Budimpešti. Po desetih dneh na Bledu in dveh prijateljskih tekmah jo v četrtek čaka še zadnji test z Avstrijo na Dunaju, potem pa pot na prizorišče drugoligaškega tekmovanja v madžarsko prestolnico, kjer bo cilj vrnitev med najboljše na svetu.

Selektor slovenske izbrane vrste Kari Savoliainen ima pred drugo najpomembnejšo nalogo sezono – prvo so njegovi izbranci opravili na olimpijskih igrah v Južni Koreji – precej težav. Predvsem pri sestavi moštva, saj bo pogrešal kar precej standardnih igralcev. Nekateri manjkajo zaradi poškodb, drugi imajo klubske obveznosti, izkušeni Marcel Rodman je končal slovensko kariero … Na seznamu za Budimpešto je tako precej igralcev, ki jih v Južni Koreji ni bilo, več pa je tudi domačih igralcev oziroma tistih, ki igrajo v obeh najmočnejših slovenskih klubih.

Iz ekipe Sija Acroni Jesenice, ki je pred dnevi osvojila naslov prvakov, so zdaj na seznamu Miha Logar, Aleksandar Magovac in Luka Bašič, iz druge SŽ Olimpije pa izkušeni Andrej Hebar in mladi Miha Zajc. Seznam sicer še ni dokončen, v vodstvu ekipe bodo čakali na razplet nekaterih tujih ligaških tekmovanj in na morebitne nastope Sabahudina Kovačeviča, Matica Podlipnika, Klemna Pretnarja in Jurija Repeta.

Na zadnjem seznamu za tekmo z Avstrijo (ki bo verjetno z nekaj spremembami tudi seznam za SP) so tako vratarji Gašper Krošelj, Matija Pintarič in Rok Stojanovič, branilci Mark Čepon, Blaž Gregorc, Aleš Kranjc, Miha Logar, Aleksander Magovac, Žiga Pavlin, Miha Štebih, Luka Vidmar ter napadalci Luka Bašič, Jan Drozg, Boštjan Goličič, Andrej Hebar, Anže Kuralt, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Anže Ropret, Robert Sabolič, Rok Tičar, Jan Urbas, Miha Verlič in Miha Zajc.

Na včerajšnji novinarski konferenci na Bledu so se slovenski hokejisti predstavili pred odhodom v Avstrijo. Kapetan bo tokrat Jan Urbas, selektor Savolainen pa se še ni odločil o njegovih pomočnikih. Tako kot še ni padla odločitev o tem, kakšna bo dokončna postava na SP.

“Dobro je tudi, da imamo zdaj še pripravljalno tekmo. Ko si toliko časa skupaj, se lahko zasitiš. Treniramo nekatere določene stvari, zdaj bi rad videl, kako delujejo v praksi. Pomembna pa je tudi za kandidate, ki bodo iskali mesto v ekipi,” je pred zadnjim testom dejal selektor.

“Zdaj smo že v zadnjih pripravah na SP. Dolgo je bilo, po drugi strani pa tudi ne. Vesel sem, da smo delali skupaj, imeli smo veliko izzivov. Še vedno nam manjka nekaj igralcev, a zdaj gre na bolje. Zdaj smo jih vpoklicali toliko, da bomo nekatere morali tudi odsloviti. Toda v tem trenutku še ne vemo, kdo bo na seznamu. Na Dunaj gremo s 24 igralci, potem pa bomo videli. Čakamo še na nekaj igralcev, vendar ne vem, če lahko v tem trenutku že povem, kdo bo ostal. Vratarji pa bodo ti trije, ki jih imamo na voljo,” je za zdaj o postavi lahko povedal finski strateg.

Kapetan Urbas je bil zadovoljen z doslej opravljenim delom: “Priprave so bile krajše kot ponavadi. A se vsi zelo dobro poznamo, že nekaj časa smo skupaj. Olimpijske igre niso tako oddaljene. Nekaj sprememb je v igri, tole smo oddelali tako, kot je treba. Stvari, ki jih je treba izboljšati, smo izboljšali. Poskušali bomo že na tekmi z Avstrijo narediti tisto, kar smo želeli.”

“Zdaj bo drugačna raven, kot je bila na OI. Že tekma z Madžari je pokazala, da bodo nasprotniki težki. Tudi druge ekipe so bile v eliti. Vsaka zgodba bo zgodba zase, nikogar ne smeš podcenjevati. Mi se na to ne smemo ozirati, igrati moramo na svoji ravni in le v tem primeru se lahko nadejamo zmage,” pravi Urbas o primerjavi obeh največjih tekmovanj v sezoni.

Pred tekmo z Avstrijo so Slovenci med pripravami odigrali že dve testni tekmi. Prvo v Celju, ko je bil tekmec povsem neprimerljiv, so proti Hrvaški dobili z 12:1, drugo na Bledu z Madžari, ki bodo tekmeci tudi na SP, pa so po podaljšku izgubili z 2:3.

Zadnje novice

Sorodne vsebine