12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Skupna korejska kandidatura za OI 2032 je realnost

Predstavniki Južne in Severne Koreje so se dogovorili, da bodo Mednarodni olimpijski komite (Mok) tudi uradno pisno obvestili, da nekoč sovražni državi, ki še nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov, nameravata vložiti skupno kandidaturo in se potegovati za gostiteljici poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2032.

Strani sta se dogovorili, da bosta po pisni poti obvestili mednarodno olimpijsko družino, da bi predstavniki obeh Korej radi odprli pogovore o možnostih za vložitev skupne kandidature, so danes sporočili iz uradnega Seula, potem ko so športni predstavniki na srečanju na meji pri Panmunjomu sestavili skupno izjavo.

Mok bo gostiteljico iger leta 2032 določil leta 2025.

Septembra sta južnokorejski predsednik Moo Jae-in ter severnokorejski voditelj Kim Jong Un na srečanju v Pjongjangu že govorila o možnostih skupnega kandidature. Zdaj pa sta državi izrečene napovedi najvišjih vodij tudi udejanjili s konkretno napovedjo skupne kandidature.

Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah sta obe Koreji sestavili skupno žensko hokejsko reprezentanco, na letošnjih azijskih igrah v Džakarti pa sta se dogovorili za nadaljnje sodelovanje na področju športa. Na obeh dogodkih sta olimpijski delegaciji nastopili pod zastavo ene Koreje, tako na slovesnostih ob odprtju kot tudi ob koncu.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na nedavnem zasedanju v Buenos Airesu izrazil željo, da bi Severna in Južna Koreja na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020 oblikovali čim več skupnih ekip in nastopili pod isto zastavo.

“Dogovorili smo se za športne prijateljske tekme, ki bi jih odigrali na obeh straneh meje, ob obletnicah, o katerih smo soglašali. Gre za prvo obletnico zimskih olimpijskih iger, ki so bile v Pyeongchangu, priložnost pa bi se ponudila tudi ob korejskem vrhu 27. aprila,” je za tiskovno agencijo Yonhap dejal namestnik južnokorejskega ministra za šport Tae-Kang Roh.

Strani se bosta še uskladili o protokolu sodelovanja enotne korejske delegacije na igrah v Tokiu. Znane pa so že podrobnosti premiernega nastopa enotne korejske ekipe na svetovnem prvenstvu v rokometu, ki bo od 10. do 27. januarja 2019 v Nemčiji in na Danskem.

Mednarodna rokometna zveza (IHF) je v izjavi za javnost na svoji spletni strani objavila, da sta obe državi sprejeli posebno povabilo IHF, wild card, za nastop na svetovnem prvenstvu z eno korejsko ekipo. Združena korejska reprezentanca bo uvodno tekmo na prvenstvu odigrala 10. januarja v Berlinu proti so-gostiteljici Nemčiji.

Enotno moštvo bo sestavljeno iz 16 rokometašev iz Južne Koreje in štirih rokometašev iz Severne Koreje. Južnokorejci so se uvrstili na prvenstvo s tretjim mestom v celinskem azijskem prvenstvu, medtem ko se Severna Koreja ni kvalificirala. Ker Južna Koreja ni privolila v krčenje ekipe, se je IHF odločil za izjemo ter je odobril, da bo enotna ekipa lahko imela v svojem kadru 20 igralcev, torej z dodatno severnokorejsko četverico.

Reprezentanca Koreje bo igrala v skupini A z Nemčijo, Francijo, Rusijo, Srbijo in Brazilijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine