8.4 C
Ljubljana
petek, 3 maja, 2024

Shiffrinova osvojila peto lisičkino zmago, rekorderka lisice Schneiderjeva jih ima osem

Mikaela Shiffrin bo še pred dopolnjenim 24. rojstnim dnevom, ki ga bo praznovala 13. marca, poskrbela za nekaj novih mejnikov. S 55 zmagami v svetovnem pokalu se je na tretjem mestu med ženskami izenačila z Vreni Schneider. Ogrožen je tudi njen rekord 14 zmag v eni sezoni. Vsaj še eno leto pa bo v lasti zgolj Švicarke rekord lisice.

Zgodovino Zlate lisice je najbolj zaznamovala Švicarka Vreni Schneider, ki je v Mariboru kar osemkrat zmagala, sicer pa je kar 15-krat stala na odru za zmagovalke. Takoj za njo se je med legende vpisala Švedinja Anja Pärson s sedmimi zmagami, slovenski legendi pa sta Mateja Svet in Tina Maze s po tremi. Poleg njiju sta se zmag veselili še Urška Hrovat in Nataša Bokal, stopničk pa Katja Koren, Špela Pretnar in Veronika Šarec.

Se je pa med legende lisičke že uvrstila Shiffrinova, ki ima na svojem seznamu že pet lisičkinih zmag. Ta seštevek pa lahko za eno zmago popravi na današnji tekmi. Američanka je na dobri poti, da bo v njenih rokah danes še četrta pohorska kombinacija. To ji lahko prepreči le Slovakinja Petra Vlhova, ki si je v petek s Shiffrinovo razdelila zmago na veleslalomu.

Slovakinja je v tej zimi že premagala Shiffrinovo na slalomskih tekmah v Flachauu, boljša od Američanke pa je bila tudi za zmago na mestni tekmi v Oslu. Na vseh ostalih slalomih v tej zimi, na katerih je Shiffrinova zmagala, pa je bila druga.

Zagnani pohorski lisjaki so prvo tekmo, takrat še ni šlo za tekme svetovnega pokala, izpeljali leta 1964. Kot prva lisička se je z dvema zmagama v zgodovino vpisala Francozinja Marielle Goitchell.

Alpske smučarke so se na Pohorju za svetovni pokal prvič pomerile leta 1970, letošnja lisica je 50. Zlata lisica za svetovni pokal. Za senzacijo je takrat s prvo zmago v veleslalomu poskrbela dotlej neznana pegasta Avstrijka Annemarie Pröll, kasneje poročena Moser, pred Lindsey Vonn najuspešnejša smučarka vseh časov. Že leto pozneje je iz Maribora prvič potekal evrovizijski prenos.

Slovenske smučarke so prve točke svetovnega pokala dočakale leta 1979, najuspešnejša med njimi je bila Anja Zavadlav. Od tega prelomnega trenutka je tako že natanko 40 let. Prve točke v svetovnem pokalu so tri Jugoslovanke oziroma Slovenke osvojile v Mariboru na Zlati lisici, ki je bila tistega leta 8. februarja. Zavadlavova je bila 20., Metka Jerman 21., Bojana Dornig pa 25. Njihov takratni trener je bil Tomo Levovnik.

Prav tista lisičkina tekma, na kateri je zmagala Hanni Wenzel iz Lihtenštajna, je bila prva po novem pravilu, po katerem je točke dobilo 25 tekmovalk, in ne zgolj najboljših deset.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine