3.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Sevniški planinski maraton 2019 gostil vrhunske gorske “trail” tekače in številne rekreativce vseh generacij

Planinsko društvo Lisca Sevnica je ponovno organiziralo  edinstveno pohodno (rekreativno) in trail (tekmovalno) prireditev,  5. Sevniški planinski maraton 2019, ki je potekal v soboto, 31. avgusta 2019, s štartom in ciljem pri Športnem domu v Sevnici. Udeleženci so lahko izbrali eno od 4 raznolikih poti: Škratkova grajska pot – 6,6 km, Cicibanova pot – 11,1 km, Lisjakova pot – 18,6 km in Gamsova pot – 45,6 km dolžine. Vse poti so bile rekreativne, Lisjakova in Gamsova pa tudi tekmovalni, ki sta letos privabili tudi nekaj slovenskih vodilnih gorskih in »trail« tekačev.

Sevniški planinski maraton je ponudil izzive vztrajnim pohodnikom, “trail” tekačem, pohodniške užitke, rekreacijo družinam ter športno-kulturno-zabavno preizkušnjo najmlajšim, ki jih spodbujamo k zdravem načinu življenja z gibanjem v naravi. Med teki in pohodi so udeleženci iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Francije spoznavali številne naravne vrednote in kulturne zanimivosti. Prireditev je bila tekmovalnega in rekreativnega in značaja, poudarek pa je bil na gibanju in druženju. 

Na najkrajših poteh (6 km dolgi Škratkovi grajski poti in 11 km dolgi Cicibanovi poti) so udeleženci med pohodi ustvarjali na lutkovnih delavnicah na Svetem Roku, na grajskih igrah v grajskem parku Gradu Sevnica. Pri štartno-ciljnem prostoru so otroci lahko uživali v vožnji s konferenčnim kolesom za 7 oseb ali v vodnih igrah, animacijah, športnih aktivnostih in ustvarjalnih delavnicah na Bazenu Sevnica, kjer so se lahko tudi ohladili v osvežilni vodi. 

Vse poti so vodile pretežno po markiranih planinskih poteh po gozdovih, travnikih, grebenih s čudovitimi razgledi, mimo izjemnih kulturnih in naravnih znamenitosti. Še posebej je zanimivo območje Lisce (948 m), najbolj priljubljene izletniške točke v Posavju. Na poteh so bile kontrolne točke in okrepčevalnice z okrepčili, kulturnim programom, animacijami za najmlajše …

Na najdaljši, 45,6 km dolgi Gamsovi poti se je v boj za najboljša mesta podalo 21 trail tekačev. Najhitrejši med njimi je bil Marjan Zupančič iz Bohinjske Bistrice s časom 4 ure 44 minut 54 sekund, drugi je bil sevniški atlet Miha Povšič s časom 4 ure 54 minut 54 sekund, tretji pa lanskoletni zmagovalec Mitja Kelemen iz Murske Sobote s časom 5 ur 12 minut in 38 sekund. Med ženskami je slavila Andreja Taškar iz Zagorja ob Savi s časom 8 ur 32 minut 33 sekund, druga je bila Stegenšek Beti iz Zagorja ob Savi s časom 8 ur 56 minut 52 sekund, tretja pa domačinka Katarina Božič s časom 11 ur.

Uradni rezultati Gamsove poti so objavljeni na spletni strani:
http://timing.bfit.si/images/stories/rezultati/2019/sevnica%202019/gamsova%20abs.htm 

Na krajši, 18,6 km dolgi Lisjakovi poti se je v boj za najboljša mesta podalo 22 trail tekačev, med njimi nekateri najboljši z državnih prvenstev in drugih tovrstnih tekov. Najhitrejši med njimi je bil aktualni državni prvak Miran Cvet iz Hrastnika s časom 1 ura 25 minut 39 sekund, drugi je bil 17-letni mladinski državni prvak Klemen Španring iz Poljčan s časom 1 ura 30 minut 17 sekund, tretji pa (3. z zadnjega državnega prvenstva) Aleš Žontar iz Ljubljane s časom 1 ura 34 minut in 8 sekund. Med ženskami je slavila aktualna državna prvakinja Mojca Koligar iz Kranja s časom 1 ura 41 minut 9 sekund, druga je bila (5. z zadnjega državnega prvenstva) Andreja Godec iz Laškega s časom 1 ur 59 minut 25 sekund, tretja pa Martina Podvršnik iz Ljubljane s časom 2 uri 29 minut 32 sekund.

Uradni rezultati Lisjakove poti so objavljeni na spletni strani:

http://timing.bfit.si/images/stories/rezultati/2019/sevnica%202019/lisjakova%20abs.htm 

Vsi udeleženci so prejeli priznanje za opravljeno pot, najboljši moški in ženske na Gamsovi in Lisjakovi poti pa izvirne lesene medalje, darilne bone ter praktične nagrade. Nagradili smo tudi najstarejšega (Alojz Rupar), najmlajšega (Aljaž Božič), najtežjega (Aleš Gunstek) in najbolj izvirno oblečenega udeleženca (Robert Svenšek) ter najbolj številčno družino (družina Jazbinšek) in največjo organizirano skupino, ki se je udeležila prireditve (Komunala Sevnica). 

Udeleženci so se lahko okrepčali na Lisci ali na štartno-ciljnem prostoru, kjer je za gostinsko ponudbo poskrbela Gostilna Vrtovšek iz Sevnice. Za hitrejšo regeneracijo in sprostitev mišic je z masažo poskrbel mladi diplomirani kineziolog Alen Žičkar, ki je udeležence pred štartom tudi primerno ogrel s skupinskimi gibalnimi vajami.

Vreme je služilo tako tekmovalcem kot rekreativcem in bili smo enotni, da je potrebno sodelovati, se razgibati, sprostiti v naravi, narediti nekaj zase in se obenem še zabavati, spoznati nove ljudi, poti, doživetja, zanimivosti!

Fotogalerija dogajanja je objavljena na spletni strani: 

http://www.planinskimaraton.si/fotogalerija–photos.html 

Sevniški planinski maraton je edina tovrstna prireditev v Posavju. Veselimo se že 6. Sevniškega planinskega maratona, ki bo predvidoma v soboto, 29. avgusta 2020. 

Planinsko društvo Lisca Sevnica      

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine