8 C
Ljubljana
torek, 19 marca, 2024

Septembra bomo že tretjič v enem dnevu prekolesarili Slovensko turnokolesarsko pot

Piše: C. R.

Priljubljenost turnega kolesarstva iz leta v leto narašča, narašča pa tudi priljubljenost Slovenske turnokolesarske poti (STKP).  11. septembra bomo že tretjič sprejeli Migimigi izziv,  zavrteli pedale in se pod vodstvom izkušenih turnokolesarskih vodnikov Planinske zveze Slovenije podali na kolesarsko pot ter po 41 etapah prekolesarili 1850 kilometrov krožne poti. Seveda bo vsak prevozil samo eno etapo, skupaj pa bomo tako združili moči in celotna STKP bo prevožena.

Komisija za turno kolesarstvo PZS (KTK PZS) je junija 2016 uradno odprla krožno Slovensko turnokolesarsko pot (STKP).  STKP v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi 50 planinskih koč, in doseže skupni vzpon skoraj 50 tisoč višinskih metrov. Najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 mnv), najnižja točka STKP pa so Piranske soline (1 mnv).

Edinstven projekt pri nas in širše v Evropi lahko spoznate v soboto, 11. septembra 2021, ko se bomo istočasno podali na vseh 41 etap. Etape so različnih zahtevnosti, večina trase pa tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog turnih kolesarjev, vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. Speljana je tako, da pogosto vodi tudi mimo železniških postaj. V povprečju so etape dolge med 40 in 50 km s predvidoma šestimi ur vožnje v eno smer.

Lani se je na različnih etapah dogodka udeležilo več kot 300 planincev na kolesih in v PZS si želimo, da bi bila letošnja številka še višja. S tem dogodkom v Planinski zvezi Slovenije nagovarjamo široko paleto turnih kolesarjev in promoviramo obiskovanje gora s kolesom, na naravi prijazen način.

Slovenska turnokolesarska pot je zelo slikovita in zelo priljubljena med kolesarji. O priljubljenosti STKP priča tudi podatek, da je bilo prodanih že skoraj 4000 Dnevnikov Slovenske turnokolesarske poti, 34 kolesarjev pa jo je že prevozilo v celoti.

Videoprispevki za varnejšo vožnjo s kolesom

A kljub vsesplošni priljubljenosti gorskega kolesarstva je še vedno precej tistih, ki ne poznajo osnov turnokolesarskega bontona, zato smo letos v Planinski zvezi Slovenije pripravili serijo 10 kratkih filmov z namenom, da ljubiteljem koles podamo osnovne napotke za varnejšo vožnjo. Filmi so dosegljivi v Spletni kolesarski delavnici Varneje v gore s kolesom.

Dogodek Sprejmi Migmigi izziv! Prekolesarimo slovensko turno kolesarsko pot v enem dnevu v sodelovanju pripravljajo s planinska društva oz. turnokolesarski odseki in njihovimi turnokolesarskimi vodniki, Komisija za turno kolesarstvo PZS (KTK PZS) ob podpori partnerja zavarovalnice Generali.

Nadaljnje informacije o prijavi na dogodek (https://migimigi.si/stkp1dan/) predstavimo prav kmalu, za zdaj pa si drugo septembrsko soboto rezervirajte za edinstveno turnokolesarsko doživetje!

Vir: www.pzs.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine